Aziz Nesin Beylikdüzü’nde Anıldı

Güncelleme Tarihi:

Aziz Nesin Beylikdüzü’nde Anıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2015 17:25

Beylikdüzü Belediyesi, yazar Aziz Nesin’i doğumunun 100’üncü yılında ’Yüzde Yüz Aziz Nesin’ isimli söyleşi programıyla andı.
Beylikdüzü Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen programa Gülzerin Kızıler, Adnan Özyalçıner, Tahir Şilkan, ve Sadık Albayrak konuşmacı olarak katıldı. Usta yazarın hayatının ve kaleme aldığı eserlerin konuşulduğu programda Aziz Nesin’in edebiyatta çok yönlü bir kişilik olduğuna dikkat çekildi.
Söyleşide Aziz Nesin’in yaşadığı döneme damgasını vurduğunu belirten Avukat Tahir Şilkan, “Aziz Nesin; emekçinin, işçinin, halkın yazarıdır” dedi.
Aziz Nesin’in tavrını çok açık ortaya koyan biri olduğunu belirten Avukat Tahir Şilkan, “Aziz Nesin tavrını çok açık ortaya koyarak şöyle diyor; ben sınıfın yazarıyım diyor. Bu sınıfta emekçilerdir diyor. Aziz Nesin’i tanımlarken onun emekçi bir yazar olduğunu söylemek lazım. Bunu kendisi de söylüyor zaten. 2 bine yakın öykü yazdığı bunların önemli bir kısmını dergi sayfalarında tefrika olarak kaldığı ortada. Çünkü yasaklı olduğu zamanlarda 120 değişik isimden öykü yazmış Aziz Nesin. 120 değişik isimden yazılan öykülerin bir kısmının kitaplara girmemesini muhtemel görüyorum. Ama Aziz Nesin şöyle diyor; bu 2 bin öykü ve romanlar, oyunlar bütün bu yazılar içerisinde sermaye sınıfı için yazdım diyor. Aziz Nesin; emekçilerin, işçilerin, halkın yazarıdır" diye konuştu.
Aziz Nesin’in kimsesiz ve yoksul çocuklar için Aziz Nesin Vakfı’nı kurduğunu belirten Edebiyatçı Yazar Adnan Özyalçıner ise, “Aziz Nesin, kimsesiz ve yoksul çocukların ilkokuldan başlayarak yüksek okul ya da meslek okulunu bitirene denk öğrenim, barınma ve korunma ile her türlü gereksinimleri sağlayan vakfın yöneticiliğini 1972 yılından 1995 yılına kadar yapmıştır. Ayrıca binanın yapılmasında da ustalar gibi kendisi çalışmıştır. 1995 yılında vakfın yönetimini oğlu Ali Nesin üstlendi. Ali Nesin ise 2010 yılının başında vakfın yönetimini eski vakıf çocuklarından Süleyman Cihangiroğlu’na devretmiştir. Bu tür bir öz yönetimin uygulandığı vakfın gelirleri, Aziz Nesin’nin kendi kitaplarıyla, gayrimenkullerinin getirileriyle ve bağışlarla karşılanmaktadır. Başlangıcından bugün 10 milyon 125 bin baskı sayısına ulaşan 105 kitabıyla, yaydığı özgürlük düşüncesiyle Aziz Nesin şimdi her yerde, hatta aramızda” şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!