Çınarlı'da planlama zıtlaşması

Güncelleme Tarihi:

Çınarlıda planlama zıtlaşması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2016 12:08

Çınarlı'da planlama zıtlaşması

Haberin Devamı

İZMİR'de kapatılan İl Özel İdaresinin malları dağıtımıyla ilgili kriz planlamaya da sıçradı. Konak Belediyesi, Çınarlı'da İl Özel İdaresi'nin yıkılan idare binasının yeraldığı 20 bin metrekarelik araziyi protokol camii yapmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptığı ikinci plan askıdan inmeden alternatif camii yeri hamlesiyle yine Çınarlı'daki Karayolları'nın eski araç muayene istasyon alanının cami alanına dönüştürecek plan hazırladı.

İl Özel İdaresi’nin Çınarlı’daki eski binasının bulunduğu alanla ilgili Defterdarlık İzmir Emlak Dairesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi arasında planlama çekişmesi planlamada santranç oyununa dönüştü. Kurumlararası zıtlaşma, Hazine’ye ait ve İl Özel İdare’ye tahsisli alan Hazine’ye geri verildikten sonra protokol camii yapılmak üzere İzmir Müftülüğü’ne tahsis edilmesi ve Müftülüğün bu araziye protokol camii yapma projesiyle başladı. Aynı süreçte İzmir Büyükşehir Belediyesi de İnciraltı planlarında protokol cami önerisini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ilettiği planlarda yer verdi.

Diyanet İşleri’nin girişimiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çınarlı'daki İl Özel İdaresi eski bina arazisine planlarda alanı dini tesise çeviren değişiklik yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi de Özel İdare’nin tüm görevlerini üstlenmesini dayanarak göstererek alanın belediyeye tahsis edilmesi gerektiği gerekçesiyle aynı alanı belediye hizmet alanı, park ve yaya yolu olarak planladı. Hem bakanlık hem belediyenin planları aynı süreçte askıya çıktı. Büyükşehir Belediyesi Bakanlık planının iptali için dava açtı. Askıdan en son Büyükşehir Belediyesi’nin planı indiği için bu plan geçerliliğini korudu.

Konak Belediyesi de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 5 bin ölçekli planına uygun 1/1000 ölçekli plan değişikliği yaptı. Bu plana İzmir Valilği Defterdarlık Milli Emlak Dairesi Başkanlığı itiraz etti. Konak Belediye Meclisi 2 Mart 2016 günü yaptığı toplantıda oyçokluğuyla itirazı reddeti. Konak Belediye Meclisi’nde Maliye’nin plana itiraz reddinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni bir plan yaptı. Alanı yine cami alanına dönüştüren plan askıya çıktı. Askıdan 20 Nisan'da inmesi beklenen plana karşılık Konak Belediyesi'nden geldi.

Konak Belediyesi 4 Nisan yaptığı Meclis'te aynı bölgede yeralan Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün Özelleştirme kapsamındaki eski araç muayene istasyonuyla ilgili çarpıcı bir plan önergesini gündeme getirdi. Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun resmi tesis alanından emsal 3,5 imar hakkıyla Merkezi İş Alanına dönüştüren planının yürütmesini açtığı davada Danıştay 6. Dairesi kararıyla durduran Konak Belediyesi bu alanı sürpriz bir kararla cami alanı olarak belirlemek için harakete geçti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın planına alternatif olacak bu adımla ilgili önerge İmar ve hukuk komisyonlarına sevkedildi. Plan onaylandıktan sonra da cami alanı kararı Özelleştirme Yüksek Kurulu'na gönderilecek.

Utku BOLULU İZMİR (DHA)

foto

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!