Batırılan gemi balıklara yaşam alanı oluşturacak

Güncelleme Tarihi:

Batırılan gemi balıklara yaşam alanı oluşturacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2016 16:55

Batırılan gemi balıklara yaşam alanı oluşturacak

Haberin Devamı

İZMİR'in Dikili İlçesi'nde deniz canlılarının yaşayabileceği yeni resif alanı oluşturmak için gemi batırıldı.
Geminin batırılması işlemini dalış eğitmeni Tayfun Karataş, Dikili Belediyesi'nden Murat Duran ve Hüseyin Güngör'ün liderliğinde Yaban TV dalış ekibi yaptı. Batırma operasyonu Dikili Kaymakamlığı, Dikili Belediyesi, Sahil Güvenlik, Dikili Emniyet Müdürlüğü ve Dikili Liman Başkanlığı'nın koordinasyonuyla yürütüldü.
Geminin kaybolan canlı türlerine barınak hale gelerek bölgedeki canlı popülasyonunu artıracağını ifade eden Yaban TV dalış ekibi lideri Hüseyin Güngör, böylece birkaç yıl içinde bölgenin yeniden eski canlı türlerine kavuşabileceğini söyledi. Canlı popülasyonunun artmasıyla birlikte Dikili'nin dalış turizmi için önemli bir merkez haline geleceğini belirten Güngör, "Yeni resif oluşturmak için batırılan gemi, Deniz Kuvvetleri'nden alındı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı hurdaya çıkan gemisini proje için bağışladı. Benzer çalışmalar Kaş, Bodrum ve Saroz'da da sürüyor. Bu gemilerdeki denize zarar verebilecek herşey sökülüyor, temizleniyor ve gemileri o şekilde batırıyoruz. Bu batıklar çok hızlı biçimde, 1-2 yılda canlıların yeni bir yaşam alanı oluyor. Hem balık türleri, hem de mercan türleri hızla artıyor" dedi.
Gemi batırma operasyonundan önce yoğun bir araştırma yapıldığını dile getiren Güngör, su altının habitatına zarar vermeyecek bölgenin tespit edildiğini, derinlik limitlerinin sportif amaçlı dalışa uygun biçimde seçildiğini açıkladı. Güngör, dalgadan en az seviyede etkilenecek bir bölgenin tespit edildiğini, bilimsel tüm süreçler tamamlanıp uygunluk raporları alındıktan sonra batırma operasyonunun yapıldığını anlattı.

DİKİLİ (İzmir), (DHA)
FOTOĞRAF

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!