Serbest kalan 5 hakim ve savcıya tutuklama kararı

Güncelleme Tarihi:

Serbest kalan 5 hakim ve savcıya tutuklama kararı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2016 19:30

Serbest kalan 5 hakim ve savcıya tutuklama kararı

Haberin Devamı

Arzu KAYA/İstanbul, (DHA)- ANADOLU Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında 37 hakim savcının serbest kalmasına savcılıkça yapılan itiraz sonuçlandı. Mahkeme tarafından 37 hakim ve savcıdan 5'i hakkında "gıyabi tutuklama" kararı verildi.

32 HAKİM VE SAVCININ TUTUKLANMA TALEBİNE RET

Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliği, 37 hakim ve savcının mahkemeye sevk edilerek adli kontrolle serbest kalması nedeniyle yapılan itirazı sonuçlandırdı. Hakimlik 32 hakim ve savcı hakkındaki mevcut delil durumunun göz önüne alındığında tutuklanmalarıyla telafisi imkansız zararların oluşabileceğini belirterek tutuklanma taleplerinin reddine karar verdi.

5'İ HAKKINDA GIYABİ TUTUKLAMA KARARI

Hakimlik, şüpheli hakim ve savcılardan Yusuf Babayiğit, Lutfi Güner, Fuat Urman, Cemil Uzun ve Mehmet Sedat Erbaş hakkında "FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma" ve "Anayasal düzeni cebren ilgaya teşebbüs" suçundan dolayı yürütülen soruşturmada HSYK'nın açığa alma kararının olduğunu, HSYK'nın uzun süredir FETÖ/PDY'nin yargı teşkilatını oluşturduğu iddia olunan hakim ve savcılarla ilgili esaslı bir çalışma yaptığının bilindiğini belirtti. Hakimlik gıyabi tutuklama kararında, "Şüpheliler hakkında istihbari duyum ve raporlar çerçevesinde FETÖ/PDY'ye aidiyeti, irtibatı belirlenmekle, yaşanan olayın vehameti de dikkate alındığında hakimliğimizde oluşan şüphelerin haklı ve makul olduğu, kaçma ve delilleri karartma şüpheleri olduğundan ayrı ayrı tutuklanmalarına karar verildi" cümlelerini kullandı. 5 hakim ve savcı hakkında gıyabi tutuklama kararı verildi.

TUTUKLANAN SAVCI TAHLİYE TALEP ETTİ

Öte yandan soruşturma kapsamında tutuklu bulunan 66 hakim ve savcıdan Ahmet Erdik ise tahliye edildi. Savcı Erdik 2 kızının bakıma muhtaç olduğunu belirterek kızlarının sağlık durumuna ilişkin "Ailesi refakatinde izlenmesi gerekli olup, hayati öneme haiz olduğu rapor edilmiştir" şeklinde bir rapor sundu ve tahliye talebinde bulundu.

KIZLARININ SAĞLIK DURUMU NEDENİYLE TAHLİYE EDİLDİ

Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliği dilekçe içeriği, adli kontrolle serbest bırakılan diğer şüphelilerin hukuki durumu ile aynı durumda olması, kızlarının sağlık durumlarının raporla anlaşıldığından itirazın kabulü ile tahliyesine karar verdi. Savcı Erdik hakkında adli kontrol hükümleri uygulandı.

2 ŞÜPHELİ FİRARİ

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından darbe girişimine ilişkin haklarında soruşturma başlatılan 110 hakim ve savcıdan 108'i gözaltına alınabilirken Hakim Mecit Özgül ve Şeyma Ayça Alp ise hala firari durumda bulunuyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!