Çocuklarda yüksek ateşte ne yapılmalı?

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda yüksek ateşte ne yapılmalı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2023 16:52

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Huriye Begüm Güney, son zamanlarda özellikle okulçağındaki çocuklarda artan influenza ve grip hakkında ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.

Haberin Devamı

İNFLUENZA virüslerinin solunum yoluyla bulaştığını belirten İzmir Özel Can Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Huriye Begüm Güney, hastalığın öksürük, baş ağrısı, ateş ve kas ağrıları, yorgunlukla seyreden bir klinik tabloya neden olabilmekle birlikte, bronşit, akut otitis media (orta kulak iltihabı) ve pnömoni (zatürre) gibi daha ağır tablolara da ilerleyebildiğini söyledi. Güney, bu hızlı temponun, aşılar yoluyla edinilen bağışıklığı, ortaya çıkan yeni varyantlara karşı etkisiz hale getirdiğini ifade ederek, korunmada aşılanmanın önemli olduğunu hatırlattı. Ateş ölçümlerinde dijital, timpanik ve temassız ateş ölçerlerle koltuk altı, kulak içinden ve şakaklardan ölçümlerin yapılabileceğini dile getiren Güney, “Her bir ölçüm başka bir bölgeden ölçümle mutlaka doğrulanmalıdır. Örneğin kulak içinden ölçülen 38 derece ateş için evimizde mutlaka bir dijital termometre bulundurarak koltuk altı ateş ölçümüyle doğrulamalıyız. Kulak içinden ölçüm, ciltten ölçülen değerden 1 derece kadar fazla çıkabilir. Bu durumda cihazlarda veya ölçümde bir hata yoktur. Birçok çalışmaya göre normal kabul edilen vücut ısısı, koltuk altından ölçümle 37 derece olmakla birlikte, bazı çalışmalarda 36.6-37 derece normal ısı olarak kabul edilmiştir” dedi.

ATEŞ YÜKSEKSE

Haberin Devamı

1- Temassız ateş ölçer ve dijital termometre edinelim. Eş zamanlı ölçümler ile takip etmek, en doğru ateş ölçümü yapmamızı sağlar. 2- 37 derece ve üzerindeki ölçümlerde çocuğun sıvı alımını mutlaka artırarak saatlik ateş ölçümleriyle yükselme eğiliminde ise ateş düşürücülerle 4 saatlik dönüşümlü destek tedavimizi yapmalıyız. 3- Ortam ısısını 21-22 derecede tutmalıyız. 4- Titreme, ateşin yükselmeye başladığı anlamına gelir. Çocuğun üzerini kesinlikle örtmemeliyiz. Tam tersine üzerindekileri çıkarıp eklem yerlerine ılık su ile ıslattığımız bezlerle ıslak kompres yapmalıyız. Bezler ısındıkça değiştirilmelidir. 5- Ateş düşürücüleri 4 saatten daha yakın veremeyeceğimiz için, 4 saatten önce ateşi yükselen çocuklara ılık duş aldırılmalıdır. Duş sonrası tam kurulamadan nemin buharlaşması ile ısı yayılımını sağlayabiliriz. Ancak kesinlikle soğuk su ile duş yaptırılmamalıdır. 6- Tüm bu uyguladıklarımıza rağmen ateşi düşüremediysek, çocuğumuz kusuyor, su bile içemiyorsa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna getirmeniz gerekmekte.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!