Çağrı Doğuş ile aramızda kalmasın "Uykunun KDV’sini hesaplayan biriyim"

Güncelleme Tarihi:

Çağrı Doğuş ile aramızda kalmasın Uykunun KDV’sini hesaplayan biriyim
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2022 16:39

Alaçatı denilince akla gelen ilk eğlence tarzlarından biridir ‘Esnaf’...

Haberin Devamı

Çağrı Doğuş ile aramızda kalmasın Uykunun KDV’sini hesaplayan biriyim

Köy içinde duvar üstlerinde kasmadan sadece eğlenme odaklı bir samimiyet aslında... Uzun yıllardır tanıdığım, attığı her adımda, ‘Acaba şimdi ne yapacak?’ dediğim Atilla Bingöl’le bir araya geldik. Yayınlanamayacak kadar uzun ve bol kahkahalı bir sohbetten sonra, kariyeri, markaları ve şahsı adına tüm sorularımı samimiyetiyle Hürriyet Çeşme için cevapladı.
* İsim olarak yeme-içme sektöründe bir marka halini aldınız. Peki, Atilla Bingöl kimdir?
- Turizm organizasyon işi yapan, 25 yıldır turizm sektöründe olan biriyim. Restoran hiç aklımızda yokken, 7 yıl sonra, “Alaçatı’da 50 kişilik küçük bir işletme yapalım. Kendimiz de eğlenelim, gelenler de eğlensin, duvarın üzerine çıkıp dans etsin” dedik. Herkes ne yapmak istediğimize garip baktı. “Alaçatı’da fix menü verelim” dedik. “Fix menü Alaçatı’da olmaz” dediler. “Hiç bu işe girme” dediler. Bu meyhane 2 yıl Alaçatı’da yok sattı. Ali Ağaoğlu geldi, “Bu restoranın aynısını Maslak’a açacaksın” dedi. Yapmayacağımı söylememe rağmen ısrarcı oldu ve Maslak 1453’te çok güzel bir mekanla İstanbul’a taşıdık. 250 kişilik bir restoran ve tam dolulukla devam ettik. Alaçatı’da Köyiçi’nden çıkıp çok daha büyük bir yere geçtik. 350 kişilik bir yerdi bu. O zamanlar Köyiçi popülerdi ve müzikle ilgili sıkıntılar yoktu. Daha sonra oraya da sığmadık. Bunun üzerine pandemi girdi. Köyiçi’nde olmayınca Alaçatı’da Uniq bölgesinde en orta dükkanı tuttuk. Beyaz bir konseptle oraya girdik. Açtığımız gün 450 kişi doldurmaya başladık. Alaçatı ve İstanbul serüveni her yıl katlayarak, büyüyerek devam ediyor. Kendi şirketimizin bünyesinde farklı bir departman oldu. Maslak’la birlikte büyüdük. Kış için Maslak’taki restoran yeniden yeni konseptle devam edecek. Ekimde açmayı planlıyoruz.

Haberin Devamı

Çağrı Doğuş ile aramızda kalmasın Uykunun KDV’sini hesaplayan biriyim


* Alaçatı’nın değer kazanmasında esnaf olarak katkınız tartışılmaz. Adı neden Esnaf?
- İnsanlar yurtdışına çıkmıyordu. Biz dünyanın her yerinde keşfedilmemiş bir adada etkinliklerimizi yapıyoruz. Çok lüks şekilde organizasyonlar yapıyorduk. “Ne yapıyorsunuz?” dendiğinde, “Esnaf usulü geziyoruz” diyorduk. Sonra böyle bir yer olunca, “Esnaf adamdır” denmeye başlandı. Restoranın da ismini ‘Esnaf’ koyduk.
* Esnaf dışında yeni bir işletme projeniz var mı?
- Esnaf’ı Alaçatı ve İstabul’da devam ettiriyoruz. Miami’de de ruhsat sürecimiz devam ediyor. Dükkanımız yapılıyor. Bir yeni projemiz daha var. Adı, ‘Madjar’. Arapça’da ‘dükkan’ demek. Daha tam anlamıyla markanın tescilli yeni bitti. Esnaf’ta olduğu gibi yeni yerli bir eğlence konsepti planlıyoruz. Örneği yok. Ekim 2023’te İstanbul’da hizmette olacak. Sezonda burada ya da yurtdışında olabilir. Henüz onun için net bir karar vermiş değiliz.

Haberin Devamı

Çağrı Doğuş ile aramızda kalmasın Uykunun KDV’sini hesaplayan biriyim


* Yeme-İçme alanında Türkiye dışında da birçok işlere imza attığınızı duyuyoruz, bunlar neler?
- Şirketimizin en büyük geliri olan organizasyon yapımız devam ediyor. Pandemiden önce ‘Bulut Mutfak’, ‘Karanlık Mutfak’ adı altında paket servis üzerine akıllı ticari alanlar yapan ‘X Kitchen’ adında proje oluşturdum. Bunun yatırımına yine Miami’de başladım. Miami’de otopark alanında konteynerlerde mutfakları yapıp paket servis üzerine yoğunlaşacakken pandemi başladı. Bunun üzerine Amerika’dan dönmek zorunda kaldım. Orada başlatacağım projeyi buradan başlatma kararı aldım. Maslak 1453’te ilk bulut mutfağını yaptım. 7 mutfak Maslak, 14 mutfak Ataşehir’e yaptım. Akıllı ticari alanlar olup, lojistiği hazır, 25-30 metrekare arasında mutfaklar yaptım. Bunun amacı insanlar siparişlerini normal restoranlardan randımanlı bir şekilde alamıyor. Çünkü paket servise yoğunluktan önem veremiyor. Bu yüzden paket servisini ayırması gerekiyor. Çok hızlı bir şekilde paket servis üzerine deneyim restorana giriş yapabiliyor. Amazon’un locker ve teslimat noktaları örnekleri gibi akıllı ticari alanlar yapıyoruz. Aynı zamanda ‘Xdeliver’ firmasını açtık. ‘Miami under10’ market siparişlerini ulaştırmak amaçlı bir lojistik markası.
* Birçok kişinin aklına gelmeyen projeler üretiyorsunuz, bu öngörünüzün kaynağı nerden geliyor?
- Röportaj yaparken bile 1 haftalık programı düşünüyorum. Sürekli geleceği düşünerek işler yaptım. Daha yakın zamanı düşünüyorum artık. Bulunduğum ortamları inceleyip, “Neler yapabilirim?” diye düşünüyorum. Uykunun KDV’sini hesaplayan biriyim. Sürekli bir şeyler üretip ilerliyorum.
* Yine bir ilk olan elektronik rezervasyon sitemini Esnaf’ta tanıdık. Bu sistemle amaçladığınız nedir?
- Esnafı ilk açtığımızda 50-60 kişiyken 450 kişilik rezervasyon listesinde sorun oluyordu. 6’ncı yılında online rezervasyon sitemine geçtik. Buraya kredi kartı girilerek oluyor. Çekici hale geldi. Rezervasyon yapamadıkları için daha heyecanlı hissettiler. Masa atamasına kadar rezervasyon yapılabiliyor bu uygulamayla... Bir kişi daha önce bizim restorana geldiyse sistem otomatik olarak o kişiyi daha önce oturduğu masaya atıyor. Bizim için çok ciddi bir kolaylık oldu. Garson bilgilendirilmiş oluyor. Alaçatı’da ilkiz.
* Sizi yatırım olarak Çeşme’de cezbeden detaylar nelerdir?
- İzmirliyim. İstanbul ve Miami’de yaşıyorum. “Bir restoran projesi yapsak” diye düşündük binayı görünce. “Esnaf yapalım” dedik. Çok şık iki katlı otel binasını yaptık. Şu an bir dondurmacı var yerinde.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!