Ameliyatla iyileştiribilen bunama nedeni: Hidrosefali

Güncelleme Tarihi:

Ameliyatla iyileştiribilen bunama nedeni: Hidrosefali
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2023 04:13

Opr. Dr. Mahmut Necdet Palaz, beyin içerisinde bulunan odacık sisteminin (ventrikül) boşluklarında beyin omurilik sıvısı birikmesi durumu hidrosefali hakkında bilgiler verdi.

Haberin Devamı

◊ EKOL Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Mahmut Necdet Palaz, hidrosefalinin her yaş grubunda görülebilen bir hastalık olduğunu söyledi. Hidrosefalinin erişkinlerde 60 yaş üzerinde görülen biçiminin ‘normal basınçlı hidrosefali’ olarak adlandırıldığını kaydeden Palaz, “Beyin omurilik sıvısı, görevi beyni korumak, beynin ihtiyaçlarının karşılanması ve atıkların iletilmesi olan her gün üretilen ve emilen özellikli bir sıvıdır. Beyin omurilik sıvısı beynimizde üretilir. Beyin ve omurilikte bunları çevreleyen kılıflar içinde dolaşır ve emilir” dedi. Normal basınçlı hidrosefali hastalarında klasik üçleme olarak bilinen yürüme bozukluğu, idrar kaçırma ve unutkanlık bir arada görülüyorsa, klinik tanı koymanın kolaylaştığını belirten Palaz, şöyle devam etti: “Bu hastalarda sık görülen bulgu olan yürüme, küçük adımlarla ve ayaklarını yerden kaldıramama şeklindedir. Denge bozukluğu ve yürürken yapılan dönme hareketlerinde güçlük vardır. Yürüme bozukluğundan sonra en sık görülen unutkanlık-bunama, bellek, anımsama ve kavrama gibi entelektüel fonksiyonların kaybı ile görülür. En sık görülen üçüncü bulgu olan idrar kaçırma, idrar sıklığı ve aciliyet olarak ortaya çıkarken, ilerleyen durumlarda dışkı tutamama da görülebilir. Bu şekilde şikayeti olan hastaların nöroloji ve beyin cerrahisi hekimleri tarafından değerlendirmesi yapıldıktan sonra görüntüleme yöntemleri yardımıyla tanı konabilir.”

Haberin Devamı

AMELİYAT VE SONUÇLAR

Normal basınçlı hidrosefali hastalarında tanı konduktan sonra vakit kaybetmeden ŞANT operasyonu olarak adlandırılan, beyinde biriken ve baskıya neden olan beyin omurilik sıvısının kateterler aracılığıyla karın içi boşluğa aktarılmasını sağlayacak operasyonun yapıldığını ifade eden Palaz, “Sonuçlar yüz güldürücüdür. Özellikle erken dönemde yakalanan hastalarda semptomlarda yüzde 80 oranında düzelme görülür. Hastalar günlük hayatlarına dönebilir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!