Beyin tümörlerinde erken teşhis ve tedavide başarı

Güncelleme Tarihi:

Beyin tümörlerinde erken teşhis ve tedavide başarı
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2023 17:33

Son 10 yılda tıptaki ilerlemelerin beyin tümörleriyle ilgili hayatta kalma oranlarını büyük ölçüde iyileştirdiğini belirten Özel İzmir Can Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tuğberk Özdemir, doğru zamanda, doğru tedavi ile beyin tümörlerinin başarılı bir şekilde tedavi edilebileceğini söyledi, önemli bilgiler aktardı: 

Haberin Devamı

 

Tüm beyin tümörleri kanserli midir? İki tip beyin tümörü vardır. İyi huylu tümörler: Bunlar kanserli değildir. Çevre dokuları istila edecek şekilde büyümezler. Diğeri ise kötü huylu tümörlerdir ki bunlar kanserlidir. 

Tümör olup olmadığı nasıl anlaşılır? Beyin tümörlerinin kesin nedeni bilinemiyor. Bazı genetik durumlar, beyin tümörü gelişme riskini artırabilir. Beyin tümörüne işaret edebilecek birkaç semptom vardır. Aynı semptomların başka hastalıklara da işaret edebileceği ve bu nedenle beyin tümörlerinin kesin bir işareti olarak alınamayacağı unutulmamalıdır. Bu semptomlardan bazıları sabah oluşan baş ağrısı, baş ağrısının kusma ile birleşmesi, bilinçsizlik, nöbetler veya konvülsiyonlardır.

Haberin Devamı

Farklı belirtiler gösterebilir mi? Tümörün neden olduğu semptomlar, konumuna da bağlı olarak farklılık gösterebilir. Örneğin beynin ön kısmında yer alan bir tümör, kişide davranış değişikliklerine neden olabilir. Daha önce kişiliğinin bir parçası olmayan aşırı öfke ve saldırganlık patlamaları yaşayabilir. Temporal lobdaki tümörler konuşma güçlüklerine ve hafıza sorunlarına neden olma eğilimindedir. Beynin alt kısmındaki tümörler hormonal işlevi ve görüşü etkiler. Bu belirtiler bir sorun olduğunu düşündürse de beyin tümörünü doğrulamak için MRI taramasından geçmeniz gerekir.

Beyin tümörü tedavisi nasıl yapılıyor? Bir beyin tümörünün tedavisi, tümörün tipine, boyutuna ve konumuna bağlı olarak değişebiliyor. Tedavi seçenekleri cerrahi, radyasyon tedavisi ve kemoterapiyi içermektedir. Bazı beyin tümörleri, tam bir tedavi için cerrahi olarak çıkarılabilir. Diğer tümörler, ameliyattan sonra radyasyon tedavisi ve kemoterapi gibi tedavi gerektirir. Bazı tümörler yerleşimleri nedeniyle cerrahi olarak çıkarılamaz. Bu tür tümörleri cerrahi olarak çıkarmaya çalışmak, belirli beyin fonksiyonlarının kaybına yol açabilir. Gamma Knife veya CyberKnife ile stereotaktik radyocerrahi adı verilen özel bir radyasyon tedavisi türü de cerrahi ile tedavi edilemeyen bazı tümörlerin tedavisi için uygun olabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!