Samandağ'da 'Ulusal İpek Baharı festivali' başladı

Güncelleme Tarihi:

Samandağda Ulusal İpek Baharı festivali başladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2017 11:24

Samandağ'da 'Ulusal İpek Baharı festivali' başladı

Haberin Devamı

 


HATAY'ın Samandağ Belediyesi ve Samandağ Kadın Dayanışma Derneği birlikteliğinde organize edilen 1.Ulusal İpek Baharı Festivali başladı.
Elverişsiz hava şartları nedeniyle Samandağ Kapalı Spor Salonu'nda başlayan etkinlikte, Samandağ'ın unutulmaya yüz tutmuş değerleri arasında yer alan ipek üretiminin yeniden canlandırılması ana hedef olarak belirlendi. Festivalin açılış töreninde konuşan Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, yıllar önce Samandağ'ın önemli bir ipek üretim merkezi olduğunu, ancak yıllarla birlikte ilçede ipek üretiminin nerdeyse sıfırlandığını belirtti. İpek üretimini yeniden canlandırmak için bu festivali düzenlediklerini belirten Nehir şöyle devam etti:
"Bu festival fikri mutfakta bir elekten geçti. Önce acaba unutulmaya yüz tutmuş ipekçiliği, dokuma işini yeniden hayat bulabilecek, istihdama katkı yaratabilecek zemine getirebilir miyiz diye bir kafa yorduk. Kadın odaklı projeler üretiliyor zaten Samandağ Belediyesinin böyle bir geçmişi var. Ama burada da ipek eller üzerinden yürüyen bir proje ile bir ucunda Halk Eğitim Müdürlüğümüzün, bir ucunda İŞKUR İl Müdürlüğümüzün bir ucunda da belediyemizin olduğu 25 kadınımızın çalıştığı bir mutfak çalışmasıydı doğrusu. Dut bahçeleri ile anılır Samandağ. Burada 100, 120, 130, 150 yıl önceki hikayelere dönülürse geçmişte ipek yarışmaları yapılırdı. Bir ucu Halep'te bir ucu Batıayaz Köyü'nde, Kapısuyu'nda yerleşim alanlarında bu tarz üretimden kaynaklı yarışmalar yapılırdı ve burada o ürünlerden nem alan bölgelerdi. Öyle bir şey yağalım ki bu yeniden ipek meselesini, dut ekim işini bir ucunda belediye olsun yeniden diriltelim. Kendi evlerinde küçük üretimler yaparak kendi ekonomilerine, kendi bütçelerine bir katkısı olsun istemiştik. Bir çoğunuz hatırlayacaktır 14 Mart Hariri Edar ipeğin bereketi, ipeğin dayanışması zaten kültürümüzde olan bu dayanışma kültürünü bir daha ortaklaştıralım, yeniden bir daha hayat bulsun istedik."
İPEK ELBİSELER GÖRÜCÜYE ÇIKTI
Yapılan konuşmaların ardından ünlü modacı Hüseyin Küçük tarafından ipekten hazırlanan elbiseler defilede sergilendi. Festivale katılan vatandaşlar defileyi ilgiyle takip ederken, festivalin ünlü modacılar Bahar Korçan ve Hüseyin Küçük'ün atölye çalışmaları ve Zakkum konseriyle devam edeceği bildirildi.

Ramazan ÇELİK/HATAY, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!