Alaşehir Ticaret Borsası "Bölge ihracatının yönetim merkezi"

Güncelleme Tarihi:

Alaşehir Ticaret Borsası Bölge ihracatının yönetim merkezi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2024 14:02

Hüseyin Soygür, “Alaşehir Ticaret Borsamız bölgemizde üyesi olan ve olmayan her vatandaşımızın iyi ve kötü gününde yanında olmaya devam edecek ekonomi başta olmak üzere her türlü sosyal ve kültürel hizmeti vermeye devam edeceğiz” diyor.

Haberin Devamı

İsmail UĞURAL

ALAŞEHİR Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Soygür, bölgenin köklü bir ailesinin mensubu ve yine bu bereketli tarım bölgesinin saygın iş insanlarından biri... Ticaret Borsası ise bölgede yalnızca üretim, tarıma dayalı ticaret ve sanayi değil, aynı zamanda tarım ve gıda ihracatının da nabzının attığı kuruluşların başında geliyor. Hüseyin Soygür’e güncel gelişmeleri sordum... Soygür, “Üç önemli konu, ürün imalat, ekonomi ve geçim sıkıntısı” diyerek söze başlıyor: “İsmail Bey, neden böyle bir başlıkla başlıyorum, çünkü bugün için Alaşehirimiz yaşam ve ekonomi açısından en zor yıllarını yaşıyor. İstihdam yokluğu, kaliteli ürün azlığı, bölgemizde yaşayan insanların sosyal, ekonomik ve kültürel sorunları dolayısıyla daha yüksek standartlarda bir Alaşehir düşlemesi zor görünüyor. Ancak, yine de tabii belli bir süre sonra bu zorlu ve sıkıntılı günleri geride bırakacağımıza inanıyorum. Çünkü, biliyoruz ki karamsar olmanın kimseye faydası yok.”

Haberin Devamı

Alaşehir Ticaret Borsası Bölge ihracatının yönetim merkezi

GELECEĞE YATIRIM YAPMALI
Soygür, “Ekonomide öncelikli olarak çalışmalar bu yönde olmalı. Her kurum amiri, geleceğin Alaşehir’i için buna göre program uygulamalı, var gücümüzle çalışmalıyız. Çalışıyoruz ama yeterli değil, çünkü zaman hızla akıyor, teknoloji her geçen gün kendini yenileyerek ihtiyaçlar hızla değişiyor. Bu güne bakarak, plandan ziyade geleceğe bakıp, yatırım yaparak proje geliştirmeliyiz” diyor.

ÜZÜMDE PİLOT BÖLGE
Alaşehir Ticaret Borsası olarak son 10 yıl içinde Alaşehir Gümrük Müdürlüğü, Alaşehir Bitki İhraç Kapısı ve Gıda Kapısı, tarımda Alaşehir ve Sarıgöl ilçelerinin ‘üzümde’ pilot bölgeye alınması ve Alaşehir’i Rusya Federasyonu’nun kabul ettiği 13 ihraç kapısından biri olmasını başardıklarını söyleyen Soygür, “Tabii bütün bunlar Tarım Bakanlığı ve Gümrük Müsteşarlığı’na bağlı Devlet Bakanlıkları tarafından yapılan çalışmalar sonucu olmuştur. Borsamız bünyesinde son teknoloji ile donatılmış gıda laboratuvarını açtık, Ege ve Akdeniz (üreticisine ve ihracatçısına) bölgelerinde hizmet vermekteyiz. Alaşehir Ticaret Borsamız bölgemizde üyesi olan ve olmayan her vatandaşımızın iyi ve kötü gününde yanında olmaya devam edecek ekonomi başta olmak üzere her türlü sosyal ve kültürel hizmeti vermeye devam edeceğiz” şeklinde konuşuyor.

Haberin Devamı

İHRACAT PERFORMANSI
Alaşehir Gümrük Müdürlüğü’nden 2023 yılında 80 farklı ülkeye ihracat yapıldı. İlçemizdeki gümrükten toplam 11 bin 909 bin tır çıkış gerçekleşti. Bunlar gerçekten de çok çarpıcı rakamlar. Hüseyin Soygür, Alaşehir ilçesinin ihracat performansını şöyle değerlendiriyor: “Bu yıl 230 bin ton tarımsal ürün ihracatı yaptık. Bunun 121 bin tonu yaş üzüm olarak gitti, dile kolay 80 farklı ülkeye ihracat yaptık. Maddi bedeli yaklaşık 500 milyon dolara yakındır. Geçen yılki sayılar da 500 milyon dolara yakındı. Mildiyö hastalığı yüzünden bu yıl üretim artışı olmaması tır sayılarımızın azalmasına sebep oldu. Tabii bu olumsuz durum ihracatımızı azalttı. Bunun dışında Rusya Federasyonu, Bağımsız Devletler Topluluğu’ndan Özbekistan’dan, Türkmenistan’dan, Azerbaycan’dan ve benzeri ülkelerden üzüm aldı. Birebir coğrafyada olduğumuz için üzüm ihracatını onlar da yapıyor. Onun için üzüm ihracatında biraz azalma var. Diğer yandan, Avrupa Birliği ülkelerine ihracatımız devam ediyor. Bizim burada yapmamız gereken üzümü daha kaliteli yetiştirmek aynı zamanda ihraç ettiğimiz ülkelerin kabul ettiği uygun MRL (maksimum ilaç kalıntı değeri) değerleri altında üretmek olmalıdır. Bu sayede üzümümüzü çok daha rahat satabiliriz. Daha rahat pazar bulabiliriz. Bugün dünyanın güney yarım küresinde de üzüm yetiştiriliyor. Onlarla da rekabet ediyoruz, lakin biz bu işi daha kaliteli ve yukarıda bahsettiğim standartlarda gerçekleştirirsek, güzel de bir pazarlama yaparsak, bu sorunları aşacağımıza inanıyorum.”

Haberin Devamı

Alaşehir Ticaret Borsası Bölge ihracatının yönetim merkezi

 
BEŞ YILDIZLI BORSA
BAŞKAN Hüseyin Soygür: “1968 yılında kurulan Alaşehir Ticaret Borsası toplamda 3 bin 500 metrekare alan üzerinde bulunan bugün kullanılan modern binasına 2002 yılında taşındı. Yaş meyve sebze ihracatı yönünden çok güçlü olan ilçemiz için önemli bir gelişme olarak borsamızın katkılarıyla, mobil gümrük faaliyetine 2005 yılında geçti. İlçemizde 2006 yılında kurulan Gümrük Müdürlüğü, yabancı ülkelere sınırı olmayan ilk ilçe Gümrük Müdürlüğü unvanını almış bulunuyor. Binamızda ihracatçılarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak olan Alaşehir Ticaret Denetmenleri Grup Başkanlığı, Gıda Kontrol Laboratuvarı, Toprak Laboratuvarı, Gümrük Müşavirleri, TIR Gümrükleme Sahası ve kantarlar hizmet vermekte. Ayrıca, 2016’ da akredite olan Alaşehir Ticaret Borsamız, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından ‘5 yıldızlı Borsa’ unvanına layık görüldü. Borsamız faaliyet alanları içerisinde üyelerine ve çiftçilere yönelik tescil işlemleri, tarımsal ürünlerin değerlenmesi adına faaliyetler, çiftçilerin bilgilendirilmesi için toplantı ve canlı yayınlar da bulunmaktadır. Eğitim programları ve denetimler ile sürekli kendisini güncel tutmaktadır. Konusunda uzman ekibi ve son teknoloji alt yapısı ile üreticilerimize hizmet vermeye devam eden Alaşehir Ticaret Borsası sadece bölgesine değil tüm Türkiye’ye hitap etmeyi sürdürmektedir.”

Haberin Devamı

 
KALİTEYİ YÜKSELTMEK
İÇİN ÇALIŞIYORUZ
ATBLAB Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı, Alaşehir Ticaret Borsası bünyesinde 2011 yılında kuruldu. Bölgenin en kapsamlı pestisit kalıntı laboratuvarı olan ATBLAB aynı zamanda ağır metal ve nitrat analizleri konusunda hizmet veriyor. ATBLAB, tüm faaliyet konularında ISO 17025 kalite yönetim sistemine göre TÜRKAK tarafından onaylı akredite bir laboratuvar özelliğini taşıyor. Tesiste, üst düzey ve teknoloji çağına uygun analiz cihazları ile akredite analizler yapılıyor. Laboratuvarımızda yaş meyve ve sebzede pestisit kalıntı ve nitrat analizleri yapılarak, sektörde kaliteyi yükseltmek amaçlanıyor.

 
HEM ÇİFTÇİYİ
HEM DE TOPRAKLARI
KORUYORUZ
ALAŞEHİR Ticaret Borsası, bir diğer laboratuvarı olan Vali Celalettin Güvenç Toprak, Bitki, Su Laboratuvarını ise 2011 yılında aktif olarak faaliyete geçirdi. Kasım 2011’de resmi olarak çalışmaya başlayan laboratuvar ilk olarak bölge çiftçisine hizmet amacıyla toprak, yaprak ve su analizlerini yapmaya başladı. Daha sonra çalışma alanlarını genişleterek, Türkiye’nin her yerinden numune almaya başlayan gelişmiş bir tesis haline geldi. Laboratuvarın, tecrübeli kadrosu ve gelişmiş cihazları ile güvenilir, hızlı ve gizlilik esasına önem veren hizmet sunma ilkesiyle çalıştığını ifade ediyor Hüseyin Soygür, “Burada çalışmaya başlayan personelimiz uzun yılların deneyimine sahip. Bu istikrarlı personel yapısıyla, Tesisimizin güvenilirliğini en üst seviyeye çıkardık. Yanlış veya gereğinden fazla gübre uygulamaları sonucu hem çiftçimiz hem de topraklarımız zarar görmekteydi. Sürdürülebilir bir tarım yapabilmek ve gelecek nesillere de bu mirası aktarabilmek için doğru uygulamaların ancak analiz yapılarak olacağını gördük. İşte bu yüzden güvenilir olmak ve son teknolojileri laboratuvarımızda kullanarak çiftçimizi ve topraklarımızı korumayı kendimize amaç edindik” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!