Stressiz Bir Gaski İçin Eğitim Alıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Stressiz Bir Gaski İçin Eğitim Alıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2015 14:37

YAPTIĞI İŞLER VE VERDİĞİ KARARLARDA DAHA ETKİN BİR PERSONEL OLMAK İÇİN TEORİK VE PRATİK ÇALIŞMALARINI SÜRDÜREN GASKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, BU BAĞLAMDA PERİYODİK EĞİTİMLERİNE DEVAM EDİYOR.

Yaptığı işler ve verdiği kararlarda daha etkin bir personel olmak için teorik ve pratik çalışmalarını sürdüren GASKi Genel Müdürlüğü, bu bağlamda periyodik eğitimlerine devam ediyor.
İş ortamında ve saha çalışmalarında stressiz çalışma ortamına kavuşmak için personele “Stres ve Stresle Başa Çıkma” konulu seminer düzenleyen GASKİ Genel Müdürlüğü’nun eğitim proramına katılım yüksek oldu.
GASKİ Şube Müdürü Mustafa Balaban tarafından Çetin Emeç Toplantı Salonu’nda verilen seminere GASKİ’de idareci konumunda olan personeller katıldı.
Stresin nedenlerini iki ana grupta toplandığını belirten Balaban, dışsal nedenler (ölüm, hastalık, başarısızlık, eleştirmek) içsel nedenler (stresin büyük kısımları kendi üzüntülerden oluşuyor) olduğunu söyledi.
Stresin negatif ve pozitif olarak görülebiliceğini ifade eden Balaban, “Üzerimizde çok fazla baskı hissettiğimiz ve bunların üstesinden gelemeyeceğimizi düşündüğümüz zamanlarda yaşadığımız strestir. Stresi kontrol etmenin ilk adımı onu tanımaktır. Başlangıç olarak, her tür stres kötü değildir. Aslında, bazı küçük zorluklar olmasa hayatımız ne kadar tekdüze ve sıkıcı olurdu. Bu sağlıklı ve normal bir durumdur, bizi mutlu kılar ve motive eder. Bazı insanlar bunu ‘pozitif stres’ olarak adlandırır. Stres günlük yaşamımızın bir parçasıdır. Gerilim veya panik şeklinde yüksek düzeylerde gerçekleşmesi şart değildir. Günlük endişeler, zamanın baskısı, ve günlük yaşamın bizden istediği her şey stres oluşturabilir” diye konuştu.
Stresle baş etmeyi maddeler haline sıralayan Balaban, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Karşılaştığımız küçük zorluklar, bir savaş veya yük halini aldığında. Küçük meselelerde veya hayatımızın genelinde kontrolü yitirdiğimizi hissettiğimizde. Diğer insanların davranışları karşısında kendimizi yılmış hissettiğimizde. Çevremizdeki bir veya birkaç kişiyle devamlı tartışma halinde olduğumuzda. Kendimizi stresli hissederiz.”
STRESLE BAŞ ETME YÖNTEMLERİ
Stresle baş etme yöntemlerini de aktaran Mustafa Balaban, “Başaçıkma kişinin stres yapıcı faktörleri önleme ya da üstesinden gelme çabasıdır. Kişiler stres tepkisini azaltmak için çeşitli yöntemler kullanırlar. Bunların bir kısmı olumlu, bir kısmı da olumsuz, etkisiz yöntemlerdir. Stresle başetmede etkili olmayan yöntemler sigara ve alkol kullanımı, saldırganlık, içe kapanma, aşırı yemek yeme gibi tepkilerdir. Stresle başaçıkmada etkili olan yöntemler şunlardır. Bedensel yöntemler, fiziksel yöntemler, gevşeme teknikleri, doğru beslenme, zihinsel yöntemler, davranışsal yöntemler, zamana iyi kullanma ve problem çözme yetereklerinin gelişmesi” olarak yorumladı.
STRESİ AZALTMAYA YÖNELİK 10 YÖNTEM
Stresle başaçıkma becerileri açısından bireyler arasında önemli farklılıklar görülebilidiğini dikkat çeken Balaban, “Genel olarak bir yöntemin etkili olabilmesi için bedenimizde ortaya çıkan artmış fiziksel uyarılmayı azaltabilmesi, yaşam tarzımıza uygun olması ve ekstra stres yaşatmaması gerekiyor. Birçok durumda kullanabileceğimiz, kalıcı başa çıkma yöntemleri olsa da, stresle etkili bir şekilde başedebilmek için kullandığımız yöntemlerin zamana ve farklı stres durumlarına göre değişebilmesi önemlidir. İşte stresi azaltma için önerilen 10 madde: Kafein alımını bırakmak veya azaltmak. Düzenli egzersiz. Meditasyon/gevşeme. Boş zaman değerlendirmesi, hobiler edinmek. Düzenli uyku. Gerçekçi beklentiler. Yeniden kendini yapılandırma. İnanç sistemi. Destek sistemi. Mizah” şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!