Koroner arterde ölüm nedenlerinde ilk sırada

Güncelleme Tarihi:

Koroner arterde ölüm nedenlerinde ilk sırada
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2018 10:08

Koroner arterde ölüm nedenlerinde ilk sırada

Haberin Devamı

Hasan KIRMIZITAŞ/GAZİANTEP, (DHA) - SANKO Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Soran, son yıllarda tedavisinde önemli gelişmeler olmasına rağmen koroner arter hastalığının Türkiye'de tüm ölüm nedenleri arasında birinci sırada olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Özlem Soran, SANKO Üniversitesi ve Oğuzeli Belediyesi işbirliğiyle, Belediye Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen halka açık konferansta, 'Koroner Arter Hastalığı ve Korunma Yolları' konusunu anlattı. Konferansın açılışında konuşan SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, üniversitelerin görevinin eğitim vermenin yanı sıra, bilgi üretmek ve ürettiği bilgiyi bölgesindeki yaşayanlarla paylaşmak olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Özlem Soran ve eşi Prof. Dr. Atilla Soran'ın, hem yaşadıkları Amerika Birleşik Devletleri'nde, hem de dünyada kendi alanlarındaki başarılı çalışmalarıyla ülkemizi gururla temsil ettiklerine dikkat çeken Prof. Dr. Dağlı, katılımcılara SANKO Üniversitesi'ne ilişkin paylaşımda bulundu. 

Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç ise belediyeciliğin o yörede yaşayan insanların doğumdan ölüme kadar her türlü ihtiyaçlarını olabildiğince giderebilmek, sorunlar çıkmadan önlem alabilmek olduğunu kaydetti. Halka açık sağlık konferansını bu amaçla Oğuzeli halkına sunduklarını belirten Kılıç, “Yaşın ilerlemesiyle birlikte ister istemez farklı hastalıklarla uğraşmak zorunda kalıyoruz. Amacımız hasta olmadan ve hasta olduktan sonra neler yapmalıyız konusunda halkımızın bilgilenmesine katkı sağlamaktır" diye konuştu.

SANKO Üniversitesi'nde Öğretim Üyesi ve Rektör Danışmanı Kardiyolog Prof. Dr. Özlem Soran, koroner arter hastalığını, 'Kalbi besleyen damarların daralması ya da tıkanması' olarak tanımladı. SANKO Üniversitesi'ndeki görevlerinin yanı sıra, Amerika Birleşik Devletleri Pittsburgh Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Soran, koroner arter hastalığı tedavisinde özellikle son 20 yılda çok önemli gelişmeler olduğunu belirterek, "Buna rağmen, bu hastalıktan ölüm, halen ülkemizde tüm ölüm nedenleri içinde birinci sırada yer alıyor" şeklinde konuştu.

Araştırmaların, dünyada her yıl 15 milyon kişinin ölümüne neden olan koroner arter hastalığından korunmanın mümkün olduğunu gösterdiğini vurgulayan Prof. Dr. Soran, şöyle devam etti:

"Amerika Birleşik Devletleri'nde 18 milyonun üzerinde kalp hastası var. Her 4 kişiden birinin ölüm nedeni, kalp hastalığı. Ülkemizde yaklaşık 4 milyon kalp hastası olmakla beraber, her yıl bunun üzerine 400 bin yeni hasta eklenirken, yılda 200 bin kişiyi kalp hastalığı nedeniyle kaybediyoruz. Bu hastalıktan korunmak ve bu bilincin geliştirilmesi için etkin ancak düşük maliyetli bilimsel yöntemleri kullanmaya başlamak çok önemlidir. SANKO Üniversitesi olarak, tüm bunları göz önünde tutarak, bir metot geliştirdik. Geliştirdiğimiz metotla tıp fakültesi öğrencilerimiz, öğrencilik dönemini sadece öğrenerek değil, üreterek de geçiriyorlar.  Ülkemizde ilk kez 4 yıl önce başlattığımız proje dersleri aracılığıyla tıp fakültesi öğrencilerimiz 1. sınıftan itibaren yapılandırılmış eğitim programından geçtikten sonra projemizde aktif roller üstlendiler. Özellikle tıpta büyük önemi olan hasta-hekim ilişkisiyle erken yaşta tanışmanın yanı sıra, düşünerek yaratmayı, çalışarak üretmeyi, bilimsel verileri paylaşmayı öğreniyorlar. Hekimlik mesleği büyük bir özveri gerektirir. Her adımda insani ve etik değerleri ön planda tutan, neden-sonuç bağlantısını doru kurup, değerlendirebilen, nesiller yetiştirmek hepimizin görevi. Çağımızda üniversiteler sadece eğitim vermekle yetinmemeli. Öğrencileri ve öğretim görevlileri ile bilimsel veriler ışığında halkın eğitim ve hizmetinde aktif rol almalı."

Programın sonunda SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi 4'üncü sınıf öğrencileri katılımcılara uyguladıkları anketler aracılığıyla uygulama projesi başlatarak belirlenen bilimsel olarak ispatlanmış yaşam tarzı değişiklikleri konusunda yardımcı olmak üzere çalışmaya başladı.  

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!