Dış kulak enfeksiyonu yaz aylarında artıyor

Güncelleme Tarihi:

Dış kulak enfeksiyonu yaz aylarında artıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2023 03:39

Dış kulak iltihaplanmasına havuz ve deniz aktivitelerinin çok olduğu aylarda daha çok rastlanıldığını belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, “Bunun nedeni deniz ve havuzlarda suyun içerisinde bulunan bakterilerin kulağımıza temas etmesidir. Temas sonrasında çeşitli hastalıklar oluşabilmektedir. Daha çok sıcak havalarda rutubet olan bölgelerde karşımıza çıkan kulak enfeksiyonu, bakteri ve mantarlar ile kulakta şiddetli ağrılar oluşturabilmektedir” dedi.

Haberin Devamı

 

AĞRI İLE BELİRTİ VERİR

Dış kulak iltihaplanmasının kendini işitmede zayıflama, kulak akıntısı ve ateş ile gösterebildiğini söyleyen Karas, “Bu hastalık acil bir şekilde tedavi edilmezse kulak yolu iltihabının vücudun başka oranlarına yayılmasına neden olabilir. Hatta bazı durumlarda hasta kulağının ağrısından yemek yiyemeyecek bir hale gelir. Bu yüzden belirtiler kendini göstermeye başladığında vakit kaybetmeden bir KBB uzmanına başvurulmasında yarar vardır” diye konuştu. “Dış kulak yolu nemli, aynı zamanda sıcak bir alan olduğu için kulak enfeksiyonu kapmanız çok kolay olabiliyor” diyen Karas, şöyle devam etti: “Daha çok yaz aylarına rastlanan bu hastalık, yılın tüm mevsiminde de görülebilir. Dış kulak yolu iltihabı, deri ve kulak zarının iltihabı demektir. Bu orta kulak iltihabından tamamen farklı olmaktadır. Ayrıca bu enfeksiyon dermatolojik veya alerjik sebeplerden dolayı da oluşabilir. Fakat dış kulak yolu iltihaplanmasının temel sebebi bakteriyel enfeksiyon bulaşması ve mantarlardır.”

Haberin Devamı

SU VE NEMDEM KORUNMALI

Dış kulak enfeksiyonu tedavisi sırasında kulağın su ve nemden uzak tutulması gerektiğini söyleyen Karas, “KBB uzmanı tarafından yapılmış olan temizlik sonrasında gerekli ilaçlar kullanılarak pansuman yapılmalıdır. Mantar enfeksiyonunda pansuman kullanımı çok önemlidir. Kullanmamanız durumunda uzun süre boyunca devam eden kronik vakaların oluşmasına sebep olabilirsiniz” diye konuştu. Dış kulak yolu iltihabı tedavisi hakkında bilgiler veren Karas, şöyle devam etti: “Doktora başvuru yapmadan klişe ilaçlar kullanmak problemin daha da şiddetlenmesine ve tedavinin zorlaşmasına neden olabilir. Hatta işitme kaybına kadar ilerleyen sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sebeple eğer kulağınızda mantar kitlesi oluştuysa KBB uzmanları tarafından temizleme işlemi yapılmalıdır. Çünkü temizleme işlemi gerçekleştirilmeden kullanılan ilaçların tedavi için hiçbir etkisi olmamaktadır, bunun aksine olumsuz yönde etkisi bulunmaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!