Dört ödülün üçü Ege’ye

Güncelleme Tarihi:

Dört ödülün üçü Ege’ye
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2022 03:43

Ülkelerin ve toplumların gelişme, ilerleme kaydedebilmesi için kadınların güçlenmesi gerektiğini söyleyen Recep Baştuğ, “Kadının güçlenmesi, sadece Türkiye’nin değil dünyanın gündeminde” dedi.

Haberin Devamı

 

 

GARANTİ BBVA’nın, Ekonomist dergisi ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) işbirliğiyle bu yıl 15’incisi düzenlenen  “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması” sonuçlandı. Ödül alan 4 kadın girişimciden 3’ü Ege’den çıktı. Yarışmada, İzmir’den ACS Enerji’nin kurucusu Aysun Aktaş Akdoğan “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi” seçildi. Muğla’dan Aslı Aksoy da Elibelinde Tarım girişimiyle “Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi” oldu. Yine İzmir’den Bpreg Kompozit kurucusu Burcu Karaca Uğural ise “Türkiye’nin Gelecek Vadeden Kadın Girişimcisi” unvanını aldı. Help Steps uygulamasını hayata geçiren Gözde Venedik ise “Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi” ödülünü kazandı.

Haberin Devamı

YÜZDE 5’TEN 14’E ÇIKTI

Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, ülkelerin ve toplumların gelişme, ilerleme kaydedebilmesi için kadınların güçlenmesi gerektiğini kaydetti. Kadının güçlenmesinin sadece Türkiye’nin değil dünyanın gündeminde olan bir konu olduğunu aktaran Baştuğ, “2006’da, Kadın Girişimci Programı’nı hayata geçirerek kadınların ekonomide daha fazla söz hakkı almalarını misyon edindik, destekledik. Çünkü kadın ve erkeğin ekonomik ve sosyal hayatta eşit olmadığı bir toplumun ileriye gidemeyeceğinin ve bunun yaşamsal bir konu olduğunun farkındaydık. Biz bu yola çıktığımızda Türkiye’deki kadın girişimci oranı yüzde 5’lerdeydi. Bugün ise ülkemizde kadın girişimci oranı toplam ekosistem içinde yüzde 14’ler seviyesine çıktı. Bu gelişme sevindirici ancak yeterli değil” dedi.

ÖNLERİNDE ÇOK SORUN VAR

KAGİDER Başkanı Emine Erdem de “Girişimci olmak isteyen bir kadın bugün daha yola bile çıkamadan pek çok sorunla karşılaşıyor. Kültürel önyargılardan finansa, bilgiye ve pazara erişimin önündeki engellere kadar uzanan geniş bir yelpazede pek çok sorun sayabilirim. Ama başlamak için en önemli ihtiyaç başarıya olan inançtır. Bir başka deyişle, tüm zorluklara rağmen bir kadının girişimcilik yolculuğunda başarıya ulaşacağına inanmak gerekiyor. İşte bu inanç rol modellerin hikayeleriyle güçlenir. Bu yarışmanın en önemli misyonu da bu. Bir yandan kadın girişimci ekosistemini genişletirken bir yandan da onlardan örnek alan yeni kadın girişimcilerin yolunu açmak, onları cesaretlendirmek” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

EGE’NİN ÜRETEN

GİRİŞİMCİ KADINLARI

 

BURCU Karaca Uğural: “Eylül 2017’de keten, kenevir gibi lifli tarımsal ürünlerden elde edilen doğal elyafı kullanarak geri dönüştürülebilir, yüksek performanslı ve hafif endüstriyel biyokompozitler geliştiren ve üreten bir ileri malzeme girişimi olarak Bpreg Kompozit’i kurdu. TÜBİTAK desteğiyle ilk prototip üretim hattını tamamladıktan sonra 2018-2019 yıllarında Türkiye’deki otomotiv sektörüne çeşitli teknoloji geliştirme ve doğrulama çalışmaları yaptı. Teknoloji doğrulama çalışmalarını bitirdikten sonra Avrupa’da patentlerin ülke girişlerini tamamlamaya başladı. Günlük bin metrekare üretim kapasitesi bulunan Bpreg, globalde tanınan birçok otomotiv firmasına geliştirmeleri için ürün tedarik ediyor. Biyokompozit malzeme otomobilde daha ince bir tasarım yapılmasını sağlarken ağırlığı yüzde 40, üretim zamanını yüzde 60 azaltıyor. Araçta tek parça değişimiyle yılda 590 ton karbon emisyonunu azaltmaya ve sürdürülebilirliğe katkıda bulunuyor.”

 

Haberin Devamı

AYSUN Aktaş Akdoğan: “Yenilenebilir enerjiye duyduğu heyecan ve ilgi üzerine 2015’te ACS Enerji’yi kurdu. “Yaşanabilir Bir Dünya için Üretiyoruz” sloganıyla hayata geçen ACS Enerji, öncelikle güneş enerjili sistemlerde kullanılan ürünlerin yurtiçi tedarikçilerden alınarak, internet üzerinden satışını gerçekleştirdi. 2017’de 500 metrekarelik fabrikada, 10 çalışanla yıllık 10 MW kapasiteyle üretime başladı. 2019 yılında da Türkiye’de ilk kez esnek güneş paneli üretimini gerçekleştirdi. Böylece yurtdışından ithal edilen bir ürünün yerini, ülkemizde üretilen daha kaliteli bir ürünle doldurarak ihracat yapmaya başladı. Tescilli markası Lexron ile gerçekleştirdiği AR-GE çalışmalarıyla ürün kalitesini sürekli iyileştirerek, yurtiçinde ve yurtdışında bilinir bir marka haline geldi. KOSGEB AR-GE projesi kapsamında desteklenen ve tamamlanan ‘Fiber Mercekli Esnek Panel Üretimi’ AR-GE projesiyle geliştirdiği ürününü Avrupa pazarına ihraç etmeye başladı. İzmir’deki 5 bin metrekarelik alanda 70 çalışanla yıllık 200 MW kapasiteyle fotovoltaik güneş paneli üretimine devam ediyor.”

 

Haberin Devamı

ASLI Aksoy: “Özel sektördeki şirketlerde uzun yıllar profesyonel yöneticilik yaptı. New York’taki bir fuarda kuşkonmazla tanıştı. 2014 yılında 2,5 dönümde kuşkonmaz dikilişiyle pilot üretime başladı. Tarla tesisinde iki yıl süren bakım ve üretimi takiben aynı tarlada 10 yıl boyunca hasat yapmak mümkün olduğu için kademeli olarak her yıl yeni dikilişler yaptı. 2017’deki ilk hasadın ardından 2020’de 5 tonla ilk ihracatını gerçekleştirdi. 2021 yılında 50 kişilik bir ekiple 250 dönüm alanda 20 ton üretime ulaştı. Üretimi ölçeklenmiş ve sertifikalı erkenci hasat yöntemiyle tarla tazeliğinde kuşkonmazla ülkemizde yeni bir pazar yaratan Aslı Aksoy, Elibelinde Tarım’la Türkiye’nin ikinci büyük kuşkonmaz üreticisi haline geldi. Dijital tarım ve uydu takip sistemleri kullanarak akıllı organik ve sürdürülebilir tarım yaparken yöresindeki kadınların emeğini küresel değer zincirine entegre ederek kuşkonmaz üretimine devam ediyor. Sözleşmeli üretim kapsamında çiftçileri de girişimci haline getiren Aslı Aksoy’un birlikte çalıştığı kadınlar kendi üretim alanlarını kuruyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!