Kemerburgaz'da 'Madene Hayır' Eylemi

Güncelleme Tarihi:

Kemerburgazda Madene Hayır Eylemi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2016 18:35

Kemerburgaz'da 'Madene Hayır' Eylemi

Haberin Devamı

Ezgi ÇAPA/İSTANBUL, (DHA) - KEMERBURGAZ'da, özel bir firmanın çimento kili üretmek üzere açmak istediği işletme bölge sakinleri tarafından Türk bayrağı eşliğinde protesto edildi.

Firma yetkilileri, ocak için gerekli bütün izinlerin alındığını ve işin işleyişi tam olarak anlaşılmadan yargısız infaz yapıldığı iddiasında bulundu.

Kemerburgaz'a çimento kili ocağı açılması için başlatılan çalışmaları protesto eden bölge sakileri, Türk bayrağı ve marşlar eşliğinde Kemerburgaz meydanında toplandı. Ellerinde bayraklarla 'Kemerburgaz'da maden öldürür', 'Çocuklarımızın ölmesini istemiyoruz', 'Köyümüze sokulmayın, yeşilimize dokunmayın' yazılı pankartlar taşıyan grup, araç konvoyuyla kil ocağının açılacağı alana gitti.



“DÜN TANKA KARŞIYDIK BUGÜN RANTA KARŞIYIZ

Çevik kuvvet ekipleri ve TOMA'nın önlem aldığı kil ocağı önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı okuyan Kemerburgaz sakini Cihan Ulus, “Kemerburgaz ve Hasdal arasındaki 380 dönüme yakın orman alanı maden ocağı ya da beton santraline peşkeş çekilmek istenmektedir. Maden sahası yapılmak istenen alandaki 60 bine yakın genç çam ağacı, gizli gizli şimdiden kesilmeye başlanmıştır dedi. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Enerji Bakanına seslenen Ulus, “ÇED raporuna gerek duyulmadan bir şirketin maden tesisi açmaya çalışması hukuksuzluktur, cinayettir. Bu sadece orman ve yeşil alan katliamı değildir, bu İstanbul'un temiz nefesinin katledilmesidir. Dün tanka karşıydık bugün ranta karşıyız diye konuştu. Eylemde mahalle muhtarlarının yanı sıra farklı siyasi partilerden temsilciler de konuştu.

“BU BÖLGENİN YOK OLMASINI İSTEMİYORUZ

Kemerburgaz Çevre Platformu üyesi İlhan Ayta ağaçların kesilmemesi için eylem yaptıklarını belirterek “Burada toprak altında Avrupa yakasının eski çöplüğü bulunuyor. Burada tekrar bir çöp faciasının oluşma riski var. Aslında firmayı da korumak adına bu eylemleri yapıyoruz dedi. Kemerburgaz sakini Yasemin Kocacık ise, “Buranın yok olmasını, sularımızın bitmesini istemiyoruz diye konuştu. Eyleme katılan isimlerden biri de 70 yaşındaki Safiye Çolak'tı. Çolak, “70 yaşına geldim ama çoluğumuz çocuğumuz var. Niye burada zehirlenelim ifadelerini kullandı. Kil ocağı yapılması planlanan yerde hayvancılıkla uğraşan Fahrettin Pamay ise, şantiye çalışmalarının başlamasından bu yana mağdur olduğunu anlattı. Pamay, “3 aydır mağduruz. 60 tane büyük baş hayvanımız aç susuz. Yemi, samanı sırtımızda taşıyoruz, yoldan geçmemize izin vermiyorlar. Uyku uyuyamıyoruz dedi.



FİRMA GEREKLİ TÜM İZİNLER ALINDI

Kil üretmek için Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden maden ruhsatı başta olmak üzere, işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı, ÇED muafiyeti gibi gerekli tüm izinleri aldıklarını, ağaçları da Milli Emlak'tan izin alarak kestiklerini söyleyen M Koç Madencilik, gazetecileri şantiye alanına alarak tartışmaya konu olan alanı gösterdi. Maden sahasının 36,06 hektar olduğunu, iznin alındığı alanın ise 7,89 hektarlık kısmı olduğunu belirten yetkililer, bahsi geçen alanın tamamının hazine arazisinden oluştuğunu, gerekli bütün izinlerin ise alındığını söyledi. Kil üretiminin iş makineleri ile gerçekleştirileceğini belirten firma, söz konusu alanda patlatma yapılmayacağını vurguladı. Patlatma yapılarak maden ocağı işletmesi olacağı gibi bir algı yaratıldığını söyleyen firma yetkilileri, işin işleyişi tam olarak anlaşılmadan yargısız infaz yapıldığını söyledi. Maden üretimi bittikten sonra eski haline getirilmesi için arazinin rehabilitasyonunun yapılacağını ve alanın tekrar eski haline getirilerek ağaçlandırılacağını açıkladı.

(FOTOĞRAF)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!