Entegrasyon Bakanlığı Talebi

Güncelleme Tarihi:

Entegrasyon Bakanlığı Talebi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2015 14:27

ENTEGRASYON BAKANLIĞINA İHTİYACIMIZ VAR

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) önderliğinde oluşturulan Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu üyeleri, Suriyeli misafirlerin sağlıklı bir şekilde entegrasyonu için Entegrasyon Bakanlığı’nın kurulması çağrısında bulundu.
Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu’nun 7’ci toplantısı, Kilis Ticaret ve Sanayi Odasının (KTSO) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıya, Gaziantep, Şanlıurfa, Osmaniye, Kahramanmaraş, Antakya, Kilis ve Osmaniye’nin ticaret ve sanayi odası başkanları ve kalkınma ajansları yöneticileri katıldı. Bugüne kadar her toplantıda bölgenin öncelikli alanları hakkında özel sunumlar ve görüşmeler yaparak farkındalık oluşturarak çözüm üretmeye çalışan platform, bu kez platform üyesi tüm illerin ortak sorunu olduğunu söyleyerek, Suriyeli misafirler konusunu gündeme aldı. Platform eni kurulacak hükümette Entegrasyon Bakanlığı oluşturulması için çağrıda bulundu. Toplantı öncesi Kilis Valisi Süleyman Tapsız’ı makamında ziyaret eden oda başkanları, platformun çalışmaları hakkında bilgi verdi. Platform üyeleri, Suriyeli misafirlerin entegrasyonu konusunda görüş alışverişinde bulundu. Vali ziyaretinde platformun yapısı ve çalışmaları hakkında bilgi veren GTO Başkanı Eyüp Bartık, “Birlikte hareket etmek için çok nedenimiz var” sloganıyla yola çıktıklarını, üç ayda bir farklı ilde, farklı konuları görüşmek üzere bir araya geldiklerini belirtti. Türkiye’de misafir edilen Suriyelilerin yüzde 80’ninin platform üyesi illerde yaşadığına dikkati çeken Bartık, bu ortak sorunun çözümü için de birlikte hareket ettiklerini dile getirdi. Bartık, “Her kriz kendi fırsatını içinde barındırır. Bu durumdan en az zararla çıkmak ve fırsatlar için sistemli, koordineli politikalara, yapılara ihtiyaç duyulmaktadır” dedi. Vali Tapsız’ı ziyaretin ardından gerçekleştirilen Platformun 7’ci toplantısının açılış konuşmasını yapan Kilis TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdal Öndeş, Suriye’de yaşananların bir insanlık dramı olduğunu söyledi. Öndeş, sonuçlarının tüm dünya ülkelerince paylaşılması gerektiğinin altını çizdi. Suriye’de devam eden savaşın ne zaman biteceğinin belli olmadığını söyleyen Öndeş, Suriye’deki savaşın sonuçlarına bağlı olarak Türkiye’nin yeni ve büyük göç dalgalarıyla karşı karşıya kalabileceği gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerektiğine vurgu yaptı. Kilis 7 Aralık Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve Kilis TSO Akademik Danışmanı Prof. Dr. H. Mustafa Paksoy’un, “Suriyeli Misafirler ile ilgili mevcut durum ve sınır ticareti modeli” konulu sunumu ile devam eden toplantı, Oda başkanlarının sunumda yer alan çözüm önerileri değerlendirildi. Yapılan değerlendirmeler neticesinde, ülkenin bu önemli sorunun çözümüne yönelik tüm politikalar ve faaliyetlerin koordinasyonu için acilen Entegrasyon ya da Göç Bakanlığının oluşturulmasının doğru olacağı konusunda görüş birliğine varıldı.
Oda başkanları, Türkiye’nin ve bölgenin coğrafi konumu dolayısıyla iç ve dış göç konusundaki hareketliliğine dikkat çekti. Başkanları, oluşturulması önerilen Bakanlığın sadece Suriyelilerin entegrasyonu için değil, ülkedeki tüm iç ve dış göçe maruz kalanların toplumsal uyumu ve hakları konusunda politika geliştirme, uygulama alanlarında çalışması gerekliliğine vurgu yaptı.
Yapılan değerlendirmelerde üniversitelerin akademik çalışmalarını mevcut durum analizinden öte çalışmalara yöneltebileceği sonucuna da varıldı. Oda başkanları, göç sorununun akademisyenler için en verimli konteynır kentin inşa edilmesi konusunun da, proje geliştirmeye elverişli bir alan olduğunu belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!