Bornova’nın kınalı bamyası yeniden sofralarda

Güncelleme Tarihi:

Bornova’nın kınalı bamyası yeniden sofralarda
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2023 02:45

Bornova Belediyesi, tohum dağıtımından başlayıp tarladan tezgaha, üreticiye ulaşana kadar üretimine destek veriyor, kınalı bamya üretiminin gelecek kuşaklarca da sürdürülebilmesi için yoğun bir mesai harcıyor.

Haberin Devamı

 

 

BORNOVA’nın geleneksel ürünlerinden ‘kınalı bamya’, yeniden sofralardaki yerini alıyor. Bornova Belediyesi’nin desteği ve Bornova Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin satın alma garantisiyle Bornova kınalı baymasının üretimi yaygınlaşıyor. Bornovalı 7 üreticiyle başlatılan deneme üretiminde bu yıl 3 tonluk Bornova kınalı bamyası rekoltesi bekleniyor. Bornova Belediyesi’nin girişimleriyle 2020 coğrafi işaret alan Bornova kınalı bamyası, Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi üyelerine tanıtıldı.

Bornova’nın kınalı bamyası yeniden sofralarda

* Bornova Belediye Başkanı Mustağa İduğ da atalık tohumdan üretilen Bornova kınalı bamyasının yeniden sürdürülebilir bir üretime dönmesi, gelecek kuşaklara iletilmesi için çiftçinin destekleneceğini aktardı.

Haberin Devamı

YEDİ ÜRETİCİYLE BAŞLADI

Bornova Belediyesi Başkan Yardımcısı Barbaros Taşer, Bornova Tarımsal Kalkınma Kooperatifi aracılığıyla ve satın alma garantisiyle başlatılan kampanya kapsamında Yaka, Çiçekli, Karaçam, Gökdere, Çamiçi mahallelerinde Bornova kınalı bamyası üretildiği bilgisini paylaştı. Taşer, “Belediyenin dağıttığı atalık tohumlarla ve 7 üreticiyle başlatılan deneme üretimine, önümüzdeki yıl için şimdiden 10 üretici daha başvurdu. Susuz tarımı yapılabilen dayanıklı bir bitki oluşuyla da dikkat çeken kınalı bamyanın deneme üretimi bu yıl 20 dönüm arazide sürdürülüyor. Günde 25 kilo ürün tezgaha geliyor. Haziran – eylül döneminde hasat edilen ürün miktarının 3 tonu aşması bekleniyor” diye konuştu.

Bornova’nın kınalı bamyası yeniden sofralarda

HEDEFTE ÜRETİM TESİSİ

Bornova Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Göksel Eralp ise kooperatifin 2015 yılında kurulduğunu hatırlattı, “Bornova Belediyesi’ne bağlı 12 köydeki üreticilere yöneldik. 115 üyeye ulaştık. Üyelerimizin 40’a yakını ise kadın. En büyük hedefimiz kısa sürede bir üretim tesisi açmak. Üretim tesisimiz olursa daha çok ve çeşitli üretim yapılabilecek” dedi.

Haberin Devamı

NASIL SATARIM DERDİ KALMADI  

Üreticiyi her kademede desteklediklerini söyleyen Göksel Eralp, bu yıl başlatılan garantili alım sözleşmesinin çok olumlu geri dönüşleri olduğunu söyledi, şu bilgileri paylaştı: “Üreticinin tarlasından ürünü biz teslim alıyoruz. Üreticinin, ‘ürünü nasıl satacağım’ derdi kalmıyor. Doğal üretimi, üreticinin iyi tarım yapmasını destekliyoruz. Bu nedenle ürünler çok talep görüyor. Kooperatif iyi gıda satın almak isteyen topluluklara da hizmet veriyor. Bornova Çarşısı’nda kooperatife ait bir de satış noktası bulunuyor. Burada Bornova kınalı bamyanın yanı sıra; börülce, patlıcan ve daha birçok taze ürün ile zeytinden bala birçok ürün bulunuyor.”

Haberin Devamı

Bornova’nın kınalı bamyası yeniden sofralarda

SUSUZ TARIMA UYGUN

BORNOVA Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin ortaklarından Abdullah Güreşçi, ilçenin ilk açılan sanayi kuruluşlarından biri olan ve 1940 yılında kurulan Bornova Konserve Fabrikası’nı babası ve amcasının işlettiğini, 1950’li, 1960’lı yıllarda Bornovalı çok kişinin çalıştığı fabrikanın 10 yıl kadar önce kapandığını söyledi. Güreşçi, sözlerine şöyle devam etti: “Bornova kınalı bamyasının belediyenin üreticiye verdiği destekle yeniden hayat bulmasını çok önemli. Bugün kooperatifte satılan ‘Bornovam’ markalı konserveler bizim tesisimizde işleniyor. Bir dönem ovada üretilen bamya artık yaylada yetişiyor. Ben bamyanın içinde doğdum. Toprak yapısı çok önemli. Bamya susuz tarıma da uygun bir bitki olduğu için iklim krizinin getirdiği kuraklık konusunda da çok değerli bir ürün. Ağustos ayı sonuna doğru susuz üretilen bamyanın miktarı düşer. Temmuz, ağustos ayları üretimin en yoğun olduğu dönem. Kırağı yağana kadar bamya üretimi sürer. İzmirliler de çok ilgili. Şu sıra en çok satılan ürünlerimizden biri bamya.”

Haberin Devamı

Bornova’nın kınalı bamyası yeniden sofralarda

* Coğrafi işaretli kınalı bamyanın kilosu Bornova Belediyesi’nin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde 80-90 lira aralığında satılıyor. Kooperatifin bulunduğu sokakta salı ve cuma günleri kurulan köylü pazarı da taze ürünleri tüketicilerle buluşturuyor.

 

ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİNDE

TOHUM ÇALIŞMASI

BORNOVA Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Hasan Çimen, Bornova Belediyesi’nin atalık bamya tohumları için iki seleksiyon alanı oluşturulduğunu söyledi. Çimen, “Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Sebze Yetiştirme ve Islahı Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eftal Düzyaman‘la çalışıyoruz. Tohumda zaman içinde farklılaşmalar gelişebiliyor. Seleksiyon alanlarımızda topladığımız tohumların içinden gerçek Bornova bamyası tiplerini belirleyerek, onlarla üretim yapılmasını sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

 

ATÖLYEDE

TANITIM

Haberin Devamı

BORNOVA Belediyesi ile Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, bir yandan kınalı baymanın üretimini artırmak adına mesai harcarken bir yandan da ürünün tanıtımı  için ‘mutfak atölyeleri’ düzenliyor. Tüketicinin bamyayla yapılan klasik ve yenilikçi yemeklerle buluşması sağlanıyor. Ayrıca, Bornova Belediyesi ‘Kınalı Bamya Yemek Tarifleri’ ismiyle de hazırladığı el kitapçığını İzmirlilere dağıtıyor.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!