"EBSO Başarılı Sanayi Kuruluşları Ödül Töreni"

Güncelleme Tarihi:

EBSO Başarılı Sanayi Kuruluşları Ödül Töreni
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2016 21:15

- Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: - "Teröre inat daha fazla üreteceğiz, daha fazla çalışacağız daha fazla koşturacağız ve daha fazla birbirimize sarılarak, daha fazla sevgiyi öne çıkartacağız"- "Birlik ve beraberliğimize sahip çıkarak Türkiye'yi büyütmeye, yükseltmeye ve zirvelere taşımaya kararlıyız"

Haberin Devamı

İZMİR (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Teröre inat daha fazla üreteceğiz, daha fazla çalışacağız daha fazla koşturacağız ve daha fazla birbirimize sarılarak, daha fazla sevgiyi öne çıkartacağız" dedi.

Tüfenkci, Ege Bölgesi Sanayi Odasınca (EBSO) Hilton Otel'de düzenlenen "Başarılı Sanayi Kuruluşları Ödül Töreni"nde, İzmir'in çok farklı özellikleriyle dünyanın marka şehirlerinden biri olduğunu, kentin dünyadaki pek çok ülkeyle yarışabilecek konumda bulunduğunu belirtti.

İzmir'in çok yönlü yatırım taleplerini karşılayacak sanayi altyapısına sahip olması nedeniyle girişimciler için uygun yatırım imkanları sunduğunu anlatan Tüfenkci, kentin 2002 yılında 2 milyar 778 milyon dolar olan ihracatının 2015'te 8 milyar 308 milyon dolara yükseldiğini kaydetti.

Haberin Devamı

-"Hedefimiz özel sektörün rekabet gücünü artırmak"

Ege Bölgesi illerinin ihracatının 2002'de 4 milyar 111 milyon dolar iken bu rakamın 2015'te 14 milyar 184 milyon dolara yükseldiğine dikkati çeken Tüfenkci, "Hedefimiz bu güçlü makro ekonomik yapının üzerine hem Ege Bölgesi'nde hem de ülkemizde özel sektörümüzün rekabet gücünü artırmaktır" dedi. Bunun için öncelikle Türkiye'yi Avrasya'nın teknoloji üretim merkezi haline getirmek istediklerini kaydeden Bakan Tüfenkci, üretim ve ihracatta ithalata olan bağımlılığı azaltma politikalarını sürdüreceklerini bildirdi.

Ekonomik rekabet gücünü artıracak yüksek katma değerli mal üretiminin Türkiye'nin öncelikli yatırımları arasında olduğuna işaret eden Tüfenkci, ihracata hız kazandıracak adımlar attıklarını söyledi.

-"Vaatlerimizin yüzde 75'ini gerçekleştirdik"

Geçen yıl öngörülmesi zor jeopolitik gelişmeler ve küresel ekonomik sorunlar nedeniyle ihracatta bir miktar gerileme yaşandığını ancak sorunların aşılacağını dile getiren Tüfenkci, şöyle konuştu:

"Sorunları hükümet olarak çok yakinen biliyoruz ve takip ediyoruz. 64. Hükümet olarak kurulduğumuzdan bu yana kendimizi reformcu hükümet olarak ilan ettik, kurulduğumuzdan bu yana da reel sektörle sürekli istişare halinde, onların geliştirdiği ve getirdiği fikirlerle beraber nasıl Türkiye’de yeniden bir başarı hikayesi oluşturabiliriz, sanayicimizin, esnafımızın önünü açarızın hesabı içerisindeyiz. 64. Hükümet olarak seçimlerden önce insanlarımıza, seçmenlerimize, Türkiye'ye ne vadetmişsek bugüne kadar 3 aylık süreler içerisinde vaadimizin yüzde 75'ini gerçekleştirdik. Reformlarımızın yüzde 50'sini gerçekleştirdik. İnşallah 6 aylık ve bir senelik vaadimiz çerçevesinde de hem vaatlerimizi hem de yapısal reformlarımızı gerçekleştirmiş olacağız."

Haberin Devamı

Üretimin artması için sanayicinin, tüccarın önünün açılması gerektiğini ifade eden Bakan Tüfenkci, "Bizler onların uluslararası rekabette öne geçmesi noktasında, gerek bakanlığımızla gerekse diğer bakanlarımız aynı heyecanı taşıyarak uluslararası piyasada bizim ihracatçımızın, sanayicimizin önü açılsın ve rekabet gücü artsın diye gece gündüz çalışıyoruz" dedi.

-Gümrük işlemleri hızlanacak

Beraber çok daha fazla çalışarak ülkenin potansiyelini, girişimci ruhunu daha fazla harekete geçirmek istediklerini, bu amaç doğrultusunda iş adamlarının yolunu açmak, engelleri kaldırmanın vazifeleri olduğunu kaydeden Tüfenkci, "Sizlerle ülke sorunlarını yüz yüze konuşabilmek ve birlikte çözüm üretebilmek bizim yönetim anlayışımızın temelini oluşturuyor. Bakanlık olarak rekabet gücünüzü artırmak ve sizlerle yeni pazarlara girmenizi sağlamak için gümrük işlemlerini kolaylaştırmak ve hızlandırmak ilk hedefimiz. Bunun için de birçok projeyi hayata geçirdik" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İş adamlarının yeni pazarlara açılabilmesi için bürokratik işlemlerde zaman kayıplarını en aza indirmek için yeni modeler geliştirdiklerine dikkati çeken Tüfenkci, gümrük kapılarını dış ticaret kapasitesine, ihtiyaç ve taleplere göre yenilediklerini söyledi. Ticaretin kolaylaşması için Türk Ticaret Kanunu'nda değişiklikler yaptıklarını, perakende ticaretin düzenlenmesiyle ilgili kanun çıkardıklarını, elektronik ticaretin düzenlenmesine yönelik kanunu hayata geçirdiklerini anlatan Tüfenkci, esnafa faizsiz krediler vererek iç piyasayı canlandırmaya çalıştıklarını dile getirdi.

-"Olmaz olsun öyle siyaset"

Ülkeyi bir yere getirmeye çalışırken terörün de ülkeyi geri götürme adına boş durmadığını ifade eden Tüfenkci, terörün tüm insanlığın ortak bilinçle karşı durması gereken bir insanlık suçu olduğunun altını çizdi.

Haberin Devamı

Terör olaylarını istismar ederek milli bütünlüğe kasteden eylem ve söylemde olanların da en az bu tür terör eylemlerini gerçekleştirenler kadar acımasız bir vicdanla hareket ettiğini vurgulayan Tüfenkci, Ankara’daki terör saldırısını gerçekleştiren teröristin taziye çadırına giden HDP milletvekilini eleştirdi. Tüfenkci, "Olmaz olsun öyle siyaset. Eğer siyaset yapacaksınız teröre destek olarak yapmayacaksınız. O bölgenin insanlarının sorunlarına çözüm getirerek, barıştan yana kardeşlikten yana dostluktan yana siyaset yapacaksınız ve geleceksiniz üreticinin, emekçinin yanında durarak onların yolunu açarak sorunlarını dile getirerek siyaset yapacaksınız. Terörün PR’ını, reklamını yapmayacaksınız” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Terörün, korkutmayı, yıldırmayı, kaosa sürüklemeyi amaçladığını belirten Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Ama biz bu teröre inat daha fazla üreteceğiz daha fazla çalışacağız daha fazla koşturacağız ve daha fazla birbirimize sarılarak daha fazla sevgiyi öne çıkartacağız. Onun için de biz asla ve asla bizi Suriyelileştirmeye, Iraklılaştırmaya çalışanlara, Ortadoğu coğrafyasındaki bataklığa çekmeye çalışanlara da asla pirim vermeyeceğiz. Bunu da ortak kardeşlikten, barıştan yana tavrımızı koyarak yapacağız. Bin yıllık kardeşliğimizle terör belasını yeneceğiz. İnsanımızı seveceğiz. Birbirimize güvenip omuz vereceğiz. Birlik ve beraberliğimize sahip çıkarak Türkiye'yi büyütmeye, yükseltmeye ve zirvelere taşımaya kararlıyız."

- "Ülkemizden kimse bir karış toprağı söküp alamaz"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da son dönemde tekrar alevlenen terör belasını Türk iş dünyası olarak lanetlediklerini söyledi. Türkiye üzerine hesap yapanlara, Türkiye üzerine farklı bir model çizmeye çalışanlara İstiklal Marşı’nı okumalarını tavsiye eden Hisarcıklıoğlu, "Orada bizi görürler. Onun için boş hesap yapmasınlar. Ne olursa olsun ülkemizden kimse bir karış toprağı söküp alamaz. Ne zamanki 80 milyonun bendini çiğnerler o zaman işte ne istiyorlarla yapabilirler" şeklinde konuştu.

Ankara'da sanayicilerin sıkıntılarını bilen bir hükümetin olduğunu, son 20 günde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bakanlarla birlikte toplantılar gerçekleştirdiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, bunların olumlu sonuçlarının ilerleyen günlerde görüleceğini kaydetti.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise güçlü ülke, güçlü ekonomi için sanayinin önemine işaret etti.

Yaşanan terör olaylarına da dikkati çeken Yorgancılar, "Aklını, vicdanını kaybetmiş, insanlıktan çıkmış olanlara, terörü doğrudan veya dolaylı destekleyenlere, vatanına ihanet edenlere lanet olsun. Çünkü ortada çok ciddi bir ihanet sorunu vardır. Ülkemizin kalbi tek yürek atmalıdır" dedi.

-139 firma ödüllendirildi

EBSO Meclis Başkanı Salih Esen de üretim ve yatırım kategorilerinde 139 firmayı ve 2 başarılı girişimciyi ödüllendirdiklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından dereceye giren firma ve girişimcilere Bakan Tüfenkci ile protokol üyeleri tarafından plaket ve başarı belgeleri verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!