GÜLAR'dan öğrencilere eğitim

Güncelleme Tarihi:

GÜLARdan öğrencilere eğitim
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2017 13:51

GÜLAR'dan öğrencilere eğitim

Haberin Devamı

 

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA) - ISPARTA Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Gül ve Gül Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (GÜLAR) 8 ülkeden 17 öğrenciye uçucu yağlar ve kozmetik endüstrisi hakkında eğitim verildi.
GÜLAR ve Uluslararası Mühendislik ve Teknoloji Öğrencileri Topluluğu (BEST) işbirliğiyle farklı ülkelerden katılan öğrencilere uçucu yağlar ve kozmetik endüstrisi hakkında eğitim verildi. 8 ülkeden 17 öğrenci gül ve lavanta bahçelerini ayrıca uçucu yağ imalatı gerçekleştiren fabrikaları gezdi. Eğitimde, Göller Bölgesi florasında bulunan ve tarımı yapılan başta yağ gülü olmak üzere diğer tıbbi ve aromatik bitkilerin tarımı hakkında bilgi verildi. Ayrıca uçucu yağların elde edilmesinde kullanılan yöntemler hakkında da ayrıntılı açıklamalar yapıldı. Yağ gülü ve lavanta tarımı yapılan alanlar yerinde incelendi
GÜLAR Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sabri Erbaş, katılımcılara krem, losyon, sabun, parfüm, kolonya, temizleme sütü gibi temel kozmetik ve temizlik ürünlerinin üretim süreçlerini uygulamalı olarak anlattıklarını söyledi. Programın son aşamasında öğrencilerin yağ gülü ve lavanta tarımı yapılan alanları yerinde incelediklerini belirten Erbaş, öğrencilerin bazı gül yağı fabrikaları ve kozmetik ürünleri üretimi yapan firmalara ziyarette bulunarak endüstriyel üretim sistemleri hakkında fikir sahibi olduklarını sözlerine ekledi.
SDÜ GÜLAR Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sabri Erbaş, gül çiçeğinden elde edilen en önemli ürünün gül yağı olduğunu, bunun da neredeyse tamamının ihraç edildiğini aktardı. Gül konkreti ve bundan elde edilen gül absolütünün de önemli ihraç ürünleri arasında bulunduğunu vurgulayan Erbaş, "Gül halihazırda krem, losyon, tonik, sabun gibi kozmetik alanlarında kullanılıyor. Gülden temel gıda maddesi olarak da faydalanılabilir. Gül, reçel, sirke, lokum, çay ve şerbet gibi gıda maddelerinde kullanılabiliyor. Oda kokuları, deterjan, kolonya ve yumuşatıcı gibi temizlik ürünlerinde de kullanım alanı buluyor. Elde edilen yan ürünlerle gül yıl boyu güncel kalabiliyor. Yan ürünlerde kullanılmasıyla gülün ekonomiye olan girdisi hasat dönemi olan 2 ayla sınırlı kalmıyor, tüm yıla yayılabiliyor. Özellikle Isparta'da gül ürünleri üzerine üretim yapan firmalar, yıl boyunca ürünleri yurt içi ve yurt dışına pazarlayabiliyor. Gül, Türkiye ekonomisine yıl boyu girdi sağlıyor. Kısacası gül Isparta ve Türkiye ekonomisinde katma değeri çok yüksek bir ürün. Milli servete çok önemli kazanımlar sağlıyor. SDÜ olarak biz de gül ziraatını destekliyoruz. Bilimsel çalışmalarla üreticinin sorunlarını tespit ediyor, çözüm odaklı bir yol izliyoruz. GÜLAR olarak da firmalarla bilimsel işbirliklerine devam ediyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!