Beyin tümörlerinin tedavisinde geç kalınmamalı

Güncelleme Tarihi:

Beyin tümörlerinin tedavisinde geç kalınmamalı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2022 16:49

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Mahmut Necdet Palaz, kötühuylu beyin tümörlerinde erken teşhisin hayat kurtarabildiğini söyledi.

Haberin Devamı

◊ EKOL Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Mahmut Necdet Palaz, geçmeyen baş ağrısı, bulantı, sık ve sebepsiz kusma, yeni başlayan kişilik değişikliğinin tümör olasılığını akla getirmesi gerektiğini belirterek, en ufak şüphede beyin MR’ı çekilmesinin önemli olduğunu söyledi. Palaz, “Öncelikle mutlaka beyin ve sinir cerrahisi hekimine müracat etmek gerekir. Her hastalıkta olduğu gibi beyin tümörlerinde de erken teşhis hayat kurtarır” dedi.

TÜMÖR OLUŞUMU SÜRECİ

Palaz, beyin tümörlerinin direkt beyin dokusundan, beyinden çıkan sinirlerden, beyni çevreleyen zarlardan, kafatası kemiğinden veya diğer organlardaki tümörlerin beyne metastaz yapmasından kaynaklanabileceğini söyledi. Çoğu beyin tümörü çeşitlerinin neden oluştuğu tam olarak bilinmese de bazı tetikleyici faktörler olduğunu ifade eden Palaz, “Beyin tümörü oluşumunda genetik yatkınlık, aşırı radyasyona, bazı kimyasal ilaçlara maruz kalmanın riski artırma olasılığı var. Dünya nüfusu yaşlandıkça beyin tümörlerinin görülme sıklığı artıyor. Ancak beyin tümörü her yaş grubunda görülebilir” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

ERKEN TANI ÖNEMLİ

“Bazen hiçbir bulgu vermeyen tümörler olmakla birlikte, geçmeyen baş ağrısı, devam eden bulantı, sık ve sebepsiz kusma, tümör olasılığını akla getirmelidir” diyen Palaz, şöyle devam etti: “Geç kalınması, ileri sakatlık, hatta ölümle sonuçlanabilir. İyi huylu tümörlerin erken yakalanması halinde takip yeterlidir. Kötü huylu tümörlerde biyopsi, kemoterapi ve radyoterapi gereklidir.”

TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Palaz, her iki tümör grubunda da cerrahi girişimlerin genelde asıl tedaviler olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: “İyi huylu tümörlerde cerrahi girişimler kesin tedavi sağlayabilirken, kötü huylu tümörlerde oldukça yüz güldürücü sonuçlar mevcuttur. Beyin tümörlerinin cerrahi tedavisindeki ana amaç, normal beyin dokusuna zarar vermeden tümörün tümünün güvenli bir şekilde çıkarılmasıdır. Bu nedenle tümör kötü huylu olsa bile cerrahi girişime şans tanımak gerekir. Beyin tümörü şüphesi duyduysanız öncelikle mutlaka beyin ve sinir cerrahisi hekimine müraacat etmek gerekir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!