Sanık tuğgeneral: Darbe toplantılarına "terör toplantıları" diye gitmiş

Güncelleme Tarihi:

Sanık tuğgeneral: Darbe toplantılarına terör toplantıları diye gitmiş
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2017 17:01

Sanık tuğgeneral: Darbe toplantılarına "terör toplantıları" diye gitmiş

Haberin Devamı

 

 

Ümit TÜRK / İSTANBUL, (DHA) FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İstanbul'da yaşanan eylemleri planladığı ve "Yurtta Sulh Konseyi" üyesi oldukları iddiasıyla bir numaralı sanığı Fetullah Gülen olan, 6'sı general, 17'si subay olmak üzere 15'i tutuklu 9'u firari 24 sanığın yargılandığı davada savunma yapan eski 1. Ordu Kurmay Başkanı Eyyüp Gürler, İstanbul'da 3 gün boyunca katıldığı darbe toplantılarına, terör eylemlerine karşı bilgilendirme toplantıları diye katıldığını savundu.  

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri'de yapılan duruşmanın öğleden sonraki oturumunda sanık eski 1. Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı Eyyüp Gürler savunmasını yaptı.  


 

DARBE TOPLANTILARINA TERÖR TOPLANTILARI DİYE KATILMIŞ

Savunma yapan Eyyüp Gürler FETÖ'cü olmadığını, darbe girişiminin sıkıyönetim direktifinde, 'yönetime el konulmuştur' ifadesiyle öğrendiğini ileri sürerek, "15 Temmuz akşamı sıkıyönetimin, Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından emir komuta zinciri içerisinde gerçekleştiğini düşündüm. Basiretim bağlandı. Kandırıldığımı sonradan anlayabildim" dedi. Gürler, darbe girişimi öncesi İstanbul'da yapılan ve 3 gün süren darbe toplantılarını Ankara'dan gelen Albay Muzaffer Düzenli'nin organize ettiğini, bu toplantılara katılma amacının ise İstanbul'da büyük çaplı terör eylemini önlemeye yönelik bilgilendirme toplantıları olduğu için katıldığını söyledi. Gürler, "Terör eylemlerine karşı faaliyet toplantısı olacağı düşüncesi, beni kör etti. Gerçekleri göremedim" ifadesinde bulundu. 


 

"TELEFONUM MASADAYDI MESAJI BAŞKASI ATMIŞ OLABİLİR"

Gürler, "Yurtta Sulh Biziz" isimli WhatsApp grubuna dahil edildiğini ancak telefonundan atılan mesajları kendisinin atmadığını söyledi. Gürler, telefonun masada olduğunu, suçlamak istemediğini ancak, oda da bulunan firari sanık Albay Zeki Gerehan'ın kendi telefonundan söz konusu gruba mesaj atmış olabileceğini söyledi. 1. Ordu Komutanlığı'ndaki güvenlik kameralarını da yine Albay Zeki Gerehan'ın kapattırdığını ileri süren Gürler, kendisinin bu durumu sorgulamadığını söyledi. Gürler, teslim olunca üzerinden 101 dolar çıktığını ancak 1 doların delil olarak gösterildiği belirtti.   


 

"SİZ SAF MISINIZ?"

Yurtta Sulh Konseyi'nden de haberi olmadığını, marjinal bir grubun eylemi olduğunu düşünmediğini iddia eden sanık Gürler'in savunması sırasında başsavcı vekili Fatih Karakuş, "Siz saf mısınız ya" diye tepki gösterdi. Savcı Karakuş daha sonra sanığa, "Demek ki ülkece savaşa girsek vay halimize" demesi üzerine salondakiler tarafından alkışlandı. Şehit yakınları da sanığa hitaben, "Biz mi yaptık bu darbeyi", "Allah belanızı versin" şeklinde tepki gösterdi.

Duruşma, sanıkların savunmalarını yapması üzerine yarına ertelendi. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!