Hakkari'deki biyolojik çeşitlilik araştırılıyor

Güncelleme Tarihi:

Hakkarideki biyolojik çeşitlilik araştırılıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2018 15:06

Hakkari'deki biyolojik çeşitlilik araştırılıyor

Haberin Devamı

Mehmet ÖZKAN/HAKKARİ, (DHA)- TÜRKİYE'nin biyolojik zenginliğinin ortaya konulması ve korunması amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı, tarafından başlatılan ‘Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi’ kapsamında Hakkari’de de envanter çıkartma çalışması başlatıldı.

Türkiye’nin sahip olduğu biyolojik zenginliğin ortaya konulması ve korunması amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 81 ilde başlatılan Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında Hakkari'de de çalışmalara başlandı. Hakkari Orman ve Su İşleri Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye Genelinde uygulanan Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında Hakkari’nin de Biyolojik Çeşitliliğinin tespit edilmesine çaylışılıldığını söyledi.  2018-2019 döneminde tamamlanması planlanan proje kapsamında saha çalışmalarına başlandığı belirtilerek şöyle denildi:
“Hakkari ilinin tüm yüzölçümü içinde Karasal ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme işi,  Hakkari Orman ve Su İşleri İl Şube Müdürlüğü kontrolünde arazi çalışmaları başlamış ve Kasım 2019 tarihine kadar arazi çalışmaları devam edecek olup proje sonunda ilimizin biyolojik çeşitlilik envanteri tamamlanmış olacaktır" 

Hakkari’deki saha çalışmalarında Türkiye için önemli bulgulara rastlanıldığı belirtilerek, "Çalışmalar kapsamında Doç. Dr. Alaettin Kaya (Memeli Uzmanı), Dr. Tarık Çiçek (İç Su Balıkları Uzmanı), Doktorant Nedret Yakalı Evsen (Sürüngen Uzmanı) ve Uzman Biyolog Muhammet Kor (Çift Yaşar Uzmanı) Hakkari İli Orman  ve Su İşleri Şube Müdürü Necmettin Yılmaz öncülüğünde ve kurum çalışanları eşliğinde ve Otluca,  Durankaya, Kaval, Üzümcü, Geçimli, Geçitli, Taşbaşı, Üzümlü, Çığlı, Kamışlı, Yüksekova Nehil Sazlığı, Yeşiltaş, Korgan Öveç, Boğazköy ve Şemdinli civarındaki çeşitli ekosistemlerde; 45 günlük arazi çalışmasının 7 günü  tamamlanmıştır. Bundan sonra planlanan zamanlarda arazi çalışmalarına devam edilecektir. Bu arazi çalışmaları kapsamında tespit edilen türlerin Hakkari ve Türkiye için oldukça önemli bulgular olduğu görülmektedir."denildi.

FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!