50 yaş üzerindekiler için hayati uyarılar

Güncelleme Tarihi:

50 yaş üzerindekiler için hayati uyarılar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2021 20:53

Özel İzmir Gazi Hastanesi’nde hasta kabulünebaşlayan gastroenteroloji uzmanı Dr. Ufuk Engin,kalın bağırsak kanserinin hem ülkemizde hem dedünyada oldukça sık rastlanan bir kanser türüolduğunu belirterek, erken tanının önemini anlattı.

Haberin Devamı

KALIN bağırsak kanserlerinde erken tanının hayat kurtardığını belirten Özel İzmir Gazi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ufuk Engin, hastaların hayati bir riskle karşılaşmadan, kemoterapi ve ışın tedavilerine gerek kalmadan sadece ameliyatla bu durumdan kurtulabildiklerini açıkladı. Kanserin erken teşhis edilmesi amacıyla hiçbir şikayetimiz olmasa bile 5 yılda bir kolonkospi ile takip önerildiğini hatırlatan Engin, ailede kalın bağırsak kanseri olanlar varsa, bu sürenin daha erkene çekilebildiğini vurguladı. Engin, bu konuyla ilgili doktora başvurup taramaya ne zaman başlanması gerektiğini belirlemenin önemli olduğunu da ifade etti.

YAVAŞ GELİŞEN BİR TÜR

Kalın bağırsak kanserinin çok yavaş gelişen bir kanser olduğunu belirten Dr. Ufuk Engin, “Kanserli hücre ortalama 5-10 yıl içinde ortaya çıkar. Oluşan polipin tümöre dönmesi yılları alır. Bu süre zarfında hiç belirti vermez. Büyüdüğü zaman kanama, iştahsızlık, karın ağrısı, bağırsakta tıkanıklık, kansızlık gibi belirtiler ortaya çıkar. Ancak bu belirtiler ortaya çıktığı zaman kanser ilerlemiş demektir. O yüzden 5 yılda bir kolonoskopi yapılarak incelenmelidir” diye konuştu.

Haberin Devamı

HEMOROİD İLE KARIŞTIRILMAMALI

Bazen hastaların kalın bağırsak kanserini hemoroid ile karıştırdığnı belirten Engin, şöyle devam etti: “Makata yakın kısımda tümör varsa, hemororid kanamasına çok benziyor. Hasta bunun üzerinde durmuyor. Her türlü kanamada hekime başvurmak gerekir. 5 yılda bir yapılacak kontroller hayat kurtarır. Hatta bazı durumlarda kolonoskopi sırasında teknik olarak alınabilecek bir lezyonsa alınabiliyor. Büyük bir tümör ise kolonoskopi ile alınabilecek bir durum değildir. Ameliyat gerekebilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!