Engelsiz hayat için pedal çeviriyorlar

Güncelleme Tarihi:

Engelsiz hayat için pedal çeviriyorlar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2016 11:33

- İzmirli bisiklet severler, yaşam becerilerinin geliştirilmesi, sosyal yönlerinin güçlendirilmesi amacıyla otistik çocuklara bisiklet eğitimi veriyor- Bisiklet eğitimi veren gönüllü Deyimli: "Denge becerileri otizmli çocuklar için hayati önem taşıyor. Bir çocuğun oturması, kalkması, yemek yemesi gibi hayati işlevler, denge becerileri geliştirilerek belli noktaya taşınabiliyor"- Moris Bencuya Özel Eğitim Uygulama Merkezi Müdürü Mermer:"Bisikletin, bu çocukları kendi dünyamıza çekmek için bir araç olabileceğine inanıyoruz"

Haberin Devamı

İZMİR (AA) - HALİL ŞAHİN - İzmirli bir grup bisiklet sever, otistik çocuklara yaşam becerilerinin geliştirilmesi, sosyal yönlerinin güçlendirilmesi amacıyla bisiklet sürme eğitimi veriyor.

Konak ilçesindeki Moris Bencuya Özel Eğitim Uygulama Merkezi'ndeki otistik çocuklar, bisiklete binmeyi öğreniyor. Bisiklet sever bir grup gönüllü tarafından verilen eğitimlerle çocukların rehabilitesi amaçlanıyor.

Az Bilinen Antik Kentler Bisiklet Turu Gönüllüleri'nce başlatılan proje hakkında AA muhabirine açıklama yapan bisiklet sever Serhat Ferrahi Deyimli, otistik çocuklarda denge becerilerinin geliştirilmesinin önemli olduğunun bilinciyle bu projeye karar verdiklerini anlattı.
"Denge becerileri otizmli çocuklar için hayati önem taşıyor. Bir çocuğun oturması, kalkması, yemek yemesi gibi hayati işlevler denge becerileri geliştirilerek belli noktaya taşınabiliyor" diyen Deyimli, otistik çocuklarla eğitim verecek gönüllülerin, "Onlarla nasıl iletişim kurulur?", "Eğitimlerinde nasıl bir yol izlenir?", "Onlara nasıl yaklaşılmalı?" gibi konularda bilimsel destek aldığını belirtti.

Haberin Devamı

Deyimli, trafiğe kapalı alanda verilen eğitimde önce bisiklet üzerinde durabilmeyi öğrettiklerini, sonra gidon kontrolü, pedal basma ve fren kullanımını gösterdiklerini kaydederek, "Sağlıklı bireyin sağlıksız bireye, bedensel bütünlüğü olanın olmayana, üretken insanın üretemeyen yaşlı insanlara karşı sorumlulukları olduğuna inanıyoruz. Her otizmliyi kendi koşullarında değerlendirmek gerekiyor, hepsinin becerisi, algısı farklı. Gelişimlerini takip ederek, eğitim programlarına yön veriyoruz" diye konuştu.

Çocukların bisiklete heyecanla bindiğini görmekten duydukları memnuniyeti dile getiren Deyimli, eğitim başladıktan sonra çocuklarla iletişimlerinin geliştiğini, çocukların ilgisinin her geçen gün arttığını söyledi.

-Yunus yerine bisikletle rehabilite

Merkez Müdürü Ercan Mermer de eğitimin otistik çocuklarda motor becerileri geliştirme adına büyük önem taşıdığını ifade etti.

Yaşları 8 ile 17 arasında değişen öğrencilerin kendi dünyaları dışındaki insanlarla iletişim kurmasını sağlamak için bisikleti bir araç olarak gördüklerini kaydeden Mermer, "Bisiklet rehabilitasyonun bir parçası. Dünyada yunuslarla rehabilitasyon çalışmaları var. Biz bunu mekanik bir araçla yapmaya çalışıyoruz. Mekanik bir aracın kontrol becerisi çocukta olduğu için, denge, koordinasyon ve eşgüdümleme, olayı takip etme, izleme, seyredip ona karşı tedbir alma becerilerini bir bütünlük içinde öğrenmesini sağlama açısından bisikletin daha olumlu olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Çalışmaları ailelerin de memnuniyetle takip ettiğini vurgulayan Mermer, çocuklar üzerindeki olumlu etkiyi onların da fark ettiğini belirtti.

Mermer, eğitimler sayesinde davranış sorunu olan çocukların azaldığını aktararak, "Sürekli kendine zarar verme davranışı olan bir öğrencimiz vardı. Bunu önlemek için çalışıyorduk, hekim desteği alıyorduk. Bisiklet sporuyla kendine zarar verme davranışını unuttu. Çocuk bisikletle kendini ifade edebildi, kanıtlayabildi, bir şeyler başarabildi. Bunun için o davranışları mutlulukla, özgüvenle ortadan kaldırdı" dedi.

Toplumdaki engellilere yönelik bakışın değişmesi gerektiğine dikkati çeken Mermer, sözlerini şöyle tamamladı:
"Her yetersizlik engel değildir. Engelilik sosyal bir kavram. Bunu ortadan kaldırmak bizim elimizde.Çocuklarımız kendi dünyalarında yaşıyor. Çevresindeki olayları, canlıları kendilerine göre algılıyorlar. Bu algı düzeylerini geliştirmek, bize yaklaştırmak gerekiyor. Bisikletin, bu çocukları kendi dünyamıza çekmek için bir araç olabileceğine inanıyoruz. Bisiklete binerek çevresindeki değişkenleri kontrol edip, çevresindeki varlıklara karşı kendini ayarlayıp, yönünü tayin edip ona bağlı olarak pedal çevirerek bizim dünyamıza gelebileceklerine inanıyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!