Ayaktaki ağrıların sebebi ‘halluks valgus’ olabilir

Güncelleme Tarihi:

Ayaktaki ağrıların sebebi ‘halluks valgus’ olabilir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2022 19:47

EKOL Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Ruşen Demir, ‘halluks valgus’ hastalığının başparmağın dışa doğru dönmesi, yani tarak kemiğinin içe doğru açılanması şeklinde tarif edildiğini ve ayakta şişlik, ağrı, şekil bozukluğu ve tabanda nasırın oluştuğunu söyledi.

Haberin Devamı

Başparmağın dışa doğru dönmesinin sıklıkla ikinci parmakta da tokmak oluşumu şeklinde bir deformiteye yol açtığını kaydeden Demir, “Başparmak ve başparmağın bağlı olduğu tarak kemiği kendi ekseni etrafında içe dönme eğiliminde olduğu için, birinci parmak altındaki süngerimsi kemik normalde olması gereken yerden daha yan tarafa kaymıştır. Bu da hastalarda ayak üzerine basıldığında tabanda batma şeklinde ağrı ve nasır oluşumuna sebep olmaktadır. Ayrıca ön ayak dediğimiz bölgenin genişlemesi, hastalarda ayakkabı giyimini son derece zor ve ağrılı bir duruma sokmaktadır” dedi.

KADINLARDA DAHA FAZLA

Hastalığın kadınlarda erkeklerden yedi kat daha fazla görüldüğünü belirten Demir, “Bu hastalıkta ailesel geçiş vardır. Yüksek, dar ve sıkı ayakkabı, bazen spor ayakkabısı gibi rahat ayakkabı giyenlerde de görülebilmektedir. Düztaban olan bazı hastalarda görülebildiği gibi, eklemlerde gevşeklik (laksisite) durumlarında da halluks valgus oluşabilmektedir” dedi.

Haberin Devamı

Yapılan fizik muayene ve röntgenlerin hem teşhis hem de tedavinin nasıl olacağı konusunda hekimlere yol gösterdiğini kaydeden Demir, şöyle devam etti: “Hastalığın erken dönemlerinde parmak arası silikon makara, gece ateli ve dar sıkı ayakkabıdan kaçınmak, antienflamatuvar ilaçlar ile hastalarımızın şikayetleri azalmaktadır. İlerleyen dönemlerde ameliyatla düzeltmeler yapmaktayız. Burada tek bir yöntem yoktur. Yumuşak doku ameliyatları ile kemik ameliyatlarını kombine etmekteyiz. Tabii ki hangi yöntemin uygulanacağı hastanın yaşı, eklemin durumu ve deformitelerin derecesine göre değişiklik göstermektedir. Ama hepsinde temel amacımız hastanın ağrısız, anatomik ve estetik açıdan normal ve fonksiyonel bir ayağa sahip olmasıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!