Fas'ta temiz su sıkıntısı

Güncelleme Tarihi:

Fasta temiz su sıkıntısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2017 16:15

Fas'ta temiz su sıkıntısı

Haberin Devamı

Deniz Kılınç / İstanbul, 5 Kasım (DHA) - Fas halkı Marakeş kentindeki temiz su eksikliği sebebiyle sokaklarda protesto düzenlerken, hükümet çözüm bulmakta zorlanıyor.
Marakeş'teki temiz su sıkıntısı, Zagora bölgesindeki maddi olanakları kısıtlı halkın öfke gösterisine neden oldu. Protestolarda polisle çatışan 23 kişi tutuklanırken, sekiz kişi iki ila dört ay arası hapis cezasına çarptırıldı.
Uzmanlar temiz su eksikliğine sebep olarak kötü ekin seçimleri, artan nüfus ve iklim değişikliğini gösterirken Fas Başbakanı Saadeddine El Othmani Pazartesi günü düzenlenen Parlamento toplantısında halktan özür diledi. Problemi çözmeye söz veren Othmani, "Zagora halkından özür diliyorum. Bu mesele devletin alması gereken bir sorumluluk" dedi.
Fas'ta bir süredir devam eden kuraklık, çoğunluğu çiftçilikle geçinen halkı ve ülke ekonomisini kötü etkiliyor ve hükümet, su eksikliğinin krallıkta ulusal dengeyi bozacağından endişe ediyor.
Geçen günlerde Zagora'daki su eksikliği azaltılmaya çalışırken halk, suyun kalitesinden şikayet ediyor. Fas İnsan Hakları Derneği başkanı Atmane Rizkou konuyla ilgili, "Son 15 yıldır Zagora halkı içme suyuna para vermek zorunda kalıyor çünkü musluk suyu içilecek temizlikte değil. Musluk suyunu yalnızca temizlikte kullanıyoruz" dedi. Rizkou, bu yazdan beri problemin "kötüleştiğini" söyledi ve musluk suyu eksikliğinin özellikle çocuklarına su bulmaya, çamaşır ve bulaşık yıkamaya çalışan kadınları etkilediğini belirtti.
Zagora, Fas'ta temiz su sıkıntısı çeken tek bölge değil. Şehir merkezinden uzak yerlerde olan Beni Mellal, Khenifra, Taounate ve Ouzzane bölgeleri de temiz su bulamama problemi yaşıyor. (Fotoğraflı)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!