‘Anal fissür’de botoksla tedavi

Güncelleme Tarihi:

‘Anal fissür’de botoksla tedavi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2023 16:58

ANAL fissür hastalığının, diğer adıyla makat çatlağının 21. yüzyılın yanlış beslenme alışkanlıkları sonucu ortaya çıkan kronik kabızlık olarak adlandırıldığını belirten Kolorektal Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Göztok, yanlış tuvalet alışkanlıkları nedeniyle ülkemizde görülme sıklığında ciddi bir artış yaşandığını söyledi. Op. Dr. Mustafa Göztok, anal fissürün botoksla tedavi yöntemlerini anlattı ve merak edilen soruları yanıtladı...

Haberin Devamı

 

¡ Makat çatlağı nedir?: Halk arasında makat çatlağı olarak bilinen anal fissür, anüs veya rektum derisindeki küçük bir yırtıktır. Kronik kabızlığa bağlı büyük veya sert dışkı çıkarmaktan ya da bağırsak hareketleri sırasında ıkınmaktan kaynaklanır. Fakat uzun süreli ishal durumlarında da görülebilir. Anal ağrılı olabilir ve bağırsak hareketleri sırasında kanama, kaşıntı ve rahatsızlığa neden olabilir.

¡ Makat çatlağı kansere dönüşür mü?: Makat çatlağı direkt kansere dönüşmez. Fakat belirtileri kimi zaman kolon ve rektum kanserleriyle benzerdir. Bu yüzden makat çatlağı olan bireylerin bu ayırıcı tanısı için mutlaka uzman doktora muayene olması gerekir. Makat çatlağına neden olan kronik kabızlık, mide, kolon ve rektum kanser riskini artırdığı gibi, bağırsağın divertiküler hastalığı, hemoroid ve abdominal herni riskini de artırmaktadır.

Haberin Devamı

¡ Anal fissür olan kişiler nasıl beslenmeli?: Posalı ve lifli gıdalar, yani bolca meyve ve sebze ile beslenilmelidir. Her gün 3 litre su tüketilmelidir. Kabızlık sorunu yaşanmaması için kuru incir, kayısı, kuru erik yemeleri veya içilen suya atılması, dışkının yumuşamasını sağlayacaktır. Günlük yürüyüş veya aktiviteler dışkı çıkışını hızlandıracağından yapılması önemlidir.

¡ Anal fissür tedavisinde botoks işlemi nedir?: Makat bölgesindeki kaslar normal işleyişinden fazla kasılırsa dışkı vücuttan aşırı daralmış kasların arasından çıkmak zorunda kalır ve dolayısıyla da o alanda yırtılmaya, çatlağa neden olur. Botoks ile makat bölgesindeki kasların gevşemesi sağlanır ve makattaki darlık azaltılır, dışkının geçişi kolaylaştırılır.

¡ Botoks uygulaması nasıl yapılır?: Makattaki çatlak nedeniyle aşırı kasılan iç kaslara botoks enjeksiyonu gerçekleştirilir. Kas rahatlar, kan akışı sağlanır, ağrı azalır. Kan akışı düzene girer ve iyileşme süreci başlar. Botoksun etkisi 36-48 saat içinde başlar. Fissür, ortalama 4-6 haftada iyileşir. Botoks etkisi 6 ay devam eder ve bu 6 aylık süreçte hastanın yaşam koşulları düzenlenir. Botoks tedavisiyle birlikte doğru beslenme alışkanlıklarının hastaya kazandırılması, tedavinin başarı oranını yüzde 95 üzerine çıkartmaktadır.

Haberin Devamı

¡ Botoks uygulaması sonrası çatlak tekrarlar mı?: Cerrahi ya da botoks enjeksiyonundan hangisi uygulanmış olursa olsun, bu hastalığın tekrar etme riski vardır. Bu yüzden yaşam tarzı değişikliğine uyum sağlamak çok önemli. Botoksun avantajı, hasta yaşam tarzı değişikliğine uyum sağlayana kadar tekrar tekrar uygulanabiliyor olması.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!