Çalıştay sonucu: Hatay pamuğu marka olmalı

Güncelleme Tarihi:

Çalıştay sonucu: Hatay pamuğu marka olmalı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2018 15:21

Çalıştay sonucu: Hatay pamuğu marka olmalı

Haberin Devamı

 

Ramazan ÇELİK/HATAY, (DHA)-ANTAKYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından düzenlenen “Hatay Pamuğunda Kalitenin Yükseltilmesi ve Sürdürülebilirlik” konulu çalıştayda Hatay pamukçuluğunun durumu ve kalitesinin yükseltilmesi ile sürdürülebilirliği tartışıldı.

Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kılınç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Andiç başta olmak üzere resmi kurum müdürleri, STK Başkanları, Ziraat Odaları temsilcileri ve 200’ün üzerinde üretici, çırçır işletmecisi ve sanayicinin katıldığı çalıştay ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin’in açılış konuşmasıyla başladı ve çalıştaya konuşmacı olarak katılan konu uzmanları konuşmalarında aşağıdaki mesajları verdi.

PAMUK EKİM ALANI ARTMALI

Amik Ovası'nda pamuk tarımı yapılan alanın yıllar geçtikçe azaldığına vurgu yapılan bildirgede, "Pamuk yetiştirme potansiyeline sahip olduğu halde, pamuk alanlarının giderek daralıyor ve tekstilin hammaddesi olan pamuk ihtiyacının her yıl yaklaşık yarısı ithal ediliyor. Hatay ilindeki pamuk alanları da Türkiye pamuk alanlarına paralel bir şekilde yıllara göre azalıyor. 90’lı yıllarda Amik Ovası pamuk üretim alanları yaklaşık 700 bin dekarlardan, 2000’li yılların ortalarında 550 bin dekarlar seviyesine gerilemiştir. Ancak 2006’da 554 bin dekardan ağırlıkla dünya pamuk piyasaları ve ülke pamuk politikaları sonucu 2009’da en dip seviye olan 215 bin dekara gerilemiştir. Uluslararası piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak 2011 yılında yaklaşık 500 bin dekara ulaşmasının dışında son iki yıllık sürece kadar 300 bin dekarlar seviyesinde tutunabilmiş ve son iki yıldır sürdürülebilir kalıcı olduğunu ümit ettiğimiz artış trendine girmiş ve tekrar 500 bin dekarlar seviyesine yaklaşmaktadır. Bu seviyede sürdürülebilirliği için önemli unsurlar; Su ve sulama sistemleri tedariki, pamuk üretiminde verimliliğin ve kalitenin artırılması, hasat makinelerinin sayısının arttırılması ve çırçırlama altyapısının iyileştirilmesine yönelik il kaynaklarından, TKDK, Tarım İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma desteklerinden, DOĞAKA gibi  kaynak kullanımlarındaki destekler arttırılmalıdır. Lisanlı depoculuk (LİDAŞ) sisteminin oluşturulması, şeffaf ve aktif borsa faaliyetlerine geçilmesi şarttır. Hatay pamuğu marka haline getirilmelidir" denildi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!