HASİAD'ın İran çıkarması

Güncelleme Tarihi:

HASİADın İran çıkarması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2016 13:06

HASİAD'ın İran çıkarması

Haberin Devamı

HATAY Sanayici ve İşadamları Derneği (HASİAD), 13 kişilik heyetle İran’a iş gezisi düzenledi. Geziye, otomotiv, sağlık, altyapı, inşaat, gıda, metal, ticaret ve hizmet sektörlerinden iş adamları katıldı.
10-15 Nisan arasındaki geziye katılan HASİAD heyeti, ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin’i ziyaret etti. Ambargo kalktıktan sonra İran’da oluşacak ticari potansiyel hakkında bilgi veren Büyükelçi Tekin ticareti artırmanın yolunun İran’la bankacılık sorununun çözülmesinden geçtiğini vurguladı.
Heyet daha sonra, Tahran’daki Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri, Tahran Ticaret Sanayi Maden ve Tarım Odası Başkanı Massoud Maleki ile görüştü. Türk iş adamları 15 milyon nüfuslu başkent Tahran’ın ardından, İran’ın en büyük ikinci şehri Meşhed’e geçti. HASİAD Heyeti, TC Meşhed Başkonsolosu ve aynı zamanda Hataylı olan Mehmet Doğan'ı ziyaret etti, iş dünyası temsilcileri ile görüştü. 

AMBARGO SONRASI İRAN İLGİSİ

Geziyi değerlendiren HASİAD Başkanı Tahsin Kabaali, İran’a yıllardır uygulanan ambargoların kalkması ile tüm dünyanın gözünü bu ülkeye çeviridğini söyledi. Kabaali "İran ile dış ticaret hacmi günümüz itibariyle yaklaşık olarak 15 milyar USD seviyesinde, ambargoların kalkmasıyla birlikte bunun 30 milyar USD’ye çıkması beklenmektedir" dedi. Kabaali, Hatay’ın İran pazarından ciddi bir pay alabilmesi için şu görüşleri dile getirdi:

"İran ekonomisi bir dönüşüm yaşamaktadır. Özellikle turizm, enerji, bankacılık, petrokimya, telekomünikasyon, ulaştırma, otomotiv ve her türlü hizmet sektörlerinde büyük fırsatlar bulunmaktadır. İran her konuda kendi kendine yeten bir ülke olmakla beraber; İran’da hızlı büyüme kaydeden inşaat sektöründe demir ve çimento gibi girdilerde sıkıntısı yaşanmaktadır. İran bu alanda ihracat yapmak isteyen girişimciler için uygun bir pazardır. İlimizin filtre üretiminde belirli bir kademe kaydetmesi ve İran’ın da önemli bir otomotiv üreticisi olduğu düşünüldüğünde bu sektörde ihracat potansiyeli olduğu düşünülmektedir.”

Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN(Hatay),(DHA)
UA(EŞ)(27.04.2016 FOTOGRAFLI)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!