Adnan Kaya ve Mete Tamer Omur ile Şezlong Sohbetleri "Kuşadası’nın dünyada bilinirliği çok yüksek, dolayısıyla tanıtmak ve pazarlamak daha kolay"

Güncelleme Tarihi:

Adnan Kaya ve Mete Tamer Omur ile Şezlong Sohbetleri Kuşadası’nın dünyada bilinirliği çok yüksek, dolayısıyla tanıtmak ve pazarlamak daha kolay
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2023 03:53

 Kuşadası Otelciler Derneği Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Tacettin Özden böyle diyor ve ekliyor: “Burası turizmin ilk başladığı yerlerden. Efes Antik Kenti’ne, Meryemana Evi’ne çok yakın. Kruvaziyer turizmin başkenti. İklimi güzel. Denizi, güneşi, doğası, tarihi harika. Her keseye hitap eden nitelikli tesisleri, sahil boyunca uzanan balık restoranları var. Eğlence hayatı da oldukça renkli ve hareketli.”

Haberin Devamı

 

Adnan Kaya ve Mete Tamer Omur ile Şezlong Sohbetleri Kuşadası’nın dünyada bilinirliği çok yüksek, dolayısıyla tanıtmak ve pazarlamak daha kolay

ŞEZLONG Sohbetleri’nde bu haftaki konuğumuz Tacettin Özden... Kendisi Ada’nın duayen turizmcilerinden. Öyle ki; Kuşadası Otelciler Derneği (KODER) Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Üyesi. Aynı zamanda da Koru Grubu’na ait Korumar Hotel De Luxe Kuşadası ile Korumar Ephesus Beach & SPA Resorts’ün Genel Müdürü. Tacettin Bey’le Korumar Hotel De Luxe’te buluştuk, hem sektörü, hem de Kuşadası’nı konuştuk.
Tacettin Özden aslen Kayseri Pınarbaşılı. Aslında Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olmuş. Ama mesleki kariyerine turizmde devam etmeye karar vermiş. 1984’te Ankara’da daha öğrenciyken Uğur Palas Oteli’nde başladığı iş hayatını 1987’de Antalya Club Sera’da sürdürmüş. 1990’da rotasını Ege’ye kırmış ve Kuşadası’na gelmiş. Ön büro müdürü olarak girdiği Korumar’da 2 yıl sonra genel müdürlük koltuğuna oturmuş. O gün bu gündür, yani tam 33 yıldır Ada’da. Artık buranın neredeyse yerlisi olmuş.

Haberin Devamı

30 YIL ÖNCE KÜÇÜCÜK BİR YERDİ
“Kuşadası’nın adını çok duymuştum ama daha önce hiç gelmemiştim. Hakkında neredeyse tek satır bile bilgim yoktu. Korumar’la birlikte tanıdım, öğrendim, bilgi sahibi oldum. İlk geldiğimde burası çok küçük bir yerdi. 3 bin 500-4 bin seçmeni vardı. Yer tarafı zeytinlik ve tarım arazisiydi. Sadece çanakta bir yerleşim vardı. Turistik otel sayısı da sınırlıydı” diyen Özden, Ada’nın Türkiye’de turizmin ilk başladığı yer olduğunu, ilk tesislerin 60’lı yıllarda kurulduğunu hatırlattı. Yine Türkiye’nin kruvaziyer turizmle 70’lerin başında Kuşadası ile tanıştığını söyleyen Tacettin Özden, “Dolayısıyla burası turizme yabancı değildi, turizmi biliyordu. Turizm deneyimi, tecrübesi vardı. Turizmi burada öğrenip isim yapan çok sayıda profesyonel yönetici ve yatırımcı olduğunu da unutmayalım” diye konuşuyor.
Şu anki Kuşadası’nın o zamanki Ada’yla hiç ilgisi olmadığını vurgulayan Tacettin Özden, “Çok hızlı büyüdü. Nüfusu bir anda patladı. Tarım ilçesi olmaktan çıktı. O özelliğini neredeyse kaybetti. Ciddi bir yapılaşma oldu. Dolayısıyla inşaat tarafı çok güçlendi. Sonrasında yeni turizm yatırımları geldi. Çok sayıda otel açıldı. Turizm tarafı da güçlendi. Günümüzde daha çok turizm ve inşaat kenti haline döndü” ifadelerini kullanıyor.

Haberin Devamı

EN BÜYÜK AVANTAJI TANINIRLIĞI
Kuşadası’nın bilinirliği çok yüksek bir marka olduğuna dikkat çeken Özden, turizmin ilk başladığı yerlerden biri olduğu için pazarlamanın ve tanıtmanın daha kolay olduğunu söylüyor. Bu avantajının yanı sıra antik dönemin en önemli kentlerinden biri olan Efes’e ve Vatikan’ın da kabul edip iki papa tarafından ziyaret edilen Meryem Ana Evi’ne çok yakın bir konumda olduğunu belirten Tacettin Özden, “Dolayısıyla Kuşadası’nda çok ciddi bir kruvaziyer turizmi var. Her yıl dünyanın dört bir yanından insanlar lüks gemilerle Kuşadası’na gelip hem deniz-kum-güneş üçlüsünün tadını çıkarıyor, hem Türk mutfağının eşsiz lezzetlerini deneyimliyor, hem eğleniyor, hem de Efes’i görüp Meryem Ana Evi’nde hacı oluyor. Bunlar önemli faktörler. Salgın dolayısıyla 2020’de İspanya ve Yunanistan gibi ülkelerde tesisler açılmamıştı. O güne kadar hep buralara giden, Türkiye’yi bilmeyen bir kitle vardı. Onları kazandık. Aslında Türkiye’ye gelen bir daha gelmek istiyor, gelmeye devam ediyor. Çünkü Türkiye’nin sunmuş olduğu hizmet ve karşılığında aldığı para misafirin çok lehine” bilgisini paylaşıyor.

Haberin Devamı

40 BİN YATAK VAR, AMA ARTMALI
Ada’nın nem ve rutubeti olmayan, hafif esen çok keyifli bir iklimi bulunduğunu da kaydeden Özden, bunun da tercihte etkin olduğunun altını çiziyor. Kuşadası’nda belediye belgeli neredeyse tesis kalmadığını, tamamına yakınının bakanlıktan turizm belgeli olduğunu dile getiren Tacettin Özden, şöyle devam ediyor: “Böyle olunca şu an Kuşadası’nda 40 bin civarında yatak olduğunu söyleyebiliriz. Ama olaya sadece Ada olarak bakmamak lazım. İzmir’den Didim’e kadar olan alan olarak ele almak lazım. Adnan Menderes Havalimanı’na inecek turistlerle beslenecek bu aksta butikten 5 yıldızlıya nitelikli ilave tesislere ihtiyaç var. Didim ve Pamucak bu konuda avantajlı. Zira ikisi de geniş arazilere sahip. Yatak sayısı artmalı ki tur operatörleri uçak koyabilsinler, risk alabilsinler ve İzmir Adnan Menderes’e yolcu gönderebilsinler. Antalya’nın artık biraz durması, nefes alması lazım. Bu anlamda Ege’nin turizm bütçesinden daha çok pay alması gibi hedeflerimiz söz konusu. Yeni ürünler geliştirmek ve bölgeye daha çok turist çekmek için çalışıyoruz. Deniz-kum-güneş turizmi yanında gastronomi, kültür ve inanç turizmi yapılabilir. Malum, 7 kiliseler bu bölgede.”

Haberin Devamı

YERLİ TURİSTİN DE GÖZDESİYİZ
Kuşadası’nı yabancılar kadar yerli turistlerin de tercih ettiğini aktaran Özden, “Özellikle İzmir, Aydın, Denizli’den oldukça fazla yerli turist geliyor. Günübirlik gelen de var, hafta sonunu geçirmek için gelen de... Burada her şey var. Oda+kahvaltıdan yarım-tam pansiyona, her şey dahil sistemine kadar her türlü tesis mevcut. Sayısız yeme-içme mekanı var. Balık restoranlarımızın hepsi birbirinden kaliteli. Eğlencenin kalbi de burada atıyor. Dolayısıyla konaklamak, yiyip içmek ve eğlenmek isteyenler için sayısız alternatif söz konusu. Ve her bütçeye, her kese uygun seçenek sunuluyor. Kuşadası’nda öyle insanı çok rahatsız edecek abartılı bir fiyat yok” değerlendirmesinde bulunuyor.

Haberin Devamı

 
Tacettin Özden, nisan ve mayısın beklentinin altında gerçekleştiğini söylüyor, “Haziranda biraz toparlandı. Temmuz ve ağustos rezervasyonları düşük ama artacağını düşünüyorum. Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un 2023 için açıkladığı 60 milyon turist, 56 milyar dolar gelir hedefini tutturacağımıza inanıyorum” diyor.

 
LİSANSLI BİR DALGIÇ
TACETTİN Özden lisanslı bir dalgıç. Şu sıralar ara vermiş olsa da tenis oynuyor. Lise yıllarında lisanslı atletmiş, şimdi koşmak yerine yürüyor. En büyük hobilerinden biri de STK’lar da göre almak. KODER, TÜROFED ve TGA’nın yanı sıra Kuşadası Tanıtma Vakfı ile Skal International Üyesi. Aynı zaman da siyasetle de ilgileniyor. Aydın Büyükşehir ve Kuşadası Belediyesi’nde AK Parti Meclis Üyesi. Kitap okumayı seviyor. Son olarak Elon Musk–Hedef: Dünyayı Kurtarmak’ı okumuş. Netflix’ten de Çin Yapımı fantastik film Super Me’yi seyretmiş. Oldukça yoğun bir hayatı var. 12 ay açık olan iki otelin genel müdürlüğünü yaptığı için çok fazla tatile çıkma fırsatı yok. Ama geçtiğimiz şubatta birkaç günlüğüne Roma ve Floransa’ya gitmiş. Yurtdışında Uzakdoğu, İngiltere ve İtalya’yı; yurtiçinde ise İstanbul (ama bayramda, trafik olmadığı için) ve Marmaris’i tercih ediyor.

 
İKİSİNDEN BİRİ
* Yürüyüş / Koşu
* Susmak / Konuşmak
* Klasik / Modern
* Dobra / Politik
* Samimi / Mesafeli
* Kitap / Dergi
* Doğa / Konfor
* Kedi / Köpek
* Çay / Kahve
* Et / Ot
* Disiplinli / Rahat

 
KİMDİR?
* Burcu: Akrep
* Eğitimi: Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler
* Medeni durumu: Evli, Esma Özden isminde bir kızı var.
* Tuttuğu takım: Beşiktaş

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!