4 yıldır süren "adil yargılamayı engellemeye teşebbüs" davasında sona gelindi

Güncelleme Tarihi:

4 yıldır süren adil yargılamayı engellemeye teşebbüs davasında sona gelindi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2016 13:38

4 yıldır süren "adil yargılamayı engellemeye teşebbüs" davasında sona gelindi

Haberin Devamı

Serpil KIRKESER / İSTANBUL, (DHA) ESKİ Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın da aralarında bulunduğu 11 tutuksuz sanığın, "Ergenekon sanıklarını tahliye etme amacıyla yargıyı etkilemeye teşebbüs ettikleri" iddiasıyla yargılandığı davanın 6. duruşması yapıldı. İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya aralarında Seyfi Oktay'ın da bulunduğu 7 tutuksuz sanık ve avukatları hazır bulundu. Mahkeme Başkanı Mustafa Karayıldız, Yargıtay'ın Ergenekon Davası'na ilişkin bozma kararının henüz kendi mahkemelerine ulaşmadığını açıkladı.

SEYFİ OKTAY: BERAATİMİ TALEP EDİYORUM
Sanık Seyfi Oktay 2 ciltten oluşan "Demokratikleşme ve Yargı Reformu" isimli kitabını mahkemeye sundu ve kitabın önsözünü duruşmada okudu. Oktay, "Beni mahkum etmek için bu davanın kurgulandığı apaçık görülmektedir. Yargıtay, Ergenekon terör örgütünün olmadığını tespit etti. Davanın uyduruk olduğu ortaya çıktı" dedi. Söz konusu yargılandığı davayı hayali çete olarak niteleyen Oktay, "Hayali çetenin reisi olmakla suçlanıyorum ve sanıkların yarısını tanımıyorum. Yargıtay Ergenekon Terör örgütünün gerçekte mevcut olmadığını karar altına almıştır. Beraatimi talep ediyorum" şeklinde konuştu.

"BİRAN ÖNCE DOSYANIN KARARA ÇIKARILMASINI TALEP EDİYORUZ"
Sanıklardan Sefa Altıoğlu, davanın soruşturmasına bakan polis memurları, savcılar ve hakimlerin ya tutuklu ya da yurtdışına kaçtıklarını belirterek "Dolayısıyla yapılan soruştumada açılan dava tamamen hukuka aykırıdır. Anayasa Mahkemesi'nin kararı ve Yargıtay bozma ilamı dikkate alındığında bu davanın adil olmadığı biran önce dosyanın karara çıkarılmasını talep ediyoruz" dedi.

"DAVA 6 YILDIR SÜRMEKTE VE DEMOKLES'İN KILICI GİBİ ÜZERİMİZDE DURMAKTADIR"
Sanıklardan Tülay Bekar, "Bu dava özel dizayn edilmiş bir mahkemede düzmece delillerle açılan bir davadır. Benim burada olmamın nedeni Cumhuriyet kadını olmamdır. Soruşturma savcısı Zekeriya Öz bana 2 soru sordu. Bunlardan birisi 2010 Anayasa Referandumu'na neden "hayır" dediğim ve Lozan Konferansı'nda sarf etmiş olduğum ve savunduğum 'Ermeni Soykırımı yoktur' sözlerini sordu. Bu bu sorulardan dolayı adil bir yargılamanın olmadığını düşündüğüm için bu nedenle bir savunma yapma gereğini duymadım. Dava 6 yıldır sürmekte ve Demokles'in kılıcı gibi üzerimizde durmaktadır. Adil yargılama gereğince davanın biran önce karara bağlanmasını talep ediyorum" dedi.

DURUŞMA EKİM'E ERTELENDİ
Ergenekon Davası dosyanın Yargıtay'dan dönüşünün beklenmesine karar veren mahkeme heyeti, Ergenekon Davası'nın bozma ilamının incelenmesine, ardından da dosya esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilmesine karar verdi. Dava 27 Ekim'e ertelendi.

İDDİANAME
İddianamede, eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay, "Silahlı örgüte üye olmak", "Hukuka aykırı kişisel verileri kaydetmek", "Yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs etmek" ve "Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek" suçlarından 10 yıl 9 ay ila 26,5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor. Sanıklardan Tülay Bekar, Ali Hadi Emre, Mehmet Cengiz, Kudbedin Kaya, Canfer Balçık ve Hüseyin Yıldırım'ın da "silahlı örgüte üye olmak", "yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs etmek" ve "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek" suçlarından 10 ila 22'şer yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor. İddianamede, Sefa Altıoğlu, Şehriban Nihan Atasagun, Ali Haberal, Erkan Bülent Haberal'ın "Ergenekon silahlı terör örgütü"nün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte, örgüt adına suç işledikleri gerekçesiyle 10 ila 22'şer yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor. 2010 yılında başlayan soruşturma 2012 yılında davaya dönüşmüştü. Yargılama yaklaşık 4 yıldır sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!