Çocukta orta kulak iltihabına dikkat

Güncelleme Tarihi:

Çocukta orta kulak iltihabına dikkat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2022 02:50

ATAGÖZ Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Salim Doğru, çocuklarda sık görülen orta kulak iltihabının tedavi edilmediği takdirde kalıcı işitme kaybına sebebiyet verebildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Hastalığın süreç ve tedavisini anlatan Doğru, “Çocuklarda önem arz eden bir problemdir, çünkü işitme kaybı çocuğu erişkine oranla çok daha fazla etkiler ve sıkıntılı durumlar ortaya çıkabilir. Eğitimde geri kalma, başarı oranlarının düşmesi, kalıcı kayıplara kadar varabilecek sonuçlara yol açabilir” dedi. Hastalığın tedavi edilmemesi durumunda kalıcı işitme kaybına sebebiyet verebileceğini belirten Doğru, “Çocuklarda orta kulak sıvısı kendini işitme kaybı, işitmede azalma, kulakta tıkanıklık olarak gösterebilir. Çok küçük çocuklar bu durumu genelde ‘ağrıyor’ diye söyler. Bu bir ağrı değildir, çocuk bunu böyle tarif edebilir. Orta kulak sıvısı ‘orta kulak iltihabı’ dediğimiz orta kulak bakteri enfeksiyonları sonrasında oluşabilir ya da geniz etine bağlı oluşabilir. Eğitimde geri kalma, başarı oranlarının düşmesi, kalıcı kayıplara kadar varabilecek sonuçlara yol açabileceğinden önem arz eder” diye konuştu, şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

SIKI TAKİP UYGULANMALI

“Orta kulak sıvılarının tedavisi için ilk etapta antibiyotik tedavisi uyguluyor, belli bir takip programı oluşturuyoruz. Genellikle 1-2 aya varan takip süreleri olabiliyor. Mevsime göre, hastaya göre değişen durumlar olabiliyor. İlk işitme testinde 25-30 desibelin üzerinde işitme kaybı tespit edersek, bu çocuklarda da takip süresini biraz daha kısaltarak daha hızlı hareket ediyoruz. Çünkü belli süre sonunda orta kulaktaki bu sıvı yapışkan karaktere bürünüyor. Orta kulak kemikçiklerini birbirine yapıştırabiliyor, kireçlenmelere ve kalıcı işitme kayıplarına yol açabiliyor. Bu da çocuklarda hiç istemediğimiz bir durum. Belli takip süresini geçmiş ve işlem yapılması ortaya çıkmış hastalarda kulaktaki sıvıyı boşaltıyoruz ve tüp yerleştirme işlemini yapıyoruz. Çoğunlukla çocuklarda genel anesteziyle yapılıyor, çocuk uyuyor, herhangi bir şey hissetmiyor. Zara ufak bir kesi yapıldıktan sonra orta kulak sıvısı boşaltılıyor. Bu işlem işitmeyi hemen yerine getirebiliyor. Ancak tekrar sıvı birikmemesi için zara ‘tüp’ dediğimiz ortası delik küçük bir makaraya benzeyen aparat yerleştiriyoruz. Bu aparat ortalama 6-12 ay zarda kalıyor. Tüp bu süre içerisinde çoğunlukla kendi kendine çıkıyor. Takiplerde bunun durumunu da gözlemliyoruz. Bu işleme eşlik eden bir işlem daha var. Çocukta geniz eti olsun veya olmasın, genellikle bu işlemin yapıldığı her çocukta geniz eti bölgesinin temizlenmesi işlemi de prosedüre ekleniyor. Yani kulağa tüp konması ve geniz eti genellikle birlikte yapılan işlem oluyor. İşlemden sonra 4-5 saat gözlem altında tuttuğumuz hastayı aynı gün evine gönderiyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!