Arıtman, "İZBAN işçileri Cumhurbaşkanı zammı alacak"

Güncelleme Tarihi:

Arıtman, İZBAN işçileri Cumhurbaşkanı zammı alacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2018 11:51

 İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Aday Adayı Dr. Canan Arıtman, Alsancak Gar İstasyonu'nda grevdeki İZBAN işçilerini ziyaret etti. Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz'ün de bulunduğu görüşmede Arıtman, İZBAN işçilerininin yanında olduğunu belirtti. Arıtman başkan olursa, hiçbir emekçinin maaşına yapılacak olan zammın, Cumhurbaşkanı'nın maaşına yapılan zammın altında olmayacağını söyledi.

Haberin Devamı

 


Demiryol-İş Sendikası'na bağlı İZBAN işçileri grevlerine devam ediyor. Grevdeki işçilerini ziyaret eden tek İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Aday Adayı ise Dr. Canan Arıtman oldu. Arıtman'ın Alsancak Gar İstasyonu'nda grevdeki İZBAN işçilerine yaptığı ziyaret ilgiyle karşılandı. Arıtman, yaptığı ziyarette Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz ile de görüştü.


"Bizim derdimiz, eşit işe eşit ücret verilmesi"


Hüseyin Ervüz, görüşmede "Sendikanın çifte standartı diye bir şey yok. Bursa, İstanbul metrosunda sendika, aynı iş kolu üzerinde sözleşmeler yapıyor. Bizim taleplerimizle biz zenginleşmiyoruz, dört kişilik bir aileyi bile zor geçindiriyoruz. Biz de kimsenin mağdur olmasını istemiyoruz. Biz greve başladığımızdan beri toplamda 200 bine yakın para kaybettik, işveren de yaklaşık 3 milyon para kaybetti. Günlük 1425 lira kayıp söz konusu. Bizim derdimiz eşit işe eşit ücret verilmesi. Üst rakamlarla ilgili çok derdimiz yok. İşçilerimiz arasında yaklaşık 190 kişi aile yardımı alıyor, herkes almıyor. Bizim masamıza konan anlaşmada yüzde 14 gibi rakamdan bahsettiler. Yüzde 14'e imza atarsam halk dilinde arkadaşlarımızı satmış oluruz" diyerek Arıtman'a destek ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti.


"Milyonlarca işçi çocuğu aç uyuyor"


Yapılan görüşmede Arıtman, sözlerine işçileri desteklemeye, onların haklı olduğunu söylemeye geldiğini belirterek başladı. Arıtman, "Ülkemizde yapılan araştırmalara göre açlık sınırımız 1442 liradır. Ülkemizde 10 milyona yakın işçi asgari ücretle çalışmaktadır. Bu ülkede 10 milyonun üzerinde işçi, ailesiyle eşi ve iki çocuğunu da koyarsak; milyonlarca çocuk, aç uyuyor. Bu durum insanda her şeyden önce adalet duygusunu ve vicdanını rahatsız eden bir olgu. Bunun çözülmesi lazım. Eğer aday gösterilirsem ve başkan seçilirsem çalışanlarımızın insanca bir ücret alabilmesi için gerekeni yapacağımı söz veriyorum. Cumhurbaşkanı'nın zammına ne kadar maaş yapılıyorsa, emekçilerimizin alacağı zam onun altında kalmamalı. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın sıfır gideri var, maaşı ise 59 bin liraydı ve ayrıca 10 bin lira emekli maaşı alıyor. Buna rağmen Cumhurbaşkanı'nın maaşına yüzde 26 zam yapılıyor. O zaman ölçüt budur. İşçimize yapılan zammın da bu rakamın altında kalmaması şarttır. Ben size söz veriyorum, eğer ben başkan okursam bu adaletsizliği gidermek için elinden geleni yapacağım" diyerek başkan olursa İZBAN işçilerinin en az yüzde 26 zam alacağına dair söz verdi.


"Gelin, bu grevi askıya alalım"


Çok sayıda vatandaşın mağdur olduğunu söyleyen Arıtman, "Gelin, hep birlikte adalete sahip çıkalım. Grev haktır, siz de haklı bir greve çıktınız. Burada tek üzüntüm kentimizde dar gelirli kesimin sıkıntı çekiyor olması. Her zaman olduğu gibi işverenin bir sıkıntısı yoktur, siz sıkıntı çekiyorsunuz. Varsıl olanlar arabaları ile işe gidiyorlar ama yoksul olanlar sıkıntı çekiyor. Kışta, yağmurda, soğukta kadınlarımız, çocuklarımız sıkıntı çekiyor. Vatandaş, çok mağdur. Bu grevi en azından bahar aylarına kadar askıya alın. Herkesin kaybettiği bir durumdayız. Tabii ki de eşit işe eşit ücret olmalı. Bu adaleti yerine getirmenin ilk şartı olmalı. Herkes iyi niyetli olduktan sonra halledilmeyecek hiçbir şey yok. Emekçimizin insanca yaşaması, sosyal devletin görevidir. Anayasanın ikinci maddesidir. İnsanca yaşanabileceğini gösterebiliriz. Bunun yeri yerel yönetimlerdir diye düşünüyorum. 'Bakın bu ücretler verilebiliyor' diye göstermemiz ve  'Bu da yöneticilerin görevidir' dememiz lazım diye düşünüyorum. Sizin bu haklı davanızı haksız duruma sokmamak için gelin, bir çözüm bulalım. Gelin, bu grevi askıya alalım" dedi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!