'Antep karası' üzümünde kurutma zamanı

Güncelleme Tarihi:

Antep karası üzümünde kurutma zamanı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2018 15:31

'Antep karası' üzümünde kurutma zamanı

Haberin Devamı

Kadir ÇELİK/İSLAHİYE (Gaziantep), (DHA) - GAZİANTEP’in İslahiye İlçesinde, hasadı yapılan sofralık 'Antep karası' cinsi üzümün kurutulmasına başlandı.
Ülkemizin sofralık üzüm ambarı olarak adlandırılan 50 bin dekarda bağcılığın yapıldığı ve bu yıl 50 bin ton rekoltenin yakalandığı üzüm çeşitlerinden olan 'Antep karası' cinsi siyah üzüm kurutularak satışı yapılmak için hazırlanıyor. İlçede yetiştirilen Antep karası cinsi üzümün kuru olarak satılması halinde kilosu 15 TL alıcı buluyor. İlçe'ye bağlı Altınüzüm, Sulumağara, Boğaziçi ve Yeşilyurt mahallelerinde yoğun olarak yetiştirilen Antep karası cinsi üzümü bu yıl mevsimsel etkenlerden dolayı yaşanan (Mildiyö) mantar hastalığından dolayı rekolte düşüklüğü yaşandı.
Baba mesleği üzüm üreticisi Mustafa Barak, "İlçemizin ekonomisinde önemli bir yere sahip üzümü kurutarak satmak daha iyi gelir getirdiğini, bağda topladığımız üzümü potasyum ve zeytinyağı karışımına batırıldıktan sonra serip kuruttuklarını, kuruyan üzümü çöpünde ayrılması için patoz makinesinde geçirip, temizledikten sonra tekrardan zeytinyağı ile yıkayıp kiloluk paketlerde ambalajlayıp satıyoruz. Ailemizin geliri üzüm üzerinedir. Her yıl organik 10 ton civarında kuru üzüm hazırladıklarını ve ilaç olduğunu belirtirken paketlenmiş halde kilosunu 15 liraya satıyoruz" dedi.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!