Bahçeşehir Koleji öğrencileri, porjelerini İngiltere'de sundu

Güncelleme Tarihi:

Bahçeşehir Koleji öğrencileri, porjelerini İngilterede sundu
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2018 12:40

Bahçeşehir Koleji öğrencileri, porjelerini İngiltere'de sundu

Haberin Devamı



ESKİŞEHİR,(DHA)- ESKİŞEHİR Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi Hazırlık sınıfı öğrencileri, kadim tarihimizde yer alan, Matematik dünyasına iz bırakmış ve batıya ışık tutmuş bilim insanlarını tanıtan bir proje hazırladı.İngiltere Keele Üniversitesi uygulamalı Matematik bölümünden davet alan projeyi,  öğrenciler 20-21 martta Keele Üniversitesi'nde akademisyenlere ve öğrencilere İngilizce olarak sunum yaptı. 
Türk-İslam tarihinde yer alan Harezmi, Ömer Hayyam, Uqlidisi, Biruni, Ebu'l Vefa, Sabit Bin Kurra gibi matematik dünyasının önemli isimlerinin hayatları ve bilime kazandırdıklarını araştıran Eskişehir Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi hazırlık sınıfı 21 öğrencisi, hem Türkçe hem de İngilizce posterler hazırladı. Henüz 14 yaşında olmalarına rağmen yaptıkları araştırmalarla Keele Üniversitesi Matematik Bölüm Başkanı Prof. Julius Kaplunov'un dikkatini çeken öğrenciler, aldıkları davetle üniversitenin akademik personeline ve öğrencilerine sunum yaptılar. Posterlerde, 980 yıllarında Şam taraflarında yaşamış Uqlidisi'nin o dönemlerde yayınladığı bir kitabında görme engelliler için yaptığı çalışma, yaklaşık bin yıl önce Biruni tarafından dünyanın yarıçapının nasıl bulduğunu gösteren çalışma, Cebirin babası olarak kabul edilen, eserlerinde Avrupa'nın bilmediği 'Sıfır'ı kullanan aynı zamanda Cebir kelimesini matematiğe kazandıran Harezmi'nin 2. dereceden denklemlerin geometrik olarak nasıl çözüp kurallaştırdığı gösteren çalışma ve Ebu'l Vefa'nın yaklaşık bin yıl önce yaptığı Pisagor ispatı çalışması yer almakta.
Eskişehir Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Anadolu Lisesi Müdürü Dr. Canan Madenoğlu, "Matematik öğretmenimiz Emre İncekalan ve İngilizce öğretmenleri Burcu Tığlı Sölpük ile proje sunumuna giden öğrencilerimizin çalışmaları Matematik bölümü öğretim üyelerinden ve öğrencileri tarafından büyük bir ilgi gördü" dedi. 
--
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!