Depresyondan Kurtulmak İçin Balık Tüketin!

Güncelleme Tarihi:

Depresyondan Kurtulmak İçin Balık Tüketin
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2015 13:31

DR. FEVZİ ÖZGÖNÜL, ÖZELLİKLE KIŞ DEPRESYONUNDAN KURTULMAK İÇİN MUTLAKA D VİTAMİNİ ALINMASI GEREKTİĞİNİ VE D VİTAMİNİN DE EN ÇOK BALIKTA BULUNMASINDAN DOLAYI HAFTADA EN AZ 2 GÜN BALIK TÜKETİLMESİNİ GEREKTİĞİNİ BELİRTTİ.

Dr. Fevzi Özgönül, özellikle kış depresyonundan kurtulmak için mutlaka D vitamini alınması gerektiğini ve D vitaminin de en çok balıkta bulunmasından dolayı haftada en az 2 gün balık tüketilmesini gerektiğini belirtti.
Özgönül, “Kış aylarında; günlerin kısalması nedeniyle güneşin verdiği pozitif enerjiden yoksunluk, havaların soğuması nedeni ile eve hapsolmak ve hareketsizlik,toprağa basamamız nedeniyle bedenimizde biriken elektrik yükü; özellikle kadınlarda stres, yorgunluk, tembellik hissi, hayattan tat alamama ve depresyon hali ile kendisini gösteriyor. Bir çok ev hanımı gündüz tüm ev halkını işe ve okula gönderdikten sonra yatıp uyumaya devam ediyor. Geç kalkıp hafif bir öğlen kahvaltısı ederek günü geçiştirirler. Tek başlarına yemekten zevk almadıkları için bütün gün yemeyerek akşam ev halkını beklerler. Bu nedenle depresyonun yanında kilo artışı da kendini gösterir” dedi.
Kış depresyonunda olan kişilerin sabah uyanmakta çok güçlük çektiğini dile getiren Dr. Fevzi Özgönül, “Gün içerisinde sürekli uyumak isterler tam aksi gece yatınca da uyuyamazlar.Ayrıca depresyonda olan kişiler, bütün gün yorgun ve hareketsiz oldukları için sindirim sistemleri düzgün çalışmaz ve bu nedenle karbonhidratlı yiyeceklere aşırı düşkündürler.” Diye konuştu.
Dr. Fevzi Özgönül, bu depresyondan kurtulabilmek için şu önerilerde bulundu;
“Güneş ışığından olabildiğince fazla yararlanmak gerekir bu nedenle ne kadar yorgun olurlarsa olsunlar güneşli günlerde mutlaka bedenlerinin bir kısmını çıplak olarak direk güneş ışığı ile karşılaştırmalıdırlar.En güzeli güneş gören bir pencereyi açıp kollarımızı ve yüzümüzü güneş ile karşılaştırmaktır.
Bir an önce bu depresyondan kurtulmak için fırsat buldukça çimenlik park alanlarında çıplak ayakla çimlerin üzerinde yürümeliyiz
Hafta sonları açık havalarda ailecek pikniğe veya yürüyüşe giderek mümkün olduğunca bol oksijen almalıyız ve bedenimizi güneşlendirmeliyiz. Böylece hem temiz hava ve oksijen alıp hem de bedenimizin güneş ışınlarından faydalanması ile ihtiyacı olan D vitaminini de sentezlemiş oluruz.
Çok yorgun halsiz ve bitkin hissediyorsak mutlaka kandan D vitamini tetkiki yaptırıp eksikse bunu tamamlamamız gerekebilir. Eğer D vitamini edenimizde eksikse sadece güneş ışınları yeterli olmaz.
D vitamini doğal olarak en çok balıkta bulunduğu ve bu mevsimde balığın ucuz olduğu düşünülürse haftada 2 gün balık yemeliyiz. Patates, yumurta, mantar, süt ve süt ürünleri de D vitamininden zengindir. Bu nedenle sabah kahvaltı ve öğlen yemeklerinde bu gıdaları eksik etmemeliyiz.
Özellikle sabah 10-12 akşam üzeri 18- 20 saatleri arasında yapılan temposuz 45 dakikalık yürüyüşle de sizi kış depresyonundan kurtaracaktır.
Kış depresyonunda karbonhidrat içeren besinler çok arzu edildiği için bunlar yerine öğünlerde ekmek yerine yenilen çiğ badem fındık ve ceviz gibi yağlı tohumlarda hem aldığımız kiloları vermemize hem de aşırı karbonhidrat isteğinin azalmasına ve kış depresyonundan çıkmamıza yardımcı olurlar.
Sabah erken kalkıp tekrar uyumamak gece uykusuzluğumuza da bire bir gelen bir davranıştır. 3 gün içerisinde bedenimiz bu yeni duruma uyum ağlar. Bu nedenle en az 3 gün sabah erken kalkalım ve bir daha akşama kadar uyumayalım
Öğlen yemeklerinde daha besleyici ve kalori açısından güçlü yemeklerin seçimi de bedenimizin güçlenmesi için ve kış depresyonundan çıkabilmesi için önemlidir. Böylece gece daha az acıkıp midemizi daha az doldurduğumuzda uykularımız da düzene gircektir.
Son olarak ta özellikle akşam yemek öncesi yapılacak hafif kültürfizik tarzı egzersizler hem bütün gün kaslarımızda biriken laktik asitin temizlenmesini hem de bedenimizin daha kolay uykuya geçmesini sağlar.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!