'Gülde alternatife yönelmek gerekli'

Güncelleme Tarihi:

Gülde alternatife yönelmek gerekli
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2017 15:55

'Gülde alternatife yönelmek gerekli'

Haberin Devamı

 

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA) - GÜL Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Çelik, gül çiçeği ve gül konkretinin yanında alternatif ürünlere yönelmek gerektiğini söyledi.

Dünya gülyağı ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı Isparta'da geçen yıl gül çiçeği taban fiyatının 7.65 lira olarak açıklanmasının ardından üreticiler gül dikimine yöneldi. GÜLBİRLİK Genel Müdürü Hasan Çelik ise gül çiçeği ve gül konkretinin yanında alternatif ürünlere yönelmek gerektiğini söyledi.

Çelik, "31 yıllık sektör hayatımda bu bahsedilen konuyu 3 kez yaşadım. Pazarın belli bir boyutu ve hacmi var. Üretim ve ihracat rakamlarıyla bu hacmi zorlarsanız ters orantıda bir düşüş olur. Yani üretim arttı diye fiyatların artmasını beklemeyin. Bu bir arz talep meselesi. Talep sınırlı, arz fazlaysa doğal olarak fiyatlarda düşüş söz konusu oluyor. Ama alternatif ürünler ve pazarlama argümanları devreye sokulduğunda mevcut dikimler de dahil olmak üzere bundan böyle Isparta ve çevresinde gerçekleştirilen rekoltenin çok fazla sıkıntı vermeyeceğini düşünüyorum" dedi.

Sektörde bazı gelişmeler olduğunu, farklı üretimler ve farklı ürünler üzerinde çalışıldığını aktaran Çelik, "Örneğin gülyağı, gül konkreti, gül suyu üretimi yapıyoruz. Onun dışında yan ürünler üretiyoruz. Kurutulmuş gül çiçeği sektörü son zamanlarda hayli gelişti. Gıda sektörü ve sağlık ürünleriyle ilgili çalışmalar yapılıyor. SPA merkezleri ve otellerde bu ürünlerin çok farklı değerlendirildiğini görüyoruz. Bunlar yeterli değil" diye konuştu.

'KONTROLSÜZ OLMAMALI'

Alternatif ürünlere yönlenilmediği takdirde sıkıntılı bir sürecin yaşanacağını vurgulayan Çelik, şöyle dedi:

"Geçmiş yıllardaki sıkıntıyı yaşamak her zaman mümkün. Üretim çok fazla olacak, satışlarınız durgun olacak. Çünkü yabancılar bunu çok yakından takip ediyor. Böyle bir şey söz konusu olduğunda gerek Türkiye'de gerek Bulgaristan'da gereğinden fazla üretim vardır, 'bunlar bu ürünleri satacaklar' mantalitesiyle fiyatların aşağı düşmesini isteyeceklerdir. Bunlara fırsat vermemek için farklı ürünlere yönelmek suretiyle üreticinin ürettiği gül çiçeğinin pazarlanmasına katkı sağlamak ve sahayı genişletmek gerekiyor. Ancak bu ileride tozpembe bir hayat vaat edildiği anlamına gelmemeli. Her şeye rağmen yapılacak olan dikim ve ekim alanları kontrolsüz olmamalı."

FOTOĞRAFLI



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!