Odunpazarı'nda Ahşap Heykel Festivali

Güncelleme Tarihi:

Odunpazarında Ahşap Heykel Festivali
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2017 20:04

Odunpazarı'nda Ahşap Heykel Festivali

Haberin Devamı


Hakan TÜRKTAN/ESKİŞEHİR,(DHA)- ESKİŞEHİR'de Odunpazarı Belediyesi tarafından The Voice Of The Wood- Ahşabın Sesi sloganı ile düzenlenen 3'üncü Uluslararası Ahşap Heykel Festivali gerçekleştirilen festival yürüyüşü ile başladı. 
Porsuk Bulvarı'nda başlayan festival yürüyüşüne Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, meclis üyeleri, başkan yardımcıları, daire müdürleri, Odunpazarı Belediyesi Halk Merkezleri Kursiyerleri, belediyede çalışan işçiler ile çok sayıda vatandaş katıldı. Renkli görüntülere sahne olan festival yürüyüşü, Odunpazarı Meydanı'nda sona erdi.
Yürüyüşün ardından Odunpazarı Meydanı'nda 3'üncü Uluslararası Ahşap Heykel Festivali'nin açılışı gerçekleştirildi. Açılışa Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan, sanatçılar ile çok sayıda kişi katıldı. 
ESKİŞEHİR TÜRKİYE'YE ÖRNEK BİR KENT
3'üncü Uluslararası Ahşap Heykel Festivali'nin açılış konuşmasını yapan Başkan Kurt, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik şartları nedeniyle daha önce ayrı zamanlarda yapılan Uluslararası Ahşap Heykel Festivali ile Uluslararası Odunpazarı Cam Festivalini birlikte yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Başkan Kurt konuşmasına şu sözlerle devam etti:
"Umarım dünyanın çeşitli ülkelerinden gelmiş olan sanatçılar şehrimize barış getirir, şehrimize sanatın en önemli malzemelerini bırakır ve Eskişehirlilerin ufkunu açar. Türkiye farklı ve zor koşullarla yaşıyor. Şuanda Ortadoğu'nun ve Dünyanın içinde bulunduğu konum Türkiye'yi zorluyor. Bu zorluklar içersinde biz sosyal demokrat belediyeler, katılımcı bir anlayışla farklı etkinlikler yapmaya çalışıyoruz. Türkiye'nin her yerinde festivaller var. Türkiye'nin her yerinde sanat var, ama Eskişehir'de farklı bir barış ortamı var. Eskişehir demokrasiyi içine sindirmiş, özümsemiş insanların bulunduğu bir kent olarak Türkiye'ye örnek bir kent. Bu festivallerle de biz bunu daha da geliştirmeyi ve pekiştirmeyi hedefliyoruz. Çünkü sanat anca barış ortamında olur, ama barışta demokrasi ile birlikte olur. Eğer bunlardan ödün verir ve yok sayarsak çok kötü günler gelebilir. Biz Eskişehirliler olarak Türkiye'nin, Dünyanın ve özellikle de Ortadoğu'nun barışına katkı sunmayı temel hedef olarak almalıyız. Bu doğrultuda, bu anlayışla festivalimizin çerçevesini çizmek istiyoruz. Adaletin olmadığı yerde barışın olmayacağını, barışın olmadığı yerde demokrasinin olmayacağını bilerek hareket ediyoruz. Ben yurt dışından gelen sanatçılarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum, hoş geldiniz diyorum. Türkiye'den gelen sanatçılarımıza da teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Katıldığınız için hepinize saygılar sunuyorum."    
ESKİŞEHİRLİLERE HİZMET ETTİĞİMİZ İÇİN MUTLUYUZ
3'üncü Uluslararası Ahşap Heykel Festivali'nde Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'de bir konuşma yaptı. Eskişehirlilere hizmet etme sansı verildiği için 3 belediye başkanının da şanlı olduğunu belirten Büyükerşen, Eskişehirlilerin her şeyin en iyisini, en güzelini ve doğrusuna layık olduğunu vurguladı. Büyükerşen konuşmasının satırbaşları ise şunlar oldu. 
"Biz 3 belediye başkanı olarak çok şanslıyız. Neden şanslıyız derseniz sizin gibi hemşehrilerimize hizmet etme şansı verdiniz. Dolayısıyla sizler her şeyin en iyisini en güzelini ve doğrusuna layıksınız. Bu üç ölçüt, üç belediye başkanının da ana hedeflerinden oldu. Gerçekten çok iyi iki merkez ilçe belediye başkanına sahipsiniz. Şehir'de yapılan yenilikler yapılan şehircilik anlayışı, bugün artık yalnızca civar illerde değil, 81 ilin tamamındaki ve yaklaşık 1000 ilçe belediyesi tarafından örnek alınıyor. Sadece bu değil her hafta bir büyük elçiyi ağırlıyorum ziyarete geliyorlar. Eskişehir'in şöhretini kendi illerinde ki belediyeler tarafından yayıldığını ve çok övgüler aldıklarını dolayısıyla merkezi hükümetlerinden Eskişehir hakkında daha fazla bilgi edinmek istediklerini söyleyerek, ziyaretimize geliyorlar ve yakın ilişkiler kuruyoruz. Ayrıca her 3 belediyemizin de uluslararası belediyeler içersinde kardeş şehirleri var. Bize müracaat ediyorlar sizinle kardeş şehir olmak istiyoruz, belediyelerimiz de karar aldık diyorlar. Heyetler halinde geliyorlar ve bizim burada kardeş şehir kararı almamız için de gerekli girişimlerde bulunmamızı istiyorlar. Eskişehir ile kardeş şehir olma ve onda ki gelişmeleri takip edip pek çok konuda özellikle de kültür ve sanatta ki bunun hemen arkasında ticaret ve sanayi iş teklifleri geliyor. Arada bir maalesef iki merkez ilçenin bir tanesi bir dönem değişikliğe uğradı. Eskişehirliler olarak yapılan hatanın farkına vardınız ve yeniden bir seçimle her iki merkezi ilçe belediyesini görev başına getirdiniz mutlu olduğunuzu görüyorum. Tepebaşı Belediyemizin Pişmiş Toprak Sempozyomu diye başlattığı etkinliği uluslararası hale getirdi. Odunpazarı Belediyemiz Cam Sanatlarında ve Ağaç Heykelcilikte her yıl festivaller yapıyor ve uluslararası sanatçıları davet ederek büyük bir zenginlik katıyor. Eskişehir günden güne zenginleşiyor, sanayi ve ticaret gelişecek. Eskişehir hepimizin burada yaşamaktan gurur duyduğumuz bir şehir olmaya devam edecek. Türkiye'nin Avrupa birliğine kabul edilebilmesi için Avrupa Birliği'nin genişlemeden sorumlu komisyonunun yapacağı toplantılara ismen Eskişehir Büyükşehir Belediyesi davet ediliyor. Eskişehir'in geleceği parlaktır, yeter ki siz birlik ve beraberliği yapacağınız tercihlerde sapma göstermeyin."
ESKİŞEHİR KÜLTÜR VE SANAT ŞEHRİ OLARAK ADLANDIRILIYOR
Açılışta konuşan isimlerden biri de Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç oldu. Eskişehir'in son dönemlerde kültür ve sanat şehri olarak adlandırıldığına dikkat çeken Ataç, konuşmasında şunları söyledi: 
"Yaşayan şehri ben bir organizmaya benzetirim. Organizma nasıl günün her saniyesinde nefes alıp verirse, şehrinde öyle nefes alıp vermesi çok önemli. Eğer şehir gündüz yaşıyor, gece yaşamıyorsa o organizma yarım yaşıyor sayılır. Eskişehirimiz Türkiye ve Dünya'da eğitim kenti, havacılık kenti ve son dönemlerde de kültür sanat kenti olarak adlandırılıyor. Her 3'de takdire şayan şekilde bu görevi üstleniyor. 1 büyükşehir, 2 merkez ilçe belediyelerimizle kentimize 1999'dan beri çok farklılıklar kattı. Tabi değerli hocam yılmaz Büyükerşen sayesinde bu hareket başladı ve bugünlere kadar geldi. Eskişehir'de böyle bir belediyecilik iktidarının bir şehre neler kazandırabileceğini açıkça görüyoruz. Bugün çocukluğumun geçtiği bu meydan da kem camın hem de ahşabın önemli sempozyumları var. Sempozyumlar o kadar sıklaştı ki, bakın; aynı ayın içinde 2 tane birden önemli sempozyum yapılıyor. Ahşapta, cam da insan için o kadar önemli ki, vazgeçilmez 2 tane madde. Bunların sanata dönüşmesi ve bilimselliği bu kentte çok önemi dile getiriyor. Bir yazar sanat kansız bir devrimdir diyor. Gerçekten de aynen öyle. Eskişehirimizde bu güzellikleri yaşadığımız için şahsım adına ve tüm insanlarımız adına mutlukluklar diliyorum. Sevgili başkana, emeği geçen gerek yabancı konuklara gerek yerli konuklara şükranlarımı iletiyorum. Aydınlık günler hep Eskişehir'in olsun, bütün Türkiye Eskişehir olsun." 
9 EKİME KADAR DEVAM EDECEK
3'üncü Uluslararası Ahşap Heykel Festivali The Voice Of The Wood- Ahşabın Sesi, 9 Ekim 2017 Pazartesi günü Ahşap Eserler Müzesi'nde gerçekleştirilecek olan sergi ile sona erecek. 3'üncü Uluslararası Ahşap Heykel Festivali'ne 4'ü yabancı, 11'i yerli sanatçı ve bilim insanı katılacak. Festival'de yer alacan sanatçı ve bilim insanların isimleri ise şöyle; 
Agnieszka Podczarska (Polonya), Robert Bucek (Çek Cumhuriyeti), Edi Sanna (İtalya), Li Chao (Çin), Ali Trak, Aylin Taslak, Azra Alper, Burcu Erden, Cansu Güvenkaya, Dilek Güney, Gamze Küçük, İris Ergül, Murat Özver, Oğuz Güdek, Uğur Savaş. Festival boyunca sanatçılar ve bilim insanları tarafından yapılacak olan birbirinden eşsiz eserler, 9 Ekim Pazartesi Günü saat 16.00'da Ahşap Eserler Müzesi'nde sergilenmeye başlayacak. Festival kapsamında 5 Ekim 2017 Perşembe Günü Arasta Çarşısında Topaç Çevirme Etkinliği düzenlenecek.
CAM ODUNPAZARI'NDA BÜYÜLEYECEK
Odunpazarı Belediyesi'nin ikinci festivali ise 5'inci Odunpazarı Uluslararası Cam Festivali 'Camın Büyüsü' sloganı ile Odunpazarı Kurşunlu Külliyesi Sıcak Cam Atölyesi'nde gerçekleştirilecek. 4 Ekim 2017 Çarşamba Günü başlayacak olan Camın Büyüsü, 8 Ekim 2017 Pazar Günü sona erecek. 
Festival kapsamında her gün çeşitli sanatçılar Odunpazarı Meydanı'nda konser verecek. 
-----------


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!