Anorektal hastalıklar ve yeni tedavi seçenekleri

Güncelleme Tarihi:

Anorektal hastalıklar ve yeni tedavi seçenekleri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2022 19:59

Kolorektal Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Göztok, hemoroid, anal fistül ve pilonidal sinüste lazer teknolojisinin, anal fissürde ise botoksun yüz güldüren sonuçlar verdiğini açıkladı

Haberin Devamı

ANOREKTAL hastalıkların tedavisinde günümüzde klasik cerrahi tekniklere ek olarak teknolojinin ve ilaçların gelişmesiyle farklı tedavi seçeneklerinin de sunulduğunu belirten Kolorektal Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Göztok, “Hemoroid, anal fistül ve pilonidal sinüste lazer teknolojisini kullanırken, anal fissürde botoks tedavisi yüz güldüren yeni seçenek tedavilerden” dedi. Proktolojinin tıp literatüründe anorektal hastalıklar olarak adlandırılan hemoroid (basur), anal fissür (makat çatlağı), anal fistül, kıl dönmesi, rektal kanama (makat kanaması), perianal apse (makat apsesi), genital siğil ve anorektal kanserler gibi makat bölgesi rahatsızlıklarının teşhisi ve tedavisinin gerçekleştirildiği özel bir dal olduğunu ifade eden Op. Dr. Mustafa Göztok, “Bu hastalıklar toplumun yüzde 75’inde bulunmaktadır. Tanı ve tedavi prosedürleri hayli zorludur. Her yaşta ve cinsiyette görülebilmektedir. Bu bölge hastalıklarının birçoğu (özellikle hemoroid ve makat çatlağı) yanlış beslenme ve yanlış tuvalet alışkanlıklarından dolayı ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.

Haberin Devamı

DOKTORA GİTMEKTEN ÇEKİNMEYİN

Anorektal hastalıkların mahrem kabul edilen ve yaşamı tehdit eden hastalıklar grubuna girdiğini belirten Op. Dr. Mustafa Göztok, şöyle devam etti: “Hastalar genelde doktora gitmekten ve muayene olmaktan çekinir. Bu yüzden bu bölge hastalıklarının daha ileri evrede tanısı konur ve tedavisi daha zorlu bir hale dönüşür. Bu hastalıkların belirtileri birbirine çok benzer ama tedavisi tamamen farklıdır. Mesela makat kanaması ile gelen bir hastanın kanama nedeni hemoroidden ve anal fissürden kaynaklanabildiği gibi, bir rektum kanserinden de kaynaklanabileceğini unutmamak gerekir ve mutlaka bu kanamanın ayırıcı tanısının yapılması gerekir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!