6 yaşındaki Beyza’nın böbreğindeki darlık kapalı yöntemle açıldı

Güncelleme Tarihi:

6 yaşındaki Beyza’nın böbreğindeki darlık kapalı yöntemle açıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2023 03:55

Aydın’da yaşayan 6 yaşındaki Beyza Tarhan’a, sol yanındaki ağrı ve halsizlik şikayetleri nedeniyle götürüldüğü hastanede sol böbrek çıkış kanalında doğuştan darlık teşhisi konuldu. Açık yöntem ameliyatı kabul etmeyen ailesi tarafından Ekol Hastanesi’ne getirilen Beyza Tarhan, Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Orçun Çelik ve ekibi tarafından yapılan kapalı yöntem ameliyatla sağlığına kavuştu.

Haberin Devamı

Operasyon hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Orçun Çelik, “Hastamız ailesi tarafından sol yan ağrısı ve halsizlik şikayetleri ile başka bir sağlık merkezine götürülmüş, burada yapılan tetkiklerinde hastamızın sol böbrek çıkış kanalında doğuştan darlık (üreteropelvik bileşke darlığı) saptanmış. Hastamıza burada açık operasyon ile darlığın açılması önerilmiş. Ancak aile yaptığı araştırmalar sonucunda kapalı yöntemle ameliyat yapılabildiğini öğrenmiş ve Beyza’yı hastanemize getirdi. Biz de muayene ve değerlendirmeler sonucu hastamıza kapalı yöntemle böbrek kanalı darlığının açılabileceğini saptadık ve bunu aileye anlattık. Ekibimizle birlikte uyguladığımız laparoskopik (kapalı) yöntemle üç tane 1 santimlik delikten girilerek sol böbrek çıkış kanal darlığını başarılı bir operasyonla açtık” dedi.

Haberin Devamı

BİNDE 1 GÖRÜLÜYOR

Çocukluk çağında binde 1 oranında ve kız çocuklarında üç kat fazla görülen doğuştan böbrek kanalı darlığı hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Orçun Çelik, şöyle dedi: “Genellikle böbrek alt kısmına giden damarların idrar yolunun (üreter) üstüne baskı yapması sonucu böbreğin tam boşalamamasına neden olmaktadır. Özellikle doğum öncesi yapılan ultrason kontrollerinde bu anomali rahatlıkla tespit edilebilmekte, bebeklik ve çocukluk çağında hastalar opere edilebilmektedir. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, yan ağrısı, idrar renginde bozulma, kanama ve taş oluşumu gibi şikayetleri olan çocuk hastalarda bu anomalinin araştırılması gerekmektedir. Üriner ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve DTPA sintigrafi, yapılması gereken tetkiklerdir. Bu operasyon ülkemizde bazı merkezlerde kapalı yöntemle yapılabilmektedir. Biz de hastanemizde 6 yaşında çocuk hastada laparoskopik yöntemle bu operasyonu ilk olarak başarıyla gerçekleştirdiğimiz için mutluyuz. Kapalı yöntemle yapılan operasyonun faydaları, operasyonun üç delikten karın içine girilerek yapılabilmesi, 12 kat büyütme altında dikiş atılabilmesi, kanama riskinin daha az olması, iyileşme süresinin oldukça hızlı olmasıdır. Ayrıca hastamız çocuk olduğu için gençlik dönemlerinde vücudunda herhangi bir kesi izi taşımayacaktır. Estetik açıdan da bu hastamız için konfor sağlayacaktır.”

Haberin Devamı

AĞRILARDAN KURTULDUM

Ameliyat sonrası çok mutlu olduğunu ifade eden Beyza Tarhan ise “Önceden çok ağrı çekiyordum. Kendimi yorgun hissediyordum. Doktorum ve hemşirelerim benimle çok yakından ilgilendi. Şimdi ağrım yok ve kendimi daha iyi hissediyorum. Herkese çok teşekkür ederim” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!