Coşkun Aral: “Bulunduğunuz Mekan Kutsaldır, Değerini Bilin”

Güncelleme Tarihi:

Coşkun Aral: “Bulunduğunuz Mekan Kutsaldır, Değerini Bilin”
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2015 11:03

FOTOĞRAFÇI, BELGESEL YAPIMCISI VE GEZGİN COŞKUN ARAL

Çektiği savaş fotoğraflarıyla adını dünyaya duyuran fotoğrafçı, belgesel yapımcısı ve gezgin Coşkun Aral, gençlik festivali Koç Fest etkinlikleri çerçevesinde Gaziantep Üniversitesi öğrencileriyle buluştu.
GAÜN Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşiye GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ve çok sayıda öğrenci katıldı. Coşkun Aral, fotoğraf bilgilerini genç fotoğraf sevdalılarıyla paylaşarak, kaderinde hep savaşların olmasının sebebini jeopolitik duruma bağlı olduğunu ifade etti.
İlk fotoğraf çekiminin Türkiye’de sokak çatışmalarıyla başladığını belirten Aral, “İstanbul’da, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde öğrenciler sağ-sol diye bölünmüştü. Bugün de zaman zaman görüyoruz pala ve bıçaklarıyla saldırılar ama 1970’li yıllarda çok daha ciddi boyutlardaydı. Silahlı çatışmalar vardı. Allah o günleri bir daha yaşatmasın. O yüzden tecrübelerim çok fazla. Hangi kurşun ne yapar, havan mermisinde ne yapmam gerekir diye benimle beraber bulunan ağabeylerimden, ustalarımdan öğrendiklerim ile yapmamam gereken şeyleri biliyordum. Her savaş, çatışma farklıdır, sonuçları farklıdır” diyerek, bütün bunları okuyarak, ilişkileri ve deneyimleriyle kendisini daha az yaralanma pozisyonuna getirdiğini söyledi.
Sorgulamanın ilkokulda değil, ailede başladığını vurgulayan Aral şunları söyledi:
“Ne yazık ki ailelerimizin birileri futbol düşkünü, diğerleri gelin kaynana programı düşkünü çocuğun sorduğu soruya cevap vermeyince en basit fizik kurallarını bile öğrenmeyen bir çocuk bugün trafikte canavar, iş kazasında mağdur oluyor. Bütün bunlar olduğu zaman ülke yerinde sayıyor. Bugün Türkiye’de, Anadolu’da en önemli şey meslek sahibi olmaktır. Temel eğitimi aldıktan sonra fizik kurallarını, doğanın kurallarını bilmeyen yaşadığı coğrafyayı, tarihini, kültürünü kim olduğunu bilmeyen bir insanın verimli olmasına imkan yok.”
Bilime, eğitime yeterli destek verilerek gençlerin, çocukların sorgulayıcılıktan öte daha da öğretici, istihdam sağlayıcı alanlara götürülmesi gerektiğini ifade eden Aral, “Bugün savaşın geçtiği yerlere bakın hepsi de cehaletin hakim olduğu yerlerdir. Bu tür yerler ister tek parti, tek adam tarafından isterse çok partili gösterişli sistemler tarafından başında cumhuriyet veya krallık olsun batmaya mahkumdur. O yüzden bulunduğunuz mekan kutsaldır, değerini bilin” diye konuştu.
Söyleşinin sonunda Coşkun Aral’a hediye takdim eden GAÜN Genel Sekreteri Ercan Eroğlu, Coşkun Aral ile birlikte olmaya vesile olan Koç Fest’e ve çektiği savaş fotoğraflarıyla adını dünyaya duyurmuş fotoğrafçı, belgesel yapımcısı ve gezgin Coşkun Aral’a teşekkür etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!