Çocuklarda uyku bozukluğuna dikkat

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda uyku bozukluğuna dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2022 15:34

UYKU apnesinin çocukların sağlığını, ruhsal veya bilişsel gelişimini olumsuz yönde etkileyebileceğini söyleyen Özel İzmir Gazi Hastanesi KBB Uzmanı Doç. Dr. Sinan Başoğlu, çocuklarda bir defa da olsa 5 saniye nefes durmasının gözlenmesinin tanı için yeterli olduğunu söyledi. Horlama, hırıltılı solunum, huzursuz uyku, ağzı açık uyuma, uyku sırasında baş bölgesinde aşırı terleme ve sabahları uyanmakta güçlük yakınmalarının anne-babaların bu hastalıktan şüphelenmelerini gerektiren bulgular olduğunu belirten Başoğlu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olduğu düşünülen çocuklarda bazen altta yatan neden olarak uyku apnesinin akla gelmesi gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

 

SEBEBİ ARAŞTIRILMALI

Çocuklarda sık görülen uykuda solunum bozukluğu nedeninin tıkayıcı uyku apne sendromu olduğunu belirten Başoğlu, “İki yaşın altındaki bebeklerde sıklıkla gırtlağın gelişim bozukluğuna bağlı gelişen laringomalazi nedeniyle ortaya çıkarken, iki yaşın üstündeki çocuklarda geniz eti ile bademciklerin aşırı büyümesine bağlı görülür. Tıkayıcı uyku apne sendromu, uykuda üst solunum yollarının nefes alma sırasında tıkanmasına bağlı nefes durmaları ve bu nedenle kanda oksijen seviyesinin düşmesine bağlı tekrarlayan uyanmalarla seyreden bir hastalıktır. Uzun vadede çocukların sağlığını son derece olumsuz yönde etkileyen bu hastalık oldukça sık görülen sağlık sorunudur” dedi.

TANI VE TEDAVİ ÖNEMLİ

Haberin Devamı

Hastalığın tanısının çocuğun anne ve babanın çocukların yakınma ve öykülerinin ışığında üst solunum yollarının direkt ve endoskopik muayeneleri sonucunda konduğunu kaydeden Başoğlu, şöyle devam etti: “Kesin tanı için uyku testi (polisomnografi) yapılarak, uyku sırasında nefes durması, oksijen düzeyinin düşmesi gibi fizyolojik bulguların kaydedilmesi gereklidir. Buna karşın çocukların uyum sağlamasında sorun olması (bütün gece kablolara bağlı olarak uyuma) ve testin ulaşılabilirliğinin zorluğu nedeniyle uyku testi çocuklarda yaygın olarak uygulanmaz. Çocuklarda görülen uyku apne sendromunun tedavisi erişkinlerden çok farklıdır. Tedavide bademcikler, geniz eti ve buruna yönelik müdahaleler ile tedavisi yüksek başarı oranı ile mümkündür. Bu nedenle, uyku apne düşünülen çocuk hastaların KBB hekimine başvurması uygun olacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!