"Turner sendromu bilinmiyor"

Güncelleme Tarihi:

Turner sendromu bilinmiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2015 11:17

- TÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tütüncüler: - "Kız çocuklarında görülen Turner sendromu, hem toplumda hem de hekimler arasında yeterince bilinmiyor" - "Kurduğumuz dernekle hastalığı tanıtmaya, sendromlu çocukların sorunlarına çözüm üretmeye çalışıyoruz"

Haberin Devamı

EDİRNE (AA) - Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Tütüncüler, Turner sendromunun hem toplumda hem de doktorlar arasında yeterince bilinmediğini söyledi.

Tütüncüler, TÜ Tıp Fakültesi'nde düzenlenen toplantıda, Turner sendromunun kız çocuklarında görüldüğünü belirtti.

Hastalığın, kız bebeklerin hücrelerindeki X kromozomlarından birinin eksikliği veya yapısal bozukluğu sonucu ortaya çıktığını ve doğumsal bir rahatsızlık olduğunu ifade eden Tütüncüler, şöyle konuştu:

"Bu rahatsızlık dolayısıyla iskelet sistemi, yumurtalıklar, kalp ve böbrek gibi organlarda yapısal sorunlar oluşabiliyor. Bebekliğin ilk döneminde hastalık boy kısalığıyla fark ediliyor. İlerleyen yıllarda ise hormon azlığı nedeniyle gelişim ve adet görememe ya da hamile kalamama gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu hastalar çoğunlukla hormon tedavisiyle normal yaşamlarını sürdürebiliyor."

Haberin Devamı

Tütüncüler, Turner sendromlu çocuklara ve ailelerine destek olmak amacıyla, Turner Sendromu Derneği'ni kurduklarını aktardı.

Turner sendromlu çocukların üniversitenin çocuk endokrinolojisi bilim dalı polikliniğinde tedavi edildiğini dile getiren Tütüncüler, şunları kaydetti:

"Turner sendromu, hem toplumda hem de hekimler arasında yeterince bilinmiyor. Kurduğumuz dernekle hastalığı tanıtmaya, sendromlu çocukların sorunlarına çözüm üretmeye çalışıyoruz. Bu çocuklar ve gençleri tanıştırma ve kaynaştırmak, ailelerin birbirine destek olmasını sağlamak istiyoruz. Ayrıca toplumun ve doktorların hastalık konusunda bilinçlenmesine de yardımcı oluyoruz. Bu, erken teşhis ve tedavi için büyük önem taşıyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!