Bodrum’un Don Kişot’u

Güncelleme Tarihi:

Bodrum’un Don Kişot’u
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2020 04:17

Yarımada’nın en büyük üreticisi olan babası Ömer Aras’ın kendi elleriyle diktiği 4 bin mandalina ağacını yaşatmak, betona teslim etmemek için tıpkı Don Kişot gibi mücadele veren Erman Aras, mandalinadan lokum, reçel, sorbe, meyve kurusu, marmelat, gazoz, limonata ve kolonya üretiyor. Çevreci yazar, gazeteci Ahmet Aydın Akansu, bu öyküyü dinledi, yazdı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE, Erman Aras’ı Uluslararası Bodrum Ahşap Tekne Yat Yarışları (Bodrum Cup) ile tanıdı. Ancak pandemi nedeniyle şu sıralar babasının yadigarı mis kokulu Bodrum mandalinasını betona yenik düşürmemek için büyük mücadele veriyor. Era Yatçılık’ın bulunduğu Neyzen Tevfik Caddesi’ne koyduğu motoguzi aracıyla Bodrum mandalinası ve ürünlerinin tanıtımına yapan Aras, Bodrum’da mandalina üretiminin 100 binlerden 10 bin tonlara kadar düştüğünü söyledi. Mandalina bahçeleri sayısının gelir getirmediği gerekçesiyle her geçen gün azaldığını kaydeden Erman Aras, “Babam Ömer Aras’dan devraldığımız mirası sonraki nesillere de aktarabilmek, aynı zamanda sürdürülebilir örnek bir bahçe yaratabilmek adına, kendisinin dikip büyüttüğü ağaçlardan elde ettiğimiz ürünleri, annemizin adını vererek ‘Bodrum Yadigarı’ olarak adlandırdık. Babam 1950’den 2000’e kadar dört çocuğunu mandalina parasıyla en iyi okullarda okuttu” dedi.

Haberin Devamı

Bodrum’un Don Kişot’u


COĞRAFİ TESCİL İŞARETİ
Aras, kurduğu www.bodrumyadigari.com internet sitesi üzerinden ürünlerini Türkiye’ye tanıtıp Bodrum’un birçok yerindeki satış noktalarından birbirinden lezzetli şeker katkısız mandalinalı lokum, reçel, marmelat, mandalina kurusu satışı yapıyor. Gelecek nesillere Bodrum mandalinasını müzelerdeki ağaçlarda görmemeleri için bodrummandalini.com projesiyle son bir mücadele başlattıklarını belirten erman Aras, “Kendine has kokusu ve tadıyla ünlenen Bodrum mandalinasının coğrafi işaret tescili, Bodrum Ticaret Odası’nın desteği ve Bodrum Turunçgil Üreticileri Birliği’nin başvurusuyla 2009’da gerçekleştirildi.
Bu sayede Bodrum’un marka ismini değerlendirip başka yörelerin mandalinası ‘Bodrum mandalinası’ denilerek satılamayacak. Tüm tüketicilerin Bodrum mandalinası diye satılan mandalinaları alırken coğrafi işaretine bakmaları gerekiyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!