Bilinçsiz havuz kullanımı göz sağlığını bozabilir

Güncelleme Tarihi:

Bilinçsiz havuz kullanımı göz sağlığını bozabilir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2023 16:18

ATAGÖZ Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tayfun Yeşilbalkan, yaz sezonunun gelmesiyle birlikte deniz ve havuz sezonun açıldığını, başta çocuklar olmak üzere bilinçsiz havuz kullanımının göz hastalıklarına sebep olabileceğini belirterek, uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

 Havuzlarda kullanılan dezenfektan maddelerin özellikle klorun, bünyesi alerjiye yatkın kişiler ve çocuklarda rahatsızlıklar oluşturduğunu belirten Yeşilbalkan, “Dezenfeksiyonda kullanılan klorun oranı önemli. Fazla olursa vücut ile gözde alerji ve tahrişlere neden olur. Az olursa yeterli dezenfeksiyon sağlanamaz. Bu yüzden klorlaması düzgün yapılan ve su numunesi alınarak denetlenen havuzların tercih edilmesi gerekiyor. Havuzdan mikrop bulaşma riski, denizden daha fazladır. Havuzda mikrobik konjonktivit, klora bağlı tahriş veya alerjik konjonktivit ortaya çıkabilir. Mikrobik konjonktivitler bakteriyel veya virutik olabilir. Konjonktivitli bir hasta 7-14 gün süreyle hastalığını başkalarına bulaştırabilir. Bu yüzden deniz veya havuza girmemesi uygundur. Enfeksiyonlu kişiler gözde kızarıklık, çapaklanma, kaşıntı, ağrı gibi şikayetlerle bize başvuruyor. Gerekli muayeneler ile tanı koyup tedavilerini düzenliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

HAVUZDA LENS KULANILMAMALI

Çocukların havuza yüzücü gözlüğüyle girmelerini ve çıkınca mutlaka duş almalarını, bunu yetişkinlerin de uygulaması gerektiğini ifade eden Yeşilbalkan, yaz mevsiminde göz sağlığını korumak için şu tavsiyelerde bulundu: “Kontakt lens kullananlar havuz veya denize girerken lenslerini kullanmamalı. Yüzücü gözlüğü kullanılması hastalık riskini bertaraf edecektir. Güneş ışınlarının kornea, lens ve retina üzerine zararlı etkileri mevcuttur. Bu yüzden güneş gözlüğü mutlaka optisyenden alınmalı, ultraviyole ışınlarını emici özelliği olmalıdır. Kişi gözünden operasyon geçirmişse, denize ve havuza ne zaman girebileceği konusunda doktoruna danışmalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!