(Görüntülü haber) Erdoğan: Tefrikaya düşmeden beraber olarak dostlarınızın sayısını arttırarak yolunuza devam etmelisiniz

Güncelleme Tarihi:

(Görüntülü haber) Erdoğan: Tefrikaya düşmeden beraber olarak dostlarınızın sayısını arttırarak yolunuza devam etmelisiniz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2016 18:02

(Görüntülü haber) Erdoğan: Tefrikaya düşmeden beraber olarak dostlarınızın sayısını arttırarak yolunuza devam etmelisiniz

Haberin Devamı

Mogadişu, 3 Haziran (DHA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Mahmud ortak basın toplantısında konuştu.

Erdoğan konuşmasında Somali hükümet bütçesine Türkiye'nin yardımlarının devam edeceğini belirterek, "Somali hükümet bütçesine, 2013-2014 yıllarında olduğu gibi aylık bütçe desteğimizi de devam ettireceğiz. Seçimlerin Somali'nin barış, huzur ve güvenliğine katkı sunmasını temenni ediyorum. Allah'ın izni ile bu kritik süreci atlatacaktır. Tefrikaya düşmeden bir ve beraber olarak dostlarınızın sayısını artırarak yolunuza devam etmelisiniz" dedi.

Mahmud, Türkiye'nin Somali'ye olan desteklerinden dolayı teşekkür ederek, "Kardeşim Cumhurbaşkanım her geldiğinizde terörler sizi durdurmaya çalıştı siz dinlemeyip geldiniz" dedi.

Somali hükümet bütçesine Türkiye'nin yardımlarının devam edeceğini belirten Erdoğan, "Bugün Mogadişu Büyükelçilik Külliyemizi hizmete aldık. Şahsım olarak milletim adına özellikle bu inşaatın yüklenici firması Albayrak Grubu'na özellikle teşekkür ediyorum. Somali hükümet bütçesine, 2013-2014 yıllarında olduğu gibi aylık bütçe desteğimizi de devam ettireceğiz. Birileri Afrika'ya açılım politikamızı başlattığımızda bunun geçici bir heves olduğunu iddia etmişti. Sorunlar karşısında yılacağımızı kendileri gibi terk edeceğimizi düşünmüşleri. Hamdolsun biz yılmadık" dedi.

Somali ile yapılan anlaşmaların Türkiye ile ilişkileri güçlendireceğini vurgulayan Erdoğan, "Sayın Cumhurbaşkanı aziz kardeşim Şeyh Mahmud, az önce yaptığımız heyetlerarası ve baş başa görüşmelerde bir çok konuyu istişare ettik. İkili projeleri etraflıca ele aldık. Az önce imzalanan 9 anlaşma ile ikili işbirliğimizi daha da güçlendirdik. Eğitim, sağlık, güvenlik, tarım, ulaştırma bütün bu alanlarda işbirliğimiz güçlenerek devam edecektir. İnşallah bunları bir bir hayat geçireceğiz. Önümüzdeki aylarda Somali'de seçimler var. Bunu ülkenin normalleşmesi ve güçlenmesi için bir dönüm noktası olarak görüyorum. Bir Somali atasözünü söylemeden geçemeyeceğim; bir insanın yatabileceği en huzurlu yer barış yatağıdır" diye konuştu.

"Tefrikaya düşmeden dostlarınızın sayısını arttırarak yolunuza devam etmelisiniz"

Önümüzdeki aylarda Somali'de gerçekleştirilecek olan seçimlere ilişkin Erdoğan, "Seçimlerin Somali'nin barış, huzur ve güvenliğine katkı sunmasını temenni ediyorum. Allah'ın izni ile bu kritik süreci atlatacaktır. Tefrikaya düşmeden bir ve beraber olarak dostlarınızın sayısını arttırarak yolunuza devam etmelisiniz. Terörün kanlı yüzünü, 3 gün önce gördük. Ne yazık ki onlarca Somalili burada öldü. Somali halkına başsağlığı diliyorum. Buraya gelirken yol boyunca sevgi gösteresinde bulunan ağırlıklı Somalili hanım kardeşlerime şahsım, eşim ve heyetimizdeki tüm hanım kardeşlerim adına en kalbi şükranlarımızı bildirmek istiyorum. Beş sene önce hayal denilen şeyler bugün gerçek oldu. İnanç, azim oldukça çok daha güzel günler gelecektir" diye konuştu.

"Kardeşim Cumhurbaşkanım her geldiğinizde terörler sizi durdurmaya çalıştı"

Mahmud, Türkiye'ye yardımlarından dolayı teşekkür ederek, "Kardeşimiz Cumhurbaşkanı ve heyetine ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Umut oldunuz. Somali'ye yardımcı oldunuz. Sayın Cumhurbaşkanı, dediğiniz gibi kararlı olacağız yolumuzu çizdik iyilikle yolumuza devam etmek istiyoruz. Kardeşim Cumhurbaşkanım siz Somali'ye geldiğinizde insanların hayatları çok zor durumdaydı. Umut oldunuz. Her geldiğinizde terörler sizi durdurmaya çalıştı. Siz dinlemeyip geldiniz" dedi.

 

Görüntü dökümü
--------------------------------------------------
- Erdoğan'ın konuşması
- Somali Cumhurbaşkanı'nın konuşması
-Detaylar

Ankara (DHA)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!