2021, Dönmez için büyüme yılı olacak

Güncelleme Tarihi:

2021, Dönmez için büyüme yılı olacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2021 00:08

İş hayatına 7 yaşında atılan, 10 yaşından itibaren çekiç sallayarak varil tamiratına, sünger ile bidon temizliğine girişen Dönmez Varil’in Genel Müdürü Sebahattin Dönmez, “Gençlere tavsiyem iş yaşamına atılmak için eğitim hayatlarının sonunu beklemesinler. Kervan yolda düzülür” dedi.

Haberin Devamı

 

ESNAF babasının işyerinde dükkan bekleyerek iş yaşamına adım attığını ve 35 yaşına kadar ‘ağır işçi’ olarak çalıştığını belirten Dönmez Varil Genel Müdürü Sebahattin Dönmez, üniversite mezunu olmasına rağmen aslında “hayat üniversitesi”ni bitirdiğini söyledi. Endüstriyel ambalaj, variller, plastik bidon işiyle uğraşırken bir yandan da eğitimini tamamladığını, dil öğrendiğini ve kendini geliştirdiğini vurgulayan Dönmez, “Gençler de üniversitede şirketlerini kursun, internet üzerinden ticarete başlasın, mal alıp satsın, iş hayatına girsin” diye konuştu. Dönmez Varil’in endüstriyel ambalaj işinde faaliyet gösteren bir firma olarak kurulduğunu ve ana iş kolunun variller, plastik bidonlar ve onların geri kazanımı olduğunu anlatan Dönmez, hem iş yaşamının seyrini hem de bugün geldikleri noktayı anlattı.
80’li yılların ortasında gıda ve kimyasal üzerine de endüstriyel ambalaj, geri kazanım yapmaya başladıklarını ifade eden Dönmez, “Aynı zamanda sektöre temizlik hizmeti ve satış sunuyorduk. Uzun süre bu şekilde çalıştık. Ancak son yıllarda fark ettik ki Türkiye’de tank konteyner konusunda bir eksiklik mevcut. Tank konteyner dediğimiz, gıda ve kimyasal akışkanları taşımada kullanılan tank konteynerler. Bugün bu alanda hizmet veren Türkiye’deki tek firmayız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

2021, Dönmez için büyüme yılı olacak

TÜRKİYE’DE BİR İLK

Turktainer markasını yarattıklarını, bu girişimle Türkiye’de ilk olmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade eden Dönmez, “Bugün ağabeyim Nurettin Dönmez ile beraber gıda ve kimya sektörüne tank konteyner kiralıyoruz. İlk milli tank konteyner kuruluşuyuz. Daha önce Avrupa’dan getiriyorlar, kiralıyorlardı. Bunların 6 ay içinde yurtdışına çıkması gerekiyordu. Şimdi istediği kadar kiralayıp Türkiye’de dolaşıma sokabiliyorlar. Lojistik firmalarına kiralama yapıyoruz, onlar da gıda ve kimya firmalarının taşımalarını yapıyor. Uluslararası taşımada da bu konteynerler kullanılıyor. Turktainer markasını Malezya’da, Çin’de, Hollanda’da görebilirsiniz. Dünyanın dört bir yanında varız. Toplamda 250 tankımızla hizmet veriyoruz. Yakın zamanda bunu artırmayı düşünüyoruz” diyerek, Dönmez Varil’in Turktainer markasıyla büyüdüğünü ifade etti.

Haberin Devamı

2021, Dönmez için büyüme yılı olacak

İZMİR TERMİNALİYİZ

Bunun yanı sıra konteynerlerin İzmir Terminali görevini de yürüttüklerini anlatan Sebahattin Dönmez, bunun ne anlama geldiğini de şu sözlerle açıkladı: “İzmir Limanı’na, Aliağa Limanı’na gelen konteynerlerin temizlik, tamirat ve bakımını yapıyoruz. Mesela bir konteyner Yunanistan’dan gelmiştir, orada böyle bir terminal yok, Ukrayna’dan şarap alacaktır, önce bize geliyor, yıkanıyor, temizleniyor, buradan Ukrayna’ya gidiyor şarabı alıyor. İsrail dahil tüm Ortadoğu’da böyle bir terminal hizmeti veren başka bir ülke yok. 40 kişilik ekibimizle bu hizmeti de sunuyoruz.”

2021, Dönmez için büyüme yılı olacak

Haberin Devamı

PANDEMİDE BÜYÜDÜK

Pandemi dönemini de değerlendiren Sebahattin Dönmez, salgının başlangıcında herkes gibi zorlandıklarını, ancak şirket politikalarının krizleri fırsata çevirmek üzerine kurulduğu için sonrasında hızlı bir toparlanma ve pozisyon almayı başardıklarını vurguladı. Bu dönemden büyüyerek ve kazançlı çıktıklarını ifade eden Dönmez, “Personelimizin sağlığı için gerekli önlemlerimizi aldık, sıkı tedbirler uyguladık. Giriş-çıkışı kestik, dışarıdan teması azalttık. Kısacası bu dönemi gelişerek geçirdik. Yeni konteyner yatırımları yaptık” diye konuştu.

2021, Dönmez için büyüme yılı olacak

FARKLI SEKTÖRLER

2021 planları hakkında da bilgiler veren Sebahattin Dönmez, farklı iş alanlarına açılacaklarını belirtti. Bu yıl bir gıda şirketi kurduklarını ve yabancı bir ortakla yatırım planladıklarını söyleyen Dönmez, “25 senedir tanışıklığımız olan Almanya merkezli bir firmayla farklı iş birliktelikleri yapmıştık, yine aynı firmayla içecek sektörüne gireceğiz. Almanya’dan bazı firmalarla anlaşmalar imzaladık ve LENS İçecek A.Ş. ismindeki yeni firmamızı kuruyoruz” ifadelerini kullandı. Ayrıca inşaat sektörüne de bir giriş yapmayı planladıklarını belirten Dönmez, şöyle devam etti: “Ancak o henüz kesinleşmedi. Girişimlerimiz sürüyor. 2021, bu anlamda farklı sektörlerle adım atacağımız bir yıl olacak diyebilirim. Farklı sektörlere giriş nedenimizi ise yumurtaları farklı sepetlere koymanın yanında iş geliştirme olarak değerlendiriyoruz. Fırsatları değerlendirmek üzerine bir vizyonumuz var. Bu anlamda karşıma çıkan fırsatları, sektör farkı gözetmeden değerlendirme anlayışına sahibim. Bu dönemde gıda ve inşaat sektöründe bazı uygun alanlar gördük ve bunu değerlendirmek istedik. Ancak hemen belirteyim; Dönmez Varil’in amiral gemisi, ana damarı her anlamda Turktainer.”

 

Haberin Devamı

ULUSLARARASI
KURULUŞLARA ÜYEYİZ

MERKEZİ Brüksel’de olan Avrupa Tank Temizleme Federasyonu (EFTCO) üyesi olduklarını ve bu anlamda sektörün tüm kuruluşlarında bulunduklarını söyleyen Sebahattin Dönmez, ayrıca bu kuruluşun Türkiye ayağını oluşturan Kimyasal Taşıma Araçları Temizleyicileri Derneği’nin (KTTD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüttüğünü kaydetti. Bölgede European Cleaning Document (Avrupa Temizlik Belgesi) veren tek şirket olduklarını ifade eden Dönmez, Merkezi Londra’da olan International Tank Konteiner (ITCO) organizasyonunda bulunduklarını, Paris merkezli Bureau International des Containers (BIC) koduna sahip Türkiye’deki öncü firma olduklarını sözlerine ekledi.

KUTU

Haberin Devamı

EKONOMİK KRİZLERE AŞILIYIZ

EKONOMİYİ değerlendiren Sebahattin Dönmez, resmi verilere bakıldığında Türkiye’nin 2020 gibi pandemi yılını büyümeyle kapattığını, dünyada bunu başaran çok az ülke olduğunu hatırlattı. Türkiye’de şu anda ekonomik kriz olduğunu dile getiren Sebahattin Dönmez, “Bu krizin de aşılacağına inanıyorum. Türkiye bu anlamda krizlere gire-çıka şerbetlendi. Pandemiye aşı bulamadık henüz ama, ekonomik krizlere aşılıyız diyebilirim. Şaka bir yana, bu kadar olumsuzluğu başka bir ülke yaşasa büyük sorunlar çıkardı. Biz daha hasarsız atlatabiliyoruz” diye konuştu. Türkiye’nin her şeye rağmen iyi yolda olduğunu söyleyen Dönmez, “Güzel yatırımlar da mevcut ülkede. Çok fazla siyasete bulandık açıkçası, o sebeple bazen çok da neler olup bittiğini göremiyoruz. Özellikle savunma sanayinde çok büyük yatırımlar yapılıyor. Bu konuda dünyada ciddi ülkelerin başında geliyoruz” dedi.

 

SANAYİDE ARA MAL SORUN

SANAYİNİN en temel probleminin hammadde tedariki olduğunu ifade eden Sebahattin Dönmez, “Sanayici arkadaşlarıma bakıyorum, mal tedarikinde sıkıntı çekiyorlar. Saç bulamıyor, çelik bulamıyor işleyecek. Kimyasal üretici, kimyasal madde bulamıyor. Dövizdeki dalgalanmadan dolayı hammadde tedariki ve ara mal tedarikinde sıkıntı yaşıyorlar” dedi. Türkiye’de sanayi üretiminin ithal ara mala dayalı olmasından dolayı bu sorunların yaşandığını ifade eden Dönmez, şunları kaydetti: “Burada sıkıntı olduğunda sanayinin üretimi doğrudan etkileniyor. Pandemi de bu süreçte etkili. Hizmet sektörü, restoranlar, turizm ciddi anlamda etkilendi. Yapısal sıkıntıların üzerine bir de bunlar eklenince, zorlu bir süreçten geçtiğimizi söyleyebiliriz. İhracatın önü çok açık. Ancak ara ürünlerin girdisindeki sıkıntılar giderilmeli. Bu sağlanırsa Türkiye çok iyi işler yapabilir. Kaliteli ürünler üretiyoruz. Marka olmasa da bir kalitemiz var. Artık Avrupa’da da talep görüyor ürünlerimiz.”

 

İZMİR, TÜRKİYE’NİN
PARLAYAN YILDIZI

İZMİR’i tanımlarken ‘Türkiye’nin parlayan yıldızı’ tabirini kullanan Sebahattin Dönmez, şu görüşleri dile getirdi: “Türkiye’de bir iş olacaksa İzmir’de olur. Türkiye’nin yüzü batıya dönük belki de tek şehri. Vizyon sahibi bir kent olarak bu sene fuarlar düzenlenemedi, orada biraz sıkıntı oldu. Ancak İzmir’in önü açık diyebilirim. Artık ulaşım da sorun olmaktan çıktı. Yeni yollarla İstanbul’a bağlandık. Çanakkale Otobanı da devreye girdiğinde İzmir’i kimse tutamaz. Bergama-Dikili bölgesinde yapılan yeni Tarıma Dayalı OSB’ler hep bu olumlu yatırım ikliminin olduğunu gösteriyor. Dünyanın gıdaya ihtiyacı artıyor. 12 aylık dönemde bir çok ürünü Tarıma Dayalı OSB’lerde yetiştirebiliyoruz, bu da çok önemli bir yatırım.”

 

ERKEN KALKAN YOL ALIR

GENÇLERE tavsiyelerde bulunan Sebahattin Dönmez, iş yaşamına erken atılmanın büyük faydaları olduğunu ifade etti. Eğitimin çok önemli olduğunu, ancak eğitim için iş yaşamına girme yaşının çok ötelendiğini söyleyen Dönmez, şu önerilerde bulundu: “Evet gençler yüksek lisans da yapsın, doktora da... Ancak bunlar iş yaşamı içinde de yapılabilecek şeyler. Zorunlu askerlik görevini yaparak hayata atılsınlar, hayatın içinde çalışırken eğitimlerini tamamlasınlar. Ben de bu yoldan ilerledim. Üniversite eğitimimi tamamladım, yabancı dil de öğrendim. İki senelik üniversite mezunuyum. O sebeple erken kalkan yol alır mantığıyla hayata, iş yaşamına atıldığınızda önemli noktalara gelerek sonrasında çeşitli donanımları da edinebilirsiniz. Üniversitedeyken şirketlerini kursunlar, internet üzerinden mal alıp satsınlar, ticareti öğrensinler. Önce okuyayım, yükseğimi yapayım, sonra çalışmaya başlayayım dediğinde yaşları geliyor 30’a. Ben 30 yaşında 20 yıllık tecrübeye sahiptim. Gençlerin iş yaşamına erken atılması, kendilerine bu açıdan büyük katkı sağlayacaktır.”

2021, Dönmez için büyüme yılı olacak

Dönmez Varil Genel Müdürü Sebahattin Dönmez, firmayı bugün ağabeyi Nurretin Dönmez ile birlikte yönettiklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!