Antik Roma'dan günümüze çipura lezzeti

Güncelleme Tarihi:

Antik Romadan günümüze çipura lezzeti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2016 11:23

Antik Roma'dan günümüze çipura lezzeti

Haberin Devamı

DÜNYADA birçok ülkede tüketilen Ege çipurası, Türkiye'de de sofraları süslemeye devam ediyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Zülfikar Danaoğlu, çipuranın içerdiği yağ asidi ve besin öğeleri nedeniyle kalp sağlığı için önemli olduğunu, diyetlerde de yer alabileceğini söyledi.
Avrupa'dan Amerika'ya kadar birçok kıtada lezzet ve kalitesini kanıtlayan Ege çipurası ülkemizde de sıkça sofralarda yer buluyor. Çipura balığı, Ege Bölgesi'nde oldukça yaygın olarak üretilip, tüketiliyor. Milattan önce 5. yüzyıllardan beri tüketildiği bilinen Ege çipurası günümüze kadar birçok mitolojik eserde ana tema olarak da yazarlara ilham kaynağı oluyor. Doğal afrodizyak etkisi olduğu da belirtilen Ege çipurası, Türk Osmanlı mutfağından Sefarad mutfağına kadar birçok kültürün mutfağında en değerli besin öğesi olarak değerini koruyor. Türkiye'de bol bir şekilde bulunan Ege çipurasını kalp sağlığı açısından da bir şans olarak değerlendirilirken Kardiyoloji Uzmanı Dr. Zülfikar Danaoğlu, bu balığın içerdiği yağ asidi ve besin öğeleri nedeniyle kalp sağlığı için önemli olduğunu, diyetlerde de yer alabileceğini söyledi.
Dünyanın en lezzetli balıkları arasında yer alan çipura, Türk Osmanlı mutfağının da vazgeçilmez gözde balıkları arasında yerini koruyor. Sefarad mutfağının da vazgeçilmez besini olan çipura o dönemlerde sade ve baharatsız olarak masaları süslüyordu. Çipura kendi lezzetini içinde barındırdığı için Türk Osmanlı mutfağında ve Sefarad mutfağında hiçbir şekilde baharat kullanılmadan tuz, karabiber ve limonla pişirilip maydanoz ile birlikte tüketiliyordu.

İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!