Doğru yara bakımıyla ayağı kesilmekten kurtuldu!

Güncelleme Tarihi:

Doğru yara bakımıyla ayağı kesilmekten kurtuldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2023 07:04

Altı ay önce sağ ayak bileği üzerinde başlayan kronik yaranın hızla ilermesiyle ampute (kesilme) edilme kararı verilen 66 yaşındaki İlker Mez’in ayağı, Özel Gazi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanları Op. Dr. Kadir Çeviker, Op. Dr. Alkan Arpaçay ve ekibi tarafından yapılan tedaviyle kesilmekten kurtuldu.

Haberin Devamı

İlker Mez’in tedavi süreci hakkında bilgiler veren Op. Dr. Kadir Çeviker, “Hastamız kliniğimize başvurduğunda, branşında uzman birçok hekim tarafından yaranın ileri evre olması nedeniyle amputasyon denilen problemli bölgenin vücuttan uzaklaştırılması işlemi önerilmiş. Ancak biz ekibimizle birlikte hastamıza eksozom ve amniyotik zar tedavisi uyguladık. Hastamız bu zor ve uzun tedaviden başarıyla çıktı. Altı ay önce sağ ayak bileği üstünde başlayan yara, birçok tedaviye rağmen hızla ilerleyerek ayağını tehdit eder hale geldi. Ayağının kesilmeden tedavi edilmesi, yara bakımının önemini bir kez daha vurgulamaktadır. Doğru yara bakımının yanında güncel ileri teknikler olan eksozom ve amniyotik zar, yara bakımından birçok hasta için başarılı tedavinin anahtarı olmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

GÜNCEL TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Kronik yaraların tedavisinde, yaranın tipine ve şiddetine bağlı olarak farklı tedavi yöntemlerinin kullandığını belirten Çeviker, şu bilgileri verdi: “Tedavi yöntemleri arasında yara temizliği, doğru yara örtüsü, yara kenarlarının düzenlenmesi, enfeksiyon kontrolü ve yara iyileşmesini destekleyici tedaviler yer alır. Son yıllarda hücresel tedavilerden olan ekzozom partikülleri ve amniyotik zar yara iyileşmesinde önemli bir rol üstlenmiştir. Ekzozom partikülleri, hücreler tarafından salgılanan küçük keselerdir ve hücreler arasında iletişimi sağlarlar. Yapılan araştırmalar, ekzozom partiküllerinin yara iyileşmesini hızlandırdığını, yangıyı düzenlediğini ve yara enfeksiyonlarını önlediğini göstermektedir. Diğer yandan güncel bilimsel çalışmalar amniyotik zarın yara iyileşmesinde oldukça etkili olduğunu göstermektedir. Amniyotik zarın yara iyileşmesi için gerekli özel hücreler ve bu hücrelerin ihtiyaç duyduğu büyüme faktörleri içerdiği, böylece yara iyileşmesini hızlandırdığı ve yara enfeksiyonlarını önlediği gösterilmiştir.”

KRONİK YARA BAKIMI ÖNEMLİ

Kronik yara hakkında da bilgiler veren Arpaçay, “İyileşme süreci uzun olan genellikle iyileşme basamakları birçok aşamada engellenmiş çözüm bekleyen yaralardır ve genellikle altta yatan bir hastalığın bir sonucu olarak ortaya çıkarlar. Bu tip yaralar, hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir ve tedavisinin uzun sürmesi hem ekonomik hem de sosyal olarak hastayı zorlayabilir. Bu nedenle, kronik yara bakımı oldukça önemlidir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!