İflaslar başladı

Güncelleme Tarihi:

İflaslar başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2018 10:12

Ekmekte zam tartışması sürerken Antalya’daki fırıncılar kepenk kapatmaya başladı. Kentte temmuz ayından bu yana 9 fırıncı kapısına kilit vurdu. Düzenleme yapılmazsa yıl başına kadar kentte 20 fırının daha kapanacağı ileri sürüldü.

Haberin Devamı

 FIRINCILAR KAPISINA KİLİT VURUYOR
Antalya’da fırıncılar ayakta kalma savaşı veriyor. 270 fırının bulunduğu kentte temmuz ayından bu yana 9 fırıncı kepenk kapattı. Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Mustafa İnce, “Fırıncılar ayakta kalmak için ipotekteki ev ya da arabalarını satıyor. Şu an tam sınırdayız. Devlet destek olmalı” dedi. Ekmek fiyatlarının maliyetlerini karşılamadığını belirten fırıncılardan iflas sesleri gelmeye başladı. Antalya’da temmuz ayından bu yana 9 fırıncı battı.

EV VE ARABALARINI SATTILAR
Antalya’da durumun kötüye gittiğini dile getiren Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Mustafa İnce, “Herhangi bir düzenleme yapılmazsa yılbaşına kadar 20 tane daha işletme batar. Fırıncılar personel çıkarıyor. Antalya’da 15 fırıncı tanıyorum evi ya da arabası ipotekten satılan. Fırıncılar önümüzdeki günlerde araçların kontağını kapatıp bakkala çıkmamayı yani dağıtım yapmamayı düşünüyor” dedi.

Haberin Devamı

UN FABRİKALARI DA BATIYOR
Giderlerinin her geçen gün zamlandığını adeta köşeye sıkıştıklarını dile getiren İnce şunları söyledi: “Devletin kendi eliyle sattığı akaryakıt yüzde 35, doğalgaz yüzde 50, elektrik yüzde 70 zamlandı. Un 72 bandındaydı şu an 100 liraya oturdu. Bunlar peşin fiyatlar. Vadeyi kaldırdılar. Zaten fırınların kapatılmasında en büyük sebep 90 ile 120 gün arasında vadenin peşin ve ön ödemeliye geçirilmesi. Kimsenin buna gücü yok. Un federasyonlarıyla da görüşüyoruz. Konkordato ilan ettiler. Türkiye’de önemli olan 6 tane un fabrikası geçen hafta battı.”

MALİYET 1 LİRA 10 KURUŞ
1 ekmeğin dağıtım bedeli hariç maliyetinin şu anda işletmesine göre 1 lira 10 ve 1 lira 20 kuruş arasında değiştiğini kaydeden Başkan İnce, “Biz bunu işyerinde 1 lira 25 kuruştan satarsak 15 kuruş kazanırız. Ama toptana çıkan kişi 1 lira 10 kuruştan verirse alan kişi bunu kaça satacak, dağıtımla 1.50 kuruştan satarsa ancak kazanabilir. Şu an tam sınırdayız. Biz kârdan vazgeçtik. 25 kuruş bizim için can suyu olacak. En azından ayakta durmamızı sağlayacak” diye konuştu.

'SÜBVANSE EDİLMELİYİZ'
ATSO Yönetim Kurulu Üyesi ve 7. Grup Ekmek, Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Üyesi Murat Totoş da sektörün oldukça zorda olduğunu belirterek, önümüzdeki günlerde bu iflasların sayısı artacaktır” dedi. 1 ekmeğin sadece ham madde maliyetinin 1 lira 15 kuruş olduğunu dile getiren Totoş, “Son olarak elektriğe yüzde 101, una yüzde 71, mayaya yüzde 100 zam geldi. Bu zamlar karşısında fırıncı ne yapabilir. Ekmeği 1 liraya satmamız matematiğe aykırı bir şey. Bunu diyorsanız siz bu işletmeler ‘batsın’ diyorsunuz. Biz burada devlete karşı gelen bir kurum hiçbir zaman olmadık. Madem böyle bir şey yapıyorsunuz, bizi unla, elektrikle, akaryakıtla biriyle sübvanse edin” diye konuştu. Bakanlığın sadece marketçi ve un firmalarını dinlediğini de dile getiren Totoş, “Devletin bir yetkilisi bizi çağırsa da sizin sorununuz ne dese. Biraz da üretici dinlense” ifadesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!